Guide: Hvordan vaske og tørke en dunjakke - Gorenje

Guide: Hvordan vaske og tørke en dunjakke

CHORES SIMPLIFIED
1.12.2021
Du kjøpte en fin dunjakke, men nå har den blitt skitten og den har også kollapset litt. Men hvordan vaske en dunjakke når det er behov for det? Kan man vaske en dunjakke i vaskemaskin?

Du kan sagtens vaske dunjakken selv i stedet for å sende den til rens. Før du går i gang bør du alltid lese vaskeinstruksjonene i selve jakken, ettersom noen produsenter anbefaler håndvask og andre anbefaler maskinvask ved lave temperaturer. Men her gir vi deg noen gode råd om hvordan du vasker en dunjakke og sørger for at den blir helt tørr etterpå.

Vask av dunjakke

1. Ikke vask andre klesplagg samtidig.

Under vask av dunjakke kan den heve litt og dermed ta mesteparten av plassen i vaskemaskinen, og derfor bør du ikke vaske noe annet i vaskemaskinen mens du vasker dunjakken. Husk å lukke glidelåser og tomme lommer.

2. Ikke bruk vanlig vaskemiddel. Ved vask av dunjakke er det viktig å velge et vaskemiddel uten enzymer, da det bryter ned proteinene i dunet i jakken. Vask derfor dunjakken med et flytende vaskemiddel beregnet for skånsom vask, også kalt finvask. Du kan også finne spesielt vaskemiddel til dunjakke på markedet.  

3. Velg et skånvask-program. Vask dunjakken på et dunprogram eller et annet skånsomt program, f.eks. ullvask. Begge typer programmer har sentrifugering med færre omdreininger enn et vanlig vaskeprogram, ettersom sarte materialer ikke tåler det. Skånvaskprogrammer kan variere fra vaskemaskin til vaskemaskin, så velg alltid et program som ikke vasker på mer enn 30 eller 40 °C. 

4. Vask ikke jakken for ofte og unngå å sentrifugere den ved høye omdreininger. Vask av dunjakker bør kun forekomme en eller to ganger i året.

Hvordan tørke dunjakke

Tørke dunjakke uten tørketrommel

1. Lufttørking. Hvis du ønsker å vaske dunjakken din uten tørketrommel, kan det la seg gjøre. Du kan enkelt lufttørke jakken, men vent til en dag det blåser! Vinden kommer til å tørke jakken raskt og enkelt. Hvis jakken ikke er så stor, kan den også tørkes på radiatoren.

2. Rist jakken før du tørker den. Du kan henge jakken til tørk på en tørkesnor eller et tørkestativ. Husk imidlertid å riste jakken godt, slik at dunene i jakken fordeler seg jevnt. 

Hold fast i kragen på jakken og rist den. Hold deretter i bunnen av jakken og rist den godt med bunnen opp. Mens jakken tørker, rist den av og til og snu den flere ganger for å sikre at dunet er helt tørt. 

3.  Klumper i dunjakken. Det tar lang tid før en dunjakke tørker, noen ganger opptil flere dager hvis det ikke blåser eller hvis været er kaldt og fuktig. Hvis det er dunklumper i jakken, er den fortsatt ikke tørr inni. Da kan det hjelpe å riste jakken, som beskrevet i punkt 2.

Tørke dunjakke i tørketrommel

1. Bruk tennisballer. De fleste produsenter av dunjakker anbefaler at du tørker dem i en tørketrommel. Derfor har mange tørketromler spesielle dunprogrammer. Hvis tørketrommelen din ikke har et slikt program, velg et program som tørker ved lavere temperatur. Hvis du bruker et program med høy temperatur til å tørke jakken, blir den bare tørr på utsiden og forblir fuktig inni. Husk å bruke en eller to tennisballer i tørketrommelen. Du kan godt tørke en dunjakke uten tennisballer. I stedet kan du bruke et par sokker som er brettet til en ball. Eller ta ut jakken med jevne mellomrom og rist den. 

2. Siste utvei. Hvis du ikke tror at dunjakken din er blitt helt tørr etter at du har tørket den i tørketrommelen, kan du som en siste utvei tørke den på det korteste programmet tørketrommelen din har. Dette vil hjelpe med eventuelle dunklumper. Men det må understrekes at dette er den siste utveien du bør ty til!

Tips: Den ovennevnte fremgangsmåten for vasking og tørking av dunjakke kan også brukes hvis du trenger å vaske dyner og puter. Dyner og puter må imidlertid alltid tørkes i tørketrommelen. 

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Dunjakken min er ikke lenger fluffy. Hvis dunjakken din er blitt flat, er tørketrommel klart å foretrekke for å få dunjakken din luftig igjen. Legg den i tørketrommelen etter at du har vasket den, så vil dunet spre seg og blåse seg opp igjen. 

Dunjakken min virker skadet etter vask. Hvis du har vasket og tørket dunjakken uten bruk av tørketrommel, og den virker skadet og som om dunene har klumpet seg sammen, så ikke fortvil. Ring noen du kjenner som har en tørketrommel eller gå til et vaskeri. Vask jakken igjen og tørk den i tørketrommelen. Så blir den så god som ny. 

Dunjakken min har pelskrage. Hvis det er en pelskrage på dunjakken, er det lurt å fjerne kragen før du vasker den. Hvis kragen ikke kan fjernes, er det best å vaske dunjakken for hånd eller få den renset.

Livet er komplekst. La oss gjøre det enkelt å vaske klær

Vi vet at du har bedre ting å gjøre enn å tenke på klesvasken. Derfor har vi designet de nye Gorenje WaveActive vaskemaskiner og tørketromler, for at du kan få de beste vaskeresultatene med minimal innsats.

De nye Gorenje WaveActive vaskemaskinene bruker den unike IonTech-teknologien til å takle selv de vanskeligste flekkene på en skånsom måte. Teknologien utnytter den naturlige ioniseringsprosessen for å sikre de beste vaskeresultatene uten bruk av høye temperaturer, ekstra kjemikalier, tøymykner eller andre stoffer som kan gi hudirritasjon.

I tillegg sørger WaveActive-maskinene for en skånsom vask ved at overflaten i trommelen er bølgeformet.

Les også

Utforsk andre Life Simplified-emner

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.