Surdeigsrundstykker med rabarbrasyltetøy - Gorenje

Surdeigsrundstykker med rabarbrasyltetøy

BEST PÅ BRØD
20.9.2017
Rabarbra har sesong fra april til oktober, og er en herlig frisk tilsetning til både kaker, salater eller et deilig syltetøy, som du finner oppskrift på her. Hvis du baker en porsjon lekre surdeigsrundstykker og serverer dem med nylaget rabarbrasyltetøy, er vi sikre på at du får ros med på veien fra kolleger, familie eller hvem du måtte velge å skjemme bort.

Du skal bruke

Rabarbrasyltetøy:
250 g rabarbra skåret i 1,5 cm lange biter
1 ss vann
1 vaniljestang
6 ss sukker

Surdeigsboller:
gjær
4 dl kalt vann
¾ dl surdeig
2 tsk. Havsalt
Ca. 200-250 g grovt ølandshvetemel
1 dl havregryn
Ca. 300 g ølandshvetemel

Slik gjør du

Rabarbrasyltetøy:
Ha oppskåret rabarbra, frøene fra en vaniljestang og sukker i en kjele og sett over svak varme. La resten av vaniljestangen koke med i kjelen. Varm opp innholdet mens du rører i kjelen, og la det småkoke til rabarbraen er myk. Når syltetøyet er kokt ferdig, lar du det avkjøles før du fyller det på skoldede glass. Husk å fiske opp vaniljestangen.

For å forlenge holdbarheten på syltetøyet, kan du skylle glassene i Atamon før du fyller på syltetøyet.

Surdeigsboller:
Rør gjær, vann og surdeig sammen. Tilsett salt, havregryn og grovt ølandshvete, og rør det sammen med en mikser. Tilsett hvetemel litt av gangen og juster evt. mengden. Det kan være stor forskjell på mel og melets sugeevne, så målene er derfor veiledende.

Start med lav hastighet på håndmikseren og sett mer styrke på etterhvert. Når deigen slipper kantene på bollen, er smidig og danner tråder kan du lage en glutenprøve. Ta et stykke av deigen og strekk den ut mellom fingrene uten at den går i stykker. Hvis deigen går i stykker skal den eltes mer. Når deigen er eltet godt i ca. 8-10 minutter (viktig at den ikke er for tørr) helles den i en lukket beholder med litt olje i bunden og settes i kjøleskapet natten over eller i 10-20 timer.

Ta deigen ut av kjøleskapet og vend den ut på et meldrysset bord. Form deigen til brød eller boller. Bollene vendes i en blanding av kjerner og frø innen de settes i ovnen. Det er viktig at ovnen er veldig varm, dvs. Ca. 250 grader, før bollene settes inn. Bak bollene i ca. 15-20 minutter til de har en sprø og gjerne mørk overflate. Hvis du har en bakesten, så bruk gjerne den.


Foto & oppskrift på surdeigsboller: Ditte Ingemann

Every detail matters

Klar til å tilbringe noen herlige stunder på kjøkkenet?

Med de nye HomeMade-komfyrene fra Gorenje kan du tilberede yndlingsretten din akkurat som i en tradisjonell, vedfyrt ovn. Vi har gitt komfyrene våre en rekke nye funksjoner og forbedret designet. Alt ligger i de små detaljene som gjør livet enklere.

God, bedre, best på brød

Det finnes ikke noe bedre enn duften av nybakt brød. Grunnen er kanskje at mange forbinder brød med hygge i familien eller andre uformelle stunder. 

Brød kan spores helt tilbake til steinalderen, og på denne siden vil vi gjøre vårt for å utbre den gode, nordiske brødtradisjonen, slik at vi sammen kan få enda mer nytte av ovnene våre. Du vil derfor kunne finne alt fra oppskriften på det perfekte grovbrødet til tips om elting og heving. Vel bekomme!

Les også

Del dine bakeresultater på Instagram #bestpaabrod

#bestpaabrod

Mindre
Gorenje social medias
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
FØLG OSS PÅ FACEBOOK

Følg best på brød på Facebook og bli inspirert med oppskrifter, baketips og gode brødopplevelser

#bestpaabrod

FØLG OSS PÅ INSTAGRAM
FØLG OSS PÅ INSTAGRAM
FØLG OSS PÅ INSTAGRAM

Følg best på brød på Instagram og bli inspirert med oppskrifter, baketips og gode opplevelser

#bestpaabrod

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.