Tilberedning med damp - Gorenje

Tilberedning med damp

FOOD SIMPLIFIED
1.11.2017
Tilberedningstiden i dampovn er i utgangspunktet den samme som ved tradisjonell koking i en gryte og er avhengig av størrelse og tilberedningstemperatur. Prøv deg frem, bruk sunn fornuft og begynn alltid med å velge den korteste tilberedningstiden. Du kan alltid forlenge etter behov etterpå. Tilberedningstidene i følgende tabeller er fra kald ovn og er kun veiledende. Gå på kjøkkenet og utforsk den nye ovnen din.

Tilberedning av kjøtt

Ved konvensjonell tilberedning, tørker kjøttet ofte ut, blir mørkt eller til og med forbrent. Når du bruker en dampovn, er ikke dette et problem. Dampen etterlater kjøttet mykt og saftig, samtidig beholdes alle vitale ingredienser, og de naturlige smaksstoffene fremheves. Det kreves svært lite krydder når du tilbereder kjøtt i dampovnen, og du kan enkelt tilberede et lekkert og sunt måltid uten å tilsette noe fett. Husk at når du tilbereder med damp, skal kjøttet ditt vendes på grillen eller pannen etter tilberedning for å få en stekeskorpe – men med kombi-dampovnen din kan du kombinere damp med grill eller en annen oppvarmingsform for å få ønsket farge og stekeskorpe etter tilberedning med damp.
KJØTT MENGDE TEMPERATUR TILBEREDNINGSTID
Gulasj 600 g 100 °C 105 -115 min
Kasseler 750 g 100 °C 40 - 60 min
Roastbiff 1000 g 100 °C 20 - 25 min
Skinke 1000 g 100 °C 40 - 60 min
Kyllingbryst 2 stk 100 °C 10-12 min

Tilberedning av fisk

Tilberedning av fisk krever ofte komplekse prosedyrer, og fisken tørker ofte ut eller faller fra hverandre før vi rekker å servere den. Derfor er dampovnen perfekt, også til tilberedning av fisk. Fisk tilberedes i dampovnen ved temperaturer mellom 75 og 85 °C, som gjør det mulig å beholde alle proteiner og den kompakte konsistensen. Fisken blir vidunderlig myk og saftig, og den lekre smaken blir bevart til det fulle.
FISK MENGDE TEMPERATUR TILBEREDNINGSTID
Reker 1000 g 100 °C 5-10 min
Fisk (laks, tunfisk) 500 g 80 °C 7-10 min
Fisk, hel 1000 g 80 °C 20-30 min
Muslinger 1000 g 80 °C 5-15 min

Tilberedning av frukt og grønnsaker

Prinsippene for en sunn og avbalansert kost legger stor vekt på frukt og grønnsaker. Dessverre går de viktigste vitaminene og mineralene nesten helt tapt ved tradisjonell koking i vann. I en dampovn er maten ikke i direkte kontakt med vann, som etterlater det meste av de gode vitaminene og mineralene intakte, mens frukt og grønt holder på sin intensive farge og gode smak. Dampovner kan også brukes til å konservere eller til å lage hjemmelaget saft.
GRØNNSAKER MENGDE TEMPERATUR TILBEREDNINGSTID
Asparges 500 g 100 °C 4-6 min
Blomkål – i buketter 1000 g 100 °C 10–20 min
Brokkoli – i buketter 700 g 100 °C 4–10 min
Fennikel 500 g 100 °C 5–15 min
Grønne bønner 500 g 100 °C 12-15 min
Gulrøtter – hele 500 g 100 °C 12–25 min
Poteter – hele 500 g 100 °C 28–40 min
Poteter – i skiver 500 g 100 °C 18–28 min
Kikerter 500 g 100 °C 85–95 min
Kål 500 g 100 °C 8–15 min
Rosenkål 500 g 100 °C 12-15 min
Rødbeter – hele 500 g 100 °C 55–65 min
Squash 500 g 100 °C 10–20 min
Erter 500 g 100 °C 5–10 min
FRUKT MENGDE TEMPERATUR TILBEREDNINGSTID
Plommer 500 g 100 °C 5-10 min
Kirsebær 500 g 100 °C 5-10 min
Pærer – halve 500 g 100 °C 5-10 min
Rabarbra 500 g 100 °C 3-7 min
Stikkelsbær 500 g 100 °C 5-15 min
Epler – i skiver 500 g 100 °C 5-10 min

Tilbehør

Tilberedning av pasta og ris i dampovnen er en enkel måte å tilberede tilbehøret perfekt – uten at det blir brent eller koker over. Når du damper tørket ris og pasta, skal det has i vann i forholdet 1:2, dvs. for hver del pasta eller ris du bruker, skal du tilsette to deler vann. Du må alltid bruke en dampkokepanne uten hull når du tilsetter væske. Men en frisk pasta skal tilberedes i en dampkokepanne med hull, da det ikke skal tilsettes ekstra væske. Se alltid på pakningen for nøyaktig tilberedningstid.
TILBEHØR MÆNGDE TEMPERATUR TILBEREDNINGSTID
Ris 1:2 100 °C 15-30 min
Pasta – tørket 1:2 100 °C 8-16 min
Pasta – frisk 250 g 100 °C 3-5 min

Tips og triks til dampovn

Har du rester fra dagen før, kan du varme opp igjen matrettene dine i dampovnen. Det gir en jevn varmefordeling uten å koke ut alle vitaminene og mineralene. Det er en lett og sunn måte å varme opp igjen mat på. Det skal ikke tilsettes ekstra væske.

Destillering
Bruk dampovnen din til destillering av f.eks. tåteflasker og glass til marmelade. Det er enkelt og sikrere.

Tining
Bruk damp til tining. Det er raskt og skånsomt for matvarene dine.

Sylting
Bruk dampovnen til sylting og hermetisering. Du beholder strukturen i frukt og grønnsaker.

Heving av gjærdeig
Bruk dampovnen til heving av gjærdeig. Deigen skal heves ved 40 °C og ellers følge oppskriften. Når du bruker denne metoden, tørker ikke deigen ut.

Indbygningsovne med dampfunktion

Les også

Utforsk andre Life Simplified-emner