Hvordan holder du liv i surdeigen din? - Gorenje
Hvordan holder du liv i surdeigen din?

Hvordan holder du liv i surdeigen din?

Synes du også det er vanskelig å holde i liv i surdeigen din? Det er helt forståelig. Det tar lang tid å lære å holde surdeigen god og levende, slik at den fungerer perfekt hver gang. Den danske bloggeren Cathrine Brandt har gitt oss sitt syn på hvordan man skal gå frem.

TIPS

En surdeig består av mel og vann. Når disse ingrediensene blir rørt sammen og står lunt, vil det automatisk dannes mange mikroorganismer i surdeigen. Melkesyrebakterier og gjærceller er de viktigste mikroorganismene i surdeigen. De lever av stivelsen fra melet slik at det dannes alkohol, karbondioksid og melkesyrebakterier, som gir smak til brødet og får det til å heve. Det er mange fordeler med å bake med surdeig i stedet for gjær:

1. Surdeigsbrød smaker bare litt bedre.

2. Brød bakt på surdeig er sunnere og lettere å fordøye.

3. I skalldelene i kornet finnes det fytinsyre. Fytinsyren binder jern og kalsium i melet, slik at kroppen ikke kan ta det opp.

4. Ved baking med surdeig aktiveres enzymet fytase i melet, som kan bryte bindingen mellom fytinsyren og mineralene. Dermed kan kroppen ta opp de mineralene som finnes i melet.

5. Surdeig gir også brødet ditt lengre holdbarhet, ettersom melkesyrebakteriene har en konserverende effekt.

Men hvordan kan jeg mate surdeigen og holde den aktiv?

Når du først har en surdeig, kan du i prinsippet ha den for alltid, hvis du mater og passer på den. Når jeg har en god og aktiv surdeig, så jeg tar et par spiseskjeer av den og legger i fryseren. Hvis surdeigen dør, kan jeg ta den ut av fryseren, mate den et par ganger, og så er surdeigen god og aktiv igjen.

For at du kan skal kunne bake et god brød med surdeigen, må den ha et høyt innhold av melkesyrebakterier. Det oppnår du ved å mate surdeigen.

Slik mater du surdeigen for å gjøre den klar for baking

Avhengig av hvor syrlig brød du ønsker, skal du mate surdeigen 4–6 timer før du vil blande deigen. 4 timer er en ung surdeig som gir et lett syrlig brød. 6 timer gir et litt mer syrlig brød. Blandingsforholdet er 1: 1: 1.

Ha surdeig, lunkent vann og mel (½ grovt mel, ½ fint mel) i en bolle. Kast resten av surdeigen når du har matet den på ny.

Til surdeigsboller skal du bruke ca. 100 g surdeig. Først blander du 50 g surdeig, 50 g lunkent vann, 25 g grovt mel og 25 g fint mel. Bland alle ingrediensene. La surdeigen stå i romtemperatur med lokk over. Lokket skal være på gløtt, slik at surdeigen får puste. 4–6 timer har surdeigen hevet til dobbelt størrelse, og er klar til bruk. HUSK! å mate surdeigen slik at du har surdeig igjen når du har brukt den i deigen. Jeg blander 150 g ny surdeig og bruker 100 g i deigen.

Slik tester du om surdeigen er klar for baking

Er surdeigen din god nok? Du kan teste den før du bruker den. Hell vann i en bolle og ha 1 ts surdeig i vannet – du skal ikke røre i surdeigen når du henter surdeig fra den. Hvis surdeigen flyter, er den klar til å lage brød med. Hvis surdeigen legger seg på bunnen, må den få lov til å stå litt lenger. Hold øye med surdeigen. Hvis surdeigen står for lenge uten å bli matet igjen, vil innholdet av eddiksyre blir for høyt i forhold til melkesyrebakteriene, og brødet vil ende opp med å smake tydelig surt og bli flatt.


Men hva om jeg ikke er hjemme for å mate surdeigen 4–6 timer før jeg ønsker å bake?

Bare ta det rolig. Surdeigen kan stå i romtemperatur i 10–12 timer hvis du lager et blandingsforhold som heter 1:6:6. 1 del surdeig til 6 deler vann og 6 deler mel (½ fint mel, ½ grovt mel). Hvis surdeigen faller sammen og lukter mer av eddik og alkohol enn av surmelk, har den stått for lenge, og du er nødt til å mate den på nytt før du kan bake med den.


Skal surdeigen stå i romtemperatur eller i kjøleskapet?

Surdeigen skal stå i romtemperatur når du har matet den og ønsker å bake med den 4–12 timer senere. Når du har bakt med surdeigen, kan resten stå i kjøleskapet til neste gang. Mens surdeigen står til kjøling, skal du huske å røre i den hver 2. eller 3. dag, slik at bunnfallet ikke mugner. Surdeigen må mates minst én gang i uken når den står i kjøleskapet.

Når du igjen vil bake med surdeigen, må du ta surdeigen ut av kjøleskapet dagen før du skal bruke den, og la den tempereres. Mat surdeigen om kvelden med 1: 6: 6, og la den stå over natten ved romtemperatur. Om morgenen mater du surdeigen igjen med 1: 1: 1, og så kan du bake med den etter 4–6 timer.


Kan jeg bake både lyse brød og rugbrød med samme surdeig?

Ja, men det er noen små justeringer. Rugmel inneholder flere enzymer enn hvetemel, og derfor vil en rugsurdeig bli raskere aktiv og bakeklar enn en hvetesurdeig. Det er en god ting. En rugsurdeig skal være surere enn en hvetesurdeig, siden rugbrød trenger mye syre for ikke å bli deigaktig, da syren fra surdeig bidrar til å kontrollere de enzymene som hindrer rugmel i å binde vann når brødet bakes. Når du ønsker å bake rugbrød med surdeig, skal du blande surdeigen med 1: 1: 1. En del surdeig, 1 del lunkent vann og 1 del rugmel. La surdeigen stå i ca. 4–6 timer til den er aktiv og lukter surt.

Instagram

Bli ekspert på brød med Gorenje

Del dine bakeresultater på Instagram #bestpaabrod

#bestpaabrod

Mindre
Gorenje social medias
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
FØLG OSS PÅ FACEBOOK

Følg best på brød på Facebook og bli inspirert med oppskrifter, baketips og gode brødopplevelser

#bestpaabrod

FØLG OSS PÅ INSTAGRAM
FØLG OSS PÅ INSTAGRAM
FØLG OSS PÅ INSTAGRAM

Følg best på brød på Instagram og bli inspirert med oppskrifter, baketips og gode opplevelser

#bestpaabrod

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.