Byggbrød med honning - Gorenje
Byggbrød med honning
Byggmel er vanskelig å bake med alene, men det har en helt vidunderlig aroma, og det inneholder flere essensielle og kolesterolsenkende aminosyrer enn både hvete- og rugmel. Her er et brød med halvt byggmel og halvt hvetemel, som gjør prosessen enklere og gir et brød som er som en mellomting mellom et grovt hvetebrød og et rugbrød. Hveten tilfører et sterkt gluten og bidrar med gode heveegenskaper. Byggmel har en lett bitterhet i smaken, men honningens sødme gir brødet en perfekt balanse.

Slik gjør du

Brøddeig – på maskin, se tips for håndelting

Rør sammen kaldt vann og gjær i røreskålen.
Tilsett mel og salt og sett røreskålen i maskinen sammen med maskinens deigkrok. Elt deigen gjennom på den laveste hastigheten et minutts tid for å samle deigen uten at melet flyr til alle kanter.
Sett opp farten på maskinen, og elt godt gjennom deigen. Hold øye med når deigen slipper røreskålens sider helt og samler seg om deigkroken – det tar ca. 12 -15 minutter, men se på deigen, ikke på klokken. Når deigen slipper, stopper du maskinen umiddelbart, ellers risikerer du å overelte deigen.

Heving

Smør en rugbrødsform skikkelig godt med smør. Fyll bare opp formen ca. halvveis, slik at det er plass til at deigen kan få lov til å heve. La formen stå på kjøkkenbordet 1-2 timer, for å få litt liv i gjæren, og sett den deretter i kjøleskapet og la deigen heve langsomt til dobbelt størrelse – det tar minst 12 timer, gjerne 24 timer. Sjekk deigen et par timer før du har tenkt deg å bake brødet. Hvis deigen ikke har hevet nok, kan du ta ut formen av kjøleskapet og la den stå på kjøkkenbordet i romtemperatur et par timer, slik at gjærcellene får lov til å "våkne" og deigen hever ferdig.

Baking

Sett ovnen på full varme (250-275°) minst en halv time før du vil bake brødet. Bruk varmluftfunksjonen, hvis ovnen din har det, også gjerne under bakingen. Sett formen på en bakerist midt i ovnen og bak ved full varme de første 5 minuttene. Skru deretter ned til 200° grader og bag ferdig brødet – det tar ca. 35-40 minutter. Vær oppmerksom på at siden alle ovner er forskjellige – både i forhold til hvor varme de kan bli og hvor godt de fordeler varmen – er baketiden en cirkatid, så hold godt øye med brødet. Når brødet har fått en flott, mørk farge og lyder hult når du banker på det, er det ferdig. Du kan også bruke et termometer til å sjekke kjernetemperaturen i midten av brødet. Den skal være 99°.

Tips

Du kan godt elte deigen for hånd hvis du ikke har en røremaskin. Rør – eller nærmest pisk – deigen med en flat skje, samtidig med at du med jevne mellomrom skraper ned deigen fra kantene av skålen slik at det arbeides luft inn i den. Du skal banke løs i 10 -15 minutter eller lengre med et par innlagte pauser, til deigen har forvandlet seg fra melklister til en glatt, blank og smidig deig som slipper sidene på skålens.

Oppskriften er utarbeidet av Meyers Madhus.
Instagram

Antall brød

1 brød á 1 kg i en form på 2 liter

Du må bruke

5 dl vann
8 g gjær
10 g honning
250 g fullkornsbyggmel
250 g hvetemel
10 g salt

Del dine bakeresultater på Instagram #bestpaabrod

#bestpaabrod

Mindre
Gorenje social medias
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
FØLG OSS PÅ FACEBOOK

Følg best på brød på Facebook og bli inspirert med oppskrifter, baketips og gode brødopplevelser

#bestpaabrod

FØLG OSS PÅ INSTAGRAM
FØLG OSS PÅ INSTAGRAM
FØLG OSS PÅ INSTAGRAM

Følg best på brød på Instagram og bli inspirert med oppskrifter, baketips og gode opplevelser

#bestpaabrod

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.