En vaskemaskin med damp gjør livet lettere - Gorenje

En vaskemaskin med damp gjør livet lettere

CHORES SIMPLIFIED
10.5.2022

Klesvask, tørking av klær, brette klær og sette dem på plass er ikke alltid den morsomste plikten. Men visste du at et damp-program kan være til stor hjelp? Les videre for å lære mer om hvordan dampprogrammer kan gjøre hverdagen din enklere.

Hva er et damp-program?

Mange vaskemaskiner har i dag et dampprogram eller en dampfunksjon. Ofte er det mulig å kjøre separate dampprogrammer, men noen vaskeprogrammer bruker allerede damp for å gi klærne dine best mulig pleie. Damp kan gi flere fordeler. Det kan brukes for å få en mer effektiv vask, eller det kan brukes for å friske opp klærne som ikke trenger en faktisk vask.

Når du bruker et dampprogram, trenger du ikke å bruke vaskemiddel. Noen pleier å ha litt vaskemiddel i såpeskuffen før start, men det er ikke nødvendig.

Følg på, vi gir deg 5 gode grunner til at du bør bruke en vaskemaskin med dampfunksjon.

1. Damp klærne dine rette

Vasker du skjorter i vaskemaskinen vet du kanskje at den krøller seg etter vask. Så er det på med strykejernet. Men du kan faktisk gi skjortene dine en dampvask og dermed unngå å stryke skjortene etterpå. Pass på å vaske skjortene gradene de tåler, og sett så på et dampprogram for å få dem rette.

Dampprogrammer vil minimere krøller og sikre at klærne dine holder seg rette, selv uten å stryke. Bare husk å ta den ut av vaskemaskinen så snart vaskeprogrammet er ferdig og heng skjortene til tørk.

2. Unngå lukt

Noen ganger kan klærne dine lukte surt, selv om de akkurat har kommet ut av vaskemaskinen. Det er kjedelig, men frykt ikke! Du trenger ikke ha alle mulige kjemikalier og dufter i klærne for å fjerne sur lukt, bare utnytt at du har en vaskemaskin med dampprogram.

Hvis klærne dine lukter surt etter vask, kan du bruke varm damp for å fjerne vond lukt fra klærne. Damp kan fjerne ubehagelig lukt mer effektivt enn vanlige vaskemaskiner, samtidig som det er ekstremt skånsomt mot stoffet.

3. Alternativ til skyllemiddel

Det kan være mange grunner til at du ikke ønsker å bruke tøymykner, men myke klær etter vask er ”et must”. Følelsen av helt rene, nyvaskede, myke klær behøver ikke gå på bekostning av skyllemiddelet. Du kan få myke klær uten tøymykner, ved hjelp av damp.

Skal du for eksempel vaske håndklær, bør du først vaske dem på ca 60 grader. Deretter starter du et dampprogram på ca. 30 minutter. Med dampbehandlingen blir håndklærne dine ekstra myke.

Du trenger ikke nødvendigvis å kjøre et dampprogram hver gang du vasker. For vanlige klær kan du med fordel gjøre det noen ganger i året. Mens håndklær og sengetøy blir mykere hvis du bruker dampfunksjonen hver gang. Skjorter kan også dampes etter hver vask.

4. Færre bakterier og allergener

Damp har en høy temperatur som sørger for at bakterier fjernes mer effektivt. Fordi stoffet ikke blir gjennomvått i varmt vann slik det ville gjort i et vanlig vaskeprogram med høye temperaturer, beholder det egenskapene og blir således ikke skadet.

Ved hvilken temperatur dør bakterier? De fleste husstøvmidd i klær og bakterier på klær dør ved 60 °C, de mest hardføre dør ved 80 °C. Du bør alltid vaske skitne klær før du bruker dampprogrammer, dette for å sikre at bakterier og husstøvmidd forsvinner fra klærne.

5. Rens av klær

Noen ganger er klærne dine faktisk rene, men de må kanskje friskes opp. Det kan for eksempel være en jakke etter en tur på restaurant med mye folk. Å vaske klær trenger ikke å være en kostbar eller tung oppgave.

Dampprogrammer kan spare deg for turen til renseriet og friske opp selv de mest delikate plaggene dine på mindre enn 30 minutter, helt uten ekstra kjemikalier. Lengre tid er faktisk ikke nødvendig.

Læs også:

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.