Valnøttbrød
Hjemmelaget valnøttbrød er så deilig. De bitre nøttene passer så godt i et luftig brød bakt på surdeig. Hjemmelaget brød med valnøtter passer perfekt på et deilig pølsebord, med god, modnet ost eller i matpakken som et deilig smørbrød.

Antall brød

1 brød

Du skal bruke

250 g hvetemel
10 g maltmel
215 g grovt speltmel
390 g lunkent vann (ca. 30 grader)
12 g salt
100 g surdeig (kan erstattes med 5 g gjær)
100 gram valnøtter
1-2 ss. Rismel, en hevebolle og et kjøkkenhåndkle (helst av lin som ikke klistrer seg til deigen)

Slik baker du et luftig og deilig valnøttbrød

Hell vann, hvetemel, grovt speltmel og maltmel i en bolle og bland sammen. La det stå tildekket i ½-1 time ved romtemperatur. Ved dette skapes en autolyse*, noe som gjør deigen lettere å kna samt skape et sterk glutennet.

Tilsett surdeig og salt i deigen og kna til den er myk og smidig. Er du usikker på hvordan du skal holde surdeig fersk, kan du gjerne lese våre tips for en sunn surdeig her. Når deigen er ferdig knadd, helles den over i en ren bolle. La deigen stå tildekket ved romtemperatur i 4 timer. Deigen skal røres om hver time, slik at glutennettet ytterligere forsterkes. Tilsett valnøttene i den siste omrøringen.

Når deigen er ferdighevet, helles den ut på et meldrysset bord. Form deigen som en ball og la den etterheve i 30 minutter til deigen igjen er myk. Legg et håndkle i en hevebolle og dryss over en blanding av ½ hvetemel og ½ rismel, tilsvarende 2-3 ss.; det gjør at brødet ikke blir sittende fast i håndkledet. Form nå deigen til et rundt brød og legg den tilbake i hevebollen. Dekk til brødet og la det heve over natten i kjøleskapet.

Neste dag slås ovnen på høyeste temperatur med over/undervarme og en bakesten inni. La ovnen varmes opp i 30-60 minutter, slik at bakestenen blir varm. En gjennomvarm bakesten gjør at brødet får mye varme og hever seg bedre. Her kan det være lurt å bruke en dampovn. Har du ikke en dampovn, setter du brødet i en form dekket med håndkle 20 minutter tidligere, og heller kokende vann over håndkledet. Sett formen med vann og håndklede nederst i ovnen. På denne måten skapes damp i ovnen, noe som gjør at brødet hever seg riktig før det dannes skorpe. Vend brødet ut på et stykke bakepapir og lag et fint mønster i brødet.

Sett brødet inn på bakestenen. Bak brød ved maks. temperatur (fortrinnsvis 250 grader) i 15-20 minutter til det er godt gyllent . Skru deretter ned til 230 grader og ta ut formen med vann. Bak brødet i ytterligere 10-15 minutter til det er gyllent og og gjennomstekt. Avkjøl på rist og nyt.


Foto og oppskrift: Cathrine Brandt, Matblogger

*Autolyse
Ved autolyse suger melet væske til deg, og dette gjør deigen mer smidig, fleksibel og lettere å kna. Dette gjøres før salt tilsettes, ettersom salt er med på å gjøre glutennettet sterkt, og den prosessen ønsker vi at skal forsinkes hvis vi skal få en smidig deig som er lettere å elte.

Bli ekspert på brød med Gorenje

Del dine bakeresultater på Instagram #bestpaabrod

#bestpaabrod

Mindre
Gorenje social medias
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
FØLG OSS PÅ FACEBOOK

Følg best på brød på Facebook og bli inspirert med oppskrifter, baketips og gode brødopplevelser

#bestpaabrod

FØLG OSS PÅ INSTAGRAM
FØLG OSS PÅ INSTAGRAM
FØLG OSS PÅ INSTAGRAM

Følg best på brød på Instagram og bli inspirert med oppskrifter, baketips og gode opplevelser

#bestpaabrod