Svedjerugbrød - Gorenje
Svedjerugbrød
Svedjerug er en gammel nordisk rugsort som med rette har fått en renessanse. Melet brukes på samme måte som vanlig rugmel, men det har en finere og mere kompleks smak og et dobbelt så høyt proteininnhold, noe som gir et saftig brød som holder seg friskt lengre. Det er et surdeigsrugbrød, så du må enten få tak i en rugsurdeig hos en rugbrødsbakende bekjent eller kjøpe en i en helsekostbutikk, hos en baker eller på supermarkedet. I samarbeide med Meyers Madhus gir vi deg her den beste oppskriften på Svedjerugbrød.

Ung surdeig

Frisk opp rugsurdeigen din 10-24 timer før du skal lage rugbrødsdeigen: Pisk sammen ingrediensene i en liten skål med løstsittende lokk, og la den stå på kjøkkenbordet i romtemperatur. Den delen av den unge surdeigen du ikke bruker i brøddeigen nedenfor, er nå rugsurdeigen din til neste gang du skal bake – oppbevar den i kjøleskapet.

Elting

Når du elter en rugdeig, handler det mest om å få blandet alle ingrediensene til en så homogen deig som mulig, fordi rugmelet ikke danner glutennettverk på samme måte som en hvetedeig. 
Ettersom rugdeig også skal også være svært fuktig for å gi et saftig brød, er det best å bake rugbrød i en form. Bland ung surdeig, vann, salt og rugmel til rugbrødsdeigen i en rørebolle. Rør deigen sammen til en homogen, våt deig – det tar ca. 6-8 minutter i hånden med en solid rørebolle (og litt kortere tid i en røremaskin)

Smør rugbrødsformen godt med smør og sørg for å komme helt ut i alle kanter og hjørner – da slipper rugbrødet let når det er bakt ferdig og du skal få det ut av formen. Fyll formen to tredjedeler opp med deig, slik at det er plass til at rugbrødet kan heve. Glatt overflaten med en våt gummispade eller med håndflatene din, som du har gjort våte.

Heving

Rugdeig skal heve slik at den fyller mellom en tredjedel og halvparten i formen før du baker brødet. Hevetiden kan variere fra 2 til 6 timer, avhengig av hvor aktiv surdeigen er, hvor varmt det er i lokalet og deigens konsistens. Når rugbrødsdeigen er i ferd med å blir ferdighevet, begynner deigens overflate å briste litt, og det dannes små hull på størrelse med et knappenålshode. Når det har kommet 5-6 hull er deigen klar, og da gjelder å få rugbrødet raskt inn i ovnen. Derfor er det viktig at du ikke bare bruker klokken, men også øynene til at avgjøre når deigen har hevet nok (når du har bakt rugbrød noen gange vil du finne ut hvor lang tid det tar hjemme hos deg). Det dreier seg om at brødet er hevet passe – hverken for lite eller for mye – før du setter det inn i den varme ovnen. Hvis brødet ikke har hevet nok opp før det kommer inn i ovnen, vil det flekke, og hvis det har hevet for mye kan det kollapse i ovnen, slik at det dannes et hulrom under skorpen. Så ikke bli fristet til å la rugbrødet heve litt lenger for å få det ekstra stort og flott! 

Baking

Sett ovnen på 230-240° i god tid før du vil bake brødet, slik at den rekker å varme opp. Bruk gjerne varmluftfunksjonen, hvis ovnen din har det, slik at den blir raskere varm. Sett rugbrødet inn den varme ovnen, gjerne fremdeles med varmluftfunksjonen, og bak brødet i 10 minutter. Skru deretter ned varmen til 180°, og bak ferdig brødet.

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar å bake et rugbrød, men regn med en samlet baketid på ca. 50-60 minutter. Ovner varierer mye i styrke, brødets størrelse og form varierer, og du kan ikke alltid stole på ovnens termostat. Derfor er det best å bruke et digitaltermometer til at finne ut om brødet har bakt ferdig. Sjekk første gang etter 40 minutter ved at stikke termometeret inn i midten av brødet og ta ut brødet når temperaturen er kommet opp på 97° – da er brødet bakt. Pass på ikke at du ikke baker rugbrødet for lenge. Da vil du få en tørr skorpe.

Oppskriften er utarbeidet av Meyers Madhus.
Instagram

Antall brød

2 brød bakt i former på 1,6 liter

Du må bruke

Ung surdeig:
1 ½ dl (150 g) rugsurdeig (kan kjøpes i helsekostbutikker og i noen bakerier og supermarkeder) 
3 dl lunkent vann
3 dl svedjerugmel

Rugbrødsdeig:
400 g ung surdeig (se ovenfor)
8 dl lunkent vann 
850 g svedjerugmel 
20 g salt

OBS 10-24 timer før du blander rugbrødsdeigen må du friske opp surdeigen (se fremgangsmåte i oppskriften nedenfor). 

Del dine bakeresultater på Instagram #bestpaabrod

#bestpaabrod

Mindre
Gorenje social medias
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
FØLG OSS PÅ FACEBOOK

Følg best på brød på Facebook og bli inspirert med oppskrifter, baketips og gode brødopplevelser

#bestpaabrod

FØLG OSS PÅ INSTAGRAM
FØLG OSS PÅ INSTAGRAM
FØLG OSS PÅ INSTAGRAM

Følg best på brød på Instagram og bli inspirert med oppskrifter, baketips og gode opplevelser

#bestpaabrod

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.