Bruk riktig elteteknikk - Gorenje
Bruk riktig elteteknikk

Elt deg til et fint og luftig brød med den franske mesterbakeren Richard Bertinets helt spesielle elteteknikk. Richard Bertinets teknikk er en modifisert utgave av den elteteknikken franske bakere benyttet den gang de med håndkraft skulle håndtere opptil 80 kilo deig av gangen. Vi guider deg her i skrift og bilder til Bertinets spesielle elteteknikk.

Deigoppskrift

Du skal bruke:

  • 500 g ekstra hvetemel
  • 10 g gjær
  • 350 g vann
  • 10 g salt

Utstyr: Hevekurv og sprayflaske

Slik elter du brødet ditt

1. Hell mel i en skål. Gni gjæren inn i melet med fingertuppene. Tilsett vann. Bruk hendene til å arbeide det tørre inn i det våte til deigen begynner å samle seg. Tilsett først saltet etter ca. 10 minutters elting – dryss saltet hen over deigen før det arbeides inn i den.
Løft deigen ut på bordet; bruk en deigskrape til å få den fri fra skålen. Ikke dryss mel på bordet først! Selv om deigen klistrer skal den samle seg ved at du bearbeider den. Stol på det!

2. La fingrene gli inn under deigen, støtt med tuppen på tommelfingrene, og løft deigen lett slik at oversiden av deigen vender inn mot deg selv.

3. Sving det nederste av deigen frem og oppover.

4. Legg den deretter tilbake på bordet, vekk fra deg selv.

5. Ta tak i deigen nærmest deg selv, og trekk den mot deg selv.

6. Løft den tilbake over seg selv som en bølge, samtidig som du strekker deigen fremover og sidelengs og bretter den under seg selv langs kantene. På den måten fanger du fanger du opp luft mellom de to halvdelene.

7. Gjenta bevegelsen ved å ta tak i deigen igjen, løft den med en sving slik at den strekkes, klask den ned i bordet, og brett den inn over seg selv. Fortsett på denne måten – med fingrene tett samlet. Etter 10-15 vendinger bruker du dessuten deigskraperen til å løfte deigen fra bordet.

8. Form så deigen til en kule ved å legge den med den glatte siden ned og brette kantene inn mot midten av deigen. Legg kulen i en skål drysset med mel, legg et kjøkkenhåndkle over, og sett deigen til heving et lunt sted uten trekk i 1 time.

Etter 1 time skal deigen ha et par elterunder igjen (slik at gassnivået senkes). Og deretter formes den til en kule igjen. La den nå etterheve til nesten dobbel størrelse, gjerne i en hevekurv drysset med mel.

Vend brødet ut av hevekurven over på baksiden av en meldrysset bakeplate eller bruk en trebakespade. Dryss brødet med mel. Finn et barberblad (eller en veldig skarp kniv), og snitt i den glatte overflaten.

Spray 15 spruter med vann inn i ovnen med sprayflasken, legg deigen inn på den varme platen, og spray til slutt 5 spruter vann inn før du lukker ovnsdøren: det gir en god skorpe som bare revner der du har laget snittene dine.

Bak brødet i en forvarmet ovn ved 250 grader (og bakeplaten skal være varmet opp sammen med ovnen!). Etter 5 minutter reduseres varmen til 210 grader. Bak i ytterligere 15-20 minutter, og så er brødet ferdig!

Instagram

Bli ekspert på brød med Gorenje

Del dine bakeresultater på Instagram #bestpaabrod

#bestpaabrod

Mindre
Gorenje social medias
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
FØLG OSS PÅ FACEBOOK

Følg best på brød på Facebook og bli inspirert med oppskrifter, baketips og gode brødopplevelser

#bestpaabrod

FØLG OSS PÅ INSTAGRAM
FØLG OSS PÅ INSTAGRAM
FØLG OSS PÅ INSTAGRAM

Følg best på brød på Instagram og bli inspirert med oppskrifter, baketips og gode opplevelser

#bestpaabrod

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.