Kjøkkenventilatorer innkjøpsguide - Gorenje

Kjøkkenventilatorer innkjøpsguide

Hovedformålet med en kjøkkenventilator er å skape undertrykk og oppnå effektiv luftsirkulasjon, så en optimal luftkvalitet opprettholdes best mulig. Når dagens forbrukere velger kjøkkenventilator, er de imidlertid ikke bare interessert i kapasitet og utsugningsmetode, men også i design og spesia lfunksjoner. Kjøkkenventilatoren er blitt et sentralt designtrekk i det moderne kjøkkenet og er et iøynefallende element i rommet. Et bredt utvalg av kjøkkenventilatorer innfrir alle krav og tilfredsstiller enhver smak. Men – hvordan velger du den som er perfekt for kjøkkenet ditt?

Følgende punkter er viktige når du skal velge kjøkkenventilator:

1. Hvor på kjøkkenet kan eller vil du plassere ventilatoren?

Det finnes et bredt utvalg ventilatorer til ethvert kjøkken. Velg mellom integrerte, veggmonterte og fritthengende modeller. I tillegg til høy kapasitet,er disse ventilatorene laget av førsteklassesmaterialer, f.eks. rustfritt stål - gjerne i kombinasjon med glass. De avanserte modellene har elektronisk berøringskontroll. Hver ventilator har sin helt egne stil, så det er lett å finne en modell som kan gi kjøkkenet ditt ekstra særpreg. Spennende design er et stadig viktigere aspekt, men ventilatoren kan også levere godt arbeidslys mens du bruker komfyr/platetopp.

Veggmonterte ventilatorer
De festes rett og slett på veggen, og gir et ganske klassisk utseende på kjøkkenet. De finnes i en rekke størrelser, stiler og utførelser og passer til nesten alle kjøkken. De vertikale utgavene passer ikke minst for høye personer.

Fritthengende ventilatorer
Moderne kjøkkendesign uten overskap, gjør det ekstra viktig å være oppmerksom når man velger kjøkken-ventilator. En av de mest elegante løsningene er en takmontert ventilator som gir maksimal utlufting av damp og lukt. Disse ventilatorene er tilgjengelige opp til 100 cm, med mulighet for å installere ulikemotorer. For best resultat bør disse ventilatorene ha motoren montert utenfor kjøkkenet (på loftet eller utendørs), siden dette gir nesten helt lydløs drift.

Integrerte ventilatorer
Integrerte eller innebygde ventilatorer leveres i forskjellige varianter og oppfyller ulike behov. En av de mest åpenbare fordelene ved slike ventilatorer er at du faktisk kan "skjule" produktet, og dermed strømlinjeforme kjøkkenet ditt. Dette kan enten være i kjøkkenelementet (for eksempel i skapet), i taket eller i bordplaten, noe som faktisk gjør det mulig å plassere platetopper foran kjøkkenvinduet ditt.

Ventilatorer med uttrekk
Ventilatorer med uttrekk monteres under et overskap. Uttrekksmodeller tar mindre plass når de ikke er i bruk, og er midt i blinken, hvis man ønsker en plassbesparende ventilator. Ventilatoren trekkes ut når den skal brukes.

Ventilatorer til sentraluttrekk
Etasjebyggeri med sentralt ventilasjonsanlegg krever en spesiell form for kjøkkenvifter. Dette er et vanlig system som brukes i blokkleiligheter, men kan brukes i alle bolighus med sentralutsug. Dette betyr at det ikke er noen motor, siden utsuget er sentralt, noe som også betyr mindre støy. Men ventilatoren styres fremdeles på samme måte. I boliger med sentralutsuging er det nødvendig å bruke disse modellene for å opprettholde effektiv ventilasjon.

2. Hva er størrelsen på din komfyr/koketopp?

Bredden av kjøkkenventilatoren er normalt den samme som bredden av komfyr/platetopp. Anbefalt avstand mellom ventilator og plate er 65 - 75 cm (avhengig av type komfyr/platetopp).

Nyttige tips

  • Husk å slå på kjøkkenventilatoren før du starter matlagingen, ettersom det forbedrer utsugskapasiteten.
  • La ventilatoren kjøre i 15 minutter når du er ferdig med matlagingen for å fjerne de siste spor av matlukt. Hvis ventilatoren har timer, kan du med fordel bruke denne funksjonen.
  • Det er viktig å holde kjøkkenvinduet lukket når du bruker en kjøkkenventilator. Luften fra et åpent vindu påvirker luftsirkulasjonen og utligner det lave trykket.

3. Hvor stort er kjøkkenet ditt?

Kapasitet. Hvor stor kapasitet en ny ventilator skal ha, avhenger først og fremst av hvor stort kjøkkenet er. Det blir mer og mer alminnelig med boligløsninger, hvor kjøkkenet er integrert med med stue/spisestue. Det stiller større krav til kjøkkenventilatorens kapasitet og funksjonalitet. En god tommelfingerregel er at ventilatoren skal kunne erstatte luften 10 til 20 ganger i timen. For eksempel vil et rom på cirka 12 m2 være effektivt ventilert med en ventilator med luftgjennomstrømningskapasitet på minst 300 m3/t.

m3/t 
Kjøkkenets volum avgjør hvor stor utsugningskapasitet som er nødvendig. Volumet på kjøkkenet kan beregnes som følger:
Kjøkkenets bredde x høyde x dybde

Beregning av nødvendig ventilatorkapasitet: volum på kjøkkenet x 10
Vær oppmerksom på at volumet av møbler og andre kjøkkenelementer skal trekkes fra kjøkkenets volum, samt at beregningen av noen kjøkken i større, åpne rom, ikke kan brukes.

4. Hvor viktig er støynivået for deg?

Stillegående drift. Kjøkkenet regnes mer og mer som midtpunktet i en moderne dagligdag. Det har gitt økt oppmerksomhet rundt ventilatorens støynivå. Avanserte modeller har en spesiell lydisolering som gjør driften svært stillegående. Støynivået uttrykkes i desibel (dB).

Her er noen tips for å redusere støynivået:

  • Ekstern motor
  • Kontroller utsugsforholdene
  • Bruk runde, glatte utløpsrør
  • Kontroller den anbefalte diameteren tilventilasjonsslangen eller -røret
  • Isoler utløpsslangen eller -røret

5. Hvordan skal du bli kvitt matosen?

Avtrekk kontra resirkulasjon. Med en avtrekksventilatorer blir matos og damp oppsugd gjennom et filter, og ført helt ut via en ventilasjonskanal. Ved resirkulasjon oppsuges damp og matos i ventilatoren og filtreres, hvorpå den ferdigfiltrerte luften sendes tilbake ut i kjøkkenet. Ved resirkulasjon sendes luften gjennom et kullfilter som fjerner matlukt og damp. Deretter sendes den rensede luften tilbake ut i kjøkkenet.

6. Hvor vil du plassere motoren?

Ekstern motor. Hva er det beste alternativet – innebygd eller ekstern motor? Hvis du velger en ekstern motor, må den monteres på loftet eller på utsiden av huset. Eksterne motorer har generelt større utsugningskapasitet, og støynivået i kjøkkenet blir mindre fordi motoren er plassert et annet sted. Støynivået kan reduseres ytterligere ved å isolere motoren.

7. Hvordan vil du unngå et trykktap?

Færre knekker og bøyer. For å utnytte ventilatorens kapasitet maksimalt, er det svært viktig at utløpsslange/rør har så få knekker og bøyer som mulig. Hele utløpskanalen bør ha den samme diameteren som utløpsåpningen på kjøkkenventilatoren. Kontroller hvilken anbefalt utløpsdiameter (Ø) som er spesifisert på ventilasjonsrøret. Hvis mulig, bruk et glatt ventilasjonsrør for å minimere motstanden.

8. Hvilke andre fordeler ønsker du at ventilatoren din skal ha?

AdaptAir
AdaptAir
Mer
AdaptTech
AdaptTech
Mer
P.A.S.-system
P.A.S.-system
Mer
AdaptAir
AdaptAir
AdaptAir-teknologien som det er søkt patent for, sikrer helt jevn luftinnsuging over hele ventilatorens overflate. Nå er både damp, lukt og urenheter bannlyst fra kjøkkenet.
AdaptTech
AdaptTech
I automatisk drift vil en spesiell sensor måle nivået av urenheter, damp, fuktighet og gasser og reagere deretter. Den tilpasser viftehastigheten automatisk, og når det ikke lenger er behov for viften, stanses den helt.
P.A.S.-system
P.A.S.-system
Dette innovative, perimetriske sugesystemet trekker ikke bare ut luft fra midtdelen, det styrer også uttrekkseffekten utover mot kantene. Denne tilnærmingen reduserer både energiforbruk og støy. Resultatet er at luftavtrekket blir betydelig mer effektivt.
AdaptAir
AdaptTech
P.A.S.-system