Hva betyr symbolene på ovnen - Gorenje

Hva betyr symbolene på ovnen

CHORES SIMPLIFIED
26.1.2022
Alle har en eller annen gang stått foran en ny (eller gammel) ovn og gjort følgende: Man stirrer på symbolene på ovnen og lurer på hva de brukes til. Her kommer en kort guide til Gorenje ovnssymboler som vil gjøre alle ovnssymboler forståelige.

De enkle ikonene eller symbolene som er inngravert på frontpanelet på ovnen din, fungerer som snarveier til ovnens steke- og bakefunksjoner. Vi er fullt klar over at selv om alle ovner (slik som de fleste andre apparater) leveres med en bruksanvisning, er det enkelte som roter bort denne. Et husholdningsapparat bør ikke være så vanskelig å mestre, eller hva? Spesielt når det gjelder disse selvforklarende symbolene … Så hva betyr de?

Symbol for konvensjonell oppvarming


Symbolet på en ovn for konvensjonell oppvarming består av to parallelle streker – én øverst og én nederst (ofte inni en firkant). Siden disse strekene representerer de to varmeelementene som brukes, egner denne funksjonen seg best for vanlige retter, siden varmen spres gjennom naturlig konveksjon. Modusen for konvensjonell oppvarming er ideell for å steke kjøtt eller bake kaker.

Er det bare én strek nederst? Symbolet med én enkelt strek nederst i en firkant symboliserer at bare det nedre varmeelementet er i bruk. Dette har flere fordeler, men det brukes først og fremst for bakte retter som krever en sprø bunn – for eksempel pizza. Den kan også brukes for å steke en gryterett eller for saftige desserter. Brød foretrekker for eksempel å være på den midtre rillen, stekt på rundt 180 °C i en halv time.

En annen ting – visste du at bakefunksjonene endrer seg ved ca. 20 °C? 180° C i en statisk ovn tilsvarer 160 °C i en ventilert ovn. Det er noe du bør huske på når du prøver å følge en oppskrift til punkt og prikke.

Symbol for varmluft

Et av de symbolene på en ovn som du oftest får øye på først, er varmluftsfunksjonen – vanligvis avbildet som en vifte. Viften har til oppgave å varme opp den lekre maten du steker i ovnen raskere, redusere tilberedningstiden og minske energiforbruket – derfor brukes viften ofte i kombinasjon med ett eller flere varmeelementer. Varmluft er ideelt for å steke flere brett samtidig, slik at du kan sette småkaker på den øverste hyllen, cupcakes på den midtre, og muffins på den nederste hyllen for å tilberede alle samtidig. På denne måten kan du bruke alle nivåene, for eksempel for å tilberede stek øverst og poteter i bunnen, eller lasagne og grønnsaker eller kanskje fisk og tilbehør. Det anbefales også å bruke varmluftsfunksjonen hvis du foretrekker kjøttet ditt stekt medium eller lettstekt, siden kjøttet med denne funksjonen vil bli mørt utenpå og blodig inni. 

Symbol for ovnsgrill

Grilling må til. Sikksakkstreken er sannsynligvis et av de største mysteriene mange støter på når de ser på ovnssymbolene for første gang. En sikksakkstrek representerer grillfunksjonen (dersom ovnen din har dette). Som mange av dere vet, er grillen flott for å gjøre mat sprø og brun, i tillegg til å lage toast eller ristede sandwicher, smelte ost på lasagne, og tilberede velsmakende biffer. 

Det finnes kanskje også en halvgrill-innstilling, som betyr at kun midten av grillelementet blir varmt. I dette tilfellet må du plassere maten helt i midten for å få en jevn grilling. Dersom det finnes et ikon med sikksakkstreken øverst i en firkant med viftesymbolet under, representerer dette en vifte med en grill. Viften fordeler varmen, mens grillen steker fra toppen. Grillen slår seg av og på for å opprettholde temperaturinnstillingen, noe som gjør denne metoden ideell for å tilberede kjøtt og fjærkre.
Her er vår enkle, men effektive oppskrift på kylling: Forvarm ovnen til 200 °C. Sett kyllingen i midten av ovnen og langt nok fra taket under stekingen (det er best å steke den på middels høyde). Den mest praktiske måten å steke en kylling på, er på en rist som settes i en ildfast form. Grillen gjør at saften renner fra kjøttet og samler seg i bunnen av formen under kyllingen mens den stekes, og varmen sirkulerer jevnt rundt kyllingen. Dette gjør at kyllingen tilberedes mer jevnt, og skinnet blir sprøtt. Og så er det enda en ting man bør huske på: Plasser alltid kyllingen i en ildfast form eller på en rist med brystet vendt nedover. Timingen er også viktig, og her er matematikken bak: Beregn 15 minutter for hvert 500 gram med kylling, og lett til slutt til 15 minutter ekstra for hele kyllingen. 

Det skal bli lys

Det mest innlysende symbolet på en ovn er en lyspære. Enkelte ovner steker med lyset automatisk slått på slik at du enkelt kan følge med på stekingen, men det fleste ovner har en bryter som du må slå på for å se den lekre maten bli tilberedt.

Hva gjør snøfnugget?

Bare ta det med ro, du skal ikke tørke vinterklær i ovnen etter en tur i snøstormen. Hvis ovnen din har et symbol som ser ut som et snøfnugg over en vanndråpe, betyr dette at den har en modus for avising. Når den er aktivert, slås viften på og litt eller ingen varme genereres med luftsirkulasjon som aviser maten. Det er en nyttig funksjon dersom du glemmer å ta ut maten for å la den tine over natten og du er nødt til å lage i stand et måltid raskt.

Varme opp ting

Selvfølgelig er ovner gode på å varme opp ting. Bokstavelig talt. Se etter symbolet med en tallerken med «damp»-streker som stiger opp fra den. Denne funksjonen brukes for å holde maten varm uten å steke den mer. Ønsker du å være en profesjonell vert og overraske middagsselskapet ditt med varme tallerkener? Undersøk om det finnes et symbol med tre tallerkener lagt vannrett oppå hverandre. Denne innstillingen holder tallerkenene dine varme uten å skade porselenet.

AutoBake – når du ikke vet hvordan

Så har vi Gorenje OptiBake-ovner. Velg en moderne integrert pyrolyseovn for å gjøre det ekstra praktisk. Disse ovnene tilbyr fullstendig automatiske matlagingsprogrammer der du kan velge mellom 22 populære oppskrifter, noe som simpelthen er ideelt for nybegynnere. AutoBake-programmene er grundig testet av Gorenjes eksperter, og er idiotsikre og leverer flotte resultater. Alt du trenger å gjøre, er å velge typen av rett og (i noen få tilfeller) vekt, og så trykke på start. Ovnen vil ta seg av resten. Ja, dette er en form for kjøkkenmagi. Bare ha «jukselappen» for AutoBake i nærheten.

Symbol for selvrens

Ja, Gorenje har også selvrensende ovner i sortimentet. På et Gorenje-apparat vises ovnssymbolet for selvrens eller for en annen form for pyrolyse ofte som en firkant med flere prikker. En pyrolyseovn er en form for magi, siden den varmes opp til 500 °C, der smusset forkulles og blir til aske. Denne prosessen kalles for pyrolyse, derav navnet. Forhør deg, hjem med pyrolyseovner vil fortelle deg at det er en av de beste investeringene.

Læs også:

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.