Meyers ølandshvetebrød - Gorenje
Meyers ølandshvetebrød
Et saftig brød med en av de mest velsmakende gamle nordiske hvetesortene. Det er et av de mest populære brød i Meyers univers, og kommer her i en oppskrift tilpasset hjemmebakeriet. Ølandshvetebrødet har inneholder mye fullkorn, og ølandshvetens gluten hjelper til at det kan komme mye vann i deigen, noe som gir en svært saftig skorpe. Ølandshveten gir samtidig brødet en fin, søtlig smak, som passer svært godt til de lett syrlige smakene som oppstår i den lange hevetiden.

Slik gjør du

Brøddeig – på maskin, se tips for håndelting

Rør sammen kaldt vann og gjær i røreskålen. Tilsett mel og salt og sett røreskålen i maskinen sammen med maskinens deigkrok. Elt deigen gjennom på den laveste hastigheten et minutts tid for å samle deigen uten at melet flyr til alle kanter. Sett opp farten på maskinen, og elt godt gjennom deigen. Hold øye med når deigen slipper røreskålens sider helt og samler seg om deigkroken – det tar ca. 12 -15 minutter, men se på deigen, ikke på klokken. Når deigen slipper, stopper du maskinen umiddelbart, ellers risikerer du å overelte deigen.

Heving

Gni innsiden av en skål eller en plastbeholder med olje. Legg den ferdigeltede deigen i skålen og leg over et lokk eller folie slik at deigen ikke tørker ut. Sett et merke eller en strikk rundt skålen der deigen når opp til – slik at du kan se hvor du startet – og sett deigen til heving på kjøkkenbordet.

La deigen stå en times tid på kjøkkenbordet. Sett den deretter i kjøleskapet, og la den heve i minst 24 timer til ca. dobbelt størrelse. Det kan være en god idé å sjekke deigen et par timer før du har tenkt deg å bake brødet. Hvis deigen ikke har hevet nok, kan du ta den ut av kjøleskapet og la den heve et par timer på kjøkkenbordet ved stuetemperatur, slik at gjærcellene "våkner" og deigen hever ferdig.

Baking

Det er viktig at ovnen er brennende varm når brødet skal bakes. Sett en bake-/pizzastein inn i midten av ovnen og sett ovnen på maks. temperatur (250-275°) ca. 30 minutter før du begynner å forme brødet. Hvis du ikke har en bakestein, kan du få nesten den samme effekten ved at sette en flat bakeplate inn midt i ovnen med baksiden opp og la den varmes med opp. 

Dryss rikelig med mel på kjøkkenbordet, og vend forsiktig deigen ut av beholderen uten å slå luften ut av deigen. Bruk en bakespade til å folde deigen en enkelt gang inn over seg selv. Pass på at det ikke kommer mel mellom lagene. Dryss litt mel på toppen av deigen.

Bruk spaken, og spenn forsiktig deigen opp ved å skubbe sidene av deigen inn under seg selv.
Løft forsiktig deigen over på et stykke bakepapir ved hjelp av hånden og bakespaden. Skyv forsiktig bakepapiret med deigen inn på den varme bakeplaten eller bakesteinen i ovnen; det kan du gjøre med en bakespade, baksiden av en bakeplate, et skjærebrett eller et stykke papp – f.eks. lokket fra en pizzaeske. Bak brødet i ca. 5 minutter på ovnens høyeste varme (250-275°).

Senk deretter temperaturen til ca. 230°. Vi sier cirka, fordi ovner er forskjellige og baker forskjellig, og derfor kan den reelle temperaturen være markant annerledes i ovnen – og dermed er det også forskjell på hvor lang tid det tar før brødet er bakt. Så baketemperaturer og baketider er cirkatider. Bak brødet til kjernetemperaturen er oppe på 99-100°, det tar ca. 40-45 minutter. Hvis du baker boller, tar det ca. 20 minutter. Brødet skal høres hult ut når du banker på det og ikke føles for tungt.

Tips

Du kan godt elte deigen for hånd hvis du ikke har en røremaskin. Rør – eller nærmest pisk – deigen med en flat skje, samtidig med at du med jevne mellomrom skraper ned deigen fra kantene av skålen slik at det arbeides luft inn i den. Du skal banke løs i 10 -15 minutter eller lengre med et par innlagte pauser, til deigen har forvandlet seg fra melklister til en glatt, blank og smidig deig som slipper sidene på skålens.

Oppskriften er utarbeidet av Meyers Madhus.
Instagram

Antall brød

1 stort brød eller 2 små

Du må bruke

5 ½ dl vann
5-6 g gjær
450 g hvetemel 
150 g fullkornsølandshvetemel
15 g salt

Del dine bakeresultater på Instagram #bestpaabrod

#bestpaabrod

Mindre
Gorenje social medias
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
FØLG OSS PÅ FACEBOOK

Følg best på brød på Facebook og bli inspirert med oppskrifter, baketips og gode brødopplevelser

#bestpaabrod

FØLG OSS PÅ INSTAGRAM
FØLG OSS PÅ INSTAGRAM
FØLG OSS PÅ INSTAGRAM

Følg best på brød på Instagram og bli inspirert med oppskrifter, baketips og gode opplevelser

#bestpaabrod

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.