En pyrolyseovn (selvrensende ovn) vil forandre livet ditt - Gorenje

En pyrolyseovn (selvrensende ovn) vil forandre livet ditt

CHORES SIMPLIFIED
23.5.2021
En pyrolyseovn utgjør en form for magi. De kalles ofte for selvrensende ovner, og de holder sitt løfte. Slike ovner renser faktisk seg selv, med minimalt behov for innsats fra brukerens side. Hvordan er det mulig, og hvorfor er ikke alle ovner selvrensende som standard?

Vi er her for å svare på de vanligste spørsmålene om pyrolyseovner. Hvordan fungerer det? Det fungerer faktisk som alle andre ovner. Og, som en hvilken som helst annen ovn, blir den skitten over tid. Når man lager mat i en ovn, er resultatet fettsøl, kjøttsaft og alle former for skitt og smuss. Disse fester seg på sideveggene, i taket og på ovnsdøren. Husk at ovner som regel brukes med høy temperatur, så smusset blir bakt inn i overflaten og kan ofte være vanskelig å vaske vekk.

Rengjøring av stekeovnen med pyrolyse

Så hvordan renser en pyrolyseovn seg selv? Vel, her har man hentet erfaring fra kjøretøy? Moderne biler fanger opp smuss og usunne partikler fra eksosrøyk og brenner dem til akse på ekstremt høye temperaturer. Pyrolyseovnen har en lignende fremgangsmåte. Den brenner altså smuss og fett med ild. Ovnen varmes opp til ca. 500 °C, der den sørger for at smusset karboniseres og blir til aske. Denne prosessen kalles pyrolyse, og det er herfra pyrolyseovnen får sitt navn.

Hvem er den ment for? Vel, så å si alle husholdninger. Hvis du griller eller steker ofte, enten det er kjøtt eller grønnsaker, burde en pyrolyseovn stå øverst på ønskelisten over nye husholdningsapparater. En slik ovn er som sendt fra himmelen for personer som er allergiske mot rengjøringsprodukter. Og også for alle andre som er «allergiske» mot selve rengjøringen.

Tøm den

Det er én ting du må gjøre før du aktiverer den automatiske renseprosessen – du må tømme pyrolyseovnen. Fjern gitteret, stekespidd, stekebrett av glass, steketermometer og alt annet kokeutstyr som ikke er en del av ovnens utstyr. Større matrester og andre urenheter fra ovnen burde også fjernes hver gang før den automatiske renseprosessen.

Selv om du eier en førsteklasses pyrolyseovn som ble levert med ekstra glass eller isolasjon, vil varmen som genereres fra den automatiske renseprosessen fremdeles føles svært varm fra utsiden. Derfor er det også tilrådelig å fjerne alle håndklær fra dørhåndtaket.

Tørk bort asken etter at renseprosessen er ferdig

Vi har lært at pyrolyserens er den mest effektive måten å rengjøre en ovn på. De ekstremt høye temperaturene vil etterlate ovnen plettfri. Selv om ovnen tar seg av rengjøringen på egen hånd (det meste av den), er du nødt til å gjøre siste trinn i prosessen – fjerne asken. Når ovnen kjøler seg ned, gjenstår det bare én ting å gjøre – å tørke vekk den gjenværende asken med en fuktet klut. Eller du kan støvsuge det hvis du har en egnet støvsuger. Det er det hele.

Én gang i måneden holder

Hvor ofte bør man rense en pyrolyseovn? For den gjennomsnittlige brukeren av ovnen anbefaler produsenter vanligvis å kjøre pyrolyseprogrammet én gang i måneden for å holde ovnsrommet rent og fritt for gammelt fett og smuss. Gorenjes suverene ovner har også en justerbar renseintensitet som vil gi utmerkede resultater hver eneste gang. Når man skal kjøpe en pyrolyseovn, bør man se etter modeller med den førsteklasses selvrensfunksjonen som heter PyroClean.

Pyrolysesymbol på Gorenje-ovner

Hos Gorenje kalles pyrolyseprogrammet PyroClean. Nesten alle våre integrerte ovner har PyroClean. Symbolet for pyrolyse på en ovn fra Gorenje.

Er det verdt det?

Hvor mye er tiden din verdt? Liker du å vaske vekk fett? Selv om pyrolyseovner koster mer en konvensjonelle ovner, kan man ikke sette en pris på det å aldri måtte rengjøre ovnen igjen. Forhør deg, husholdninger med pyrolyseovner kan fortelle deg at det er en av de beste investeringene.
Bakeminner – Integrerte ovner med hjemmelaget form
 
Kjøkkenet er hjertet i hjemmet, og våre integrerte ovner er hjertet i ethvert moderne kjøkken. Den karakteristiske HomeMade-formen i tillegg til et økt volum på 71 l sikrer at alle måltidene dine blir tilberedt til perfeksjon, med plass til overs. De er utstyrt med en rekke intuitive funksjoner som gjør matlagingen enklere, og vil inspirere deg til hygge i kjøkkenet med dine kjære, med perfekt bakte minner.

Læs også:

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.