Livet er (heldigvis) ikke plettfritt - Gorenje

Livet er (heldigvis) ikke plettfritt

CHORES SIMPLIFIED
12.6.2017
Livet er ikke plettfritt, men fylt med blomsterstøv, løvetannsaft, gress, blyantstreker, jordbærsaft, bananmos, sjokolade, leppestift og andre ting som har det med å smitte av – også på det gode humøret.
Når du beveger deg, øker du sannsynligheten for å grise, dryppe, lage flekker og skitne til tøyet. Vil du unngå det? Da skal du sitte musestille med hendene i fanget og kommandere familiens minste til å følge opp som pene, rene porselensfigurer. På den andre siden: Flekker vitner om opplevelser, og når du vet hvordan du blir kvitt dem igjen, er det jo ingen sak. Det vet du når du har lest flekkguiden på de neste sidene.

Slik fjerner du blomsterstøv fra brudekjolen

Sug – ikke gni

Liljer er vakre, men nei, det gjelder ikke liljenes oransjegule blomsterstøv når støvet pryder den høyromantiske hvite brudekjolen, og det er få timer til altergang. Bryllupsritualer kan jo være stressende nok i seg selv, så for den gode stemningens skyld: Ikke gni!! Ikke børst med hendene!! Ikke lån brudgommens lommetørkle!! Hvis du gnir, gnir du bare fargestoffet enda dypere inn i stoffet, og det er de færreste som har en ekstra brudekjole i skapet. Støvsug heller støvkornene bort. Hvis skaden skjer i god tid, og hvis det er snakk om en vaskbar silkekjole, så klapp forsiktig på litt fargeløst oppvaskmiddel, og la det ligge 4-6 timer. Vask deretter ved så høye varmegrader som kjolen tåler.

Ingen støvsuger? Finn teip og klapp forsiktig
I mangel av støvsuger kan du vikle et stykke teip rundt hånden. Vend limsiden ut og klapp deretter lett mot flekken slik at du fjerner støvkornene. Og en rull teip er tross alt lettere å ha i håndvesken enn en støvsuger.

Slik fjerner du løvetannsaft på hvite bomullsbukser

Bruk grønnsåpe

Når løvetann strekker seg som et gult teppe over enger og gressplener, er det veldig vanskelig ikke å nyte øyeblikket – og kanskje binde en krans av den langstilkede kurvblomsten. Og så har vi reglen: For løvetannsaften griser, og raskt er de hvite bomullsbuksene flekkede som en dalmatiner. Hva så? Legg grønnsåpe på flekken, la det arbeide over natten (gjerne pakket inn i en plastpose), skrap av grønnsåpen med en kniv, tørk med en fuktig klut og vask tøyet etter anvisningen. Og hvis vi snakker om annet enn hvitt bomullstøy: Tørk flekken forsiktig med en blanding av 1 dl vann, 1 dl husholdningssprit og 2 tsk fargeløst oppvaskmiddel før du vasker etter anvisningen.

Flekkfjerner og smertelindrer
Saften fra løvetann setter riktignok flekker, men den fjerner samtidig flekker som røde knopper og vorter. Og er du blitt bitt av mygg eller en bie? Hent en bøtte, vri saften ut på stikket og gled deg over at smerten lindres.

Slik fjerner du asfalt fra lille Peters bukseben

Smør i smør
Det å sykle til skolen er en bragd i seg selv når man er en liten pjokk og får de første stressnevroser av trafikklys, vikepliktmerking, syklister som suser forbi, løshunder og pizzaesker i rennesteinen – og hva gjør så lille Petter når det plutselig er asfaltarbeid rundt hjørnet? Velter. Og griser til de pene buksene med asfalt. Og hva gjør du med det? Smør et fettstoff (olje, smør eller margarin) på buksene og la det virke natten over – gjerne i en plastpose slik at flekken holdes fuktig. Skrap deretter bort smøret, hell litt fargeløst oppvaskmiddel på flekken og la det ligge noen timer. Vask deretter tøyet ifølge vaskeanvisningen.

Badetøy med oljeflekker
Asfalttjære og oljer kan blande seg i badevannet og resultere i flekker på bikini og badebukser. Hva så? Noen bruker sjampo, men du kan også gni inn inntørkede flekker forsiktig med smør. Forsøk etter et par timer å fjerne den bløtgjorte tjæren med rensebensin. Bruk så lite bensin som mulig for å unngå skjolder.

Slik fjerner du banan fra sparkedrakten

Ty til sitron og salt

Nå forbinder du kanskje sitron og salt med tequila, men kombinasjonen er også velegnet til andre sterke saker som banan, som tross et uskyldig ytre er en ren djevel når den først har bitt seg fast i babygarderoben. Bananflekker er nesten umulige å få av. Men bare nesten: Legg den bananflekkede sparkedrakten på et håndkle, glatt ut, gni en halv sitron godt inn i flekken (stoffet må være fargeekte), strø et tykt lag salt oppå, la det virke noen timer i en plastpose og vask deretter etter vaskeanvisningen.

Mer mos? Bak bananboller
Hvis det nå skulle skje at ikke all bananmos er havnet på sparkedrakten, og det er rikelig igjen, kan du tilsette bananmosen i brøddeigen og få et deilig, luftig brød. Og når bananen først er bakt, smitter den ikke av.

Slik gjør du når det igjen er klistret tyggegummi fast på hettejakken

Send tenåringen i fryseren

De fleste foreldre river seg i håret når de oppdager at en uskyldig baby er transformert til en doven, omkringrekende tenåring med hettejakke og sprengfarlige tyggegummibobler – som har det med å klistre seg fast på hettejakken. Dette skal du si til tenåringen når gummien klistrer seg til tøyet. Legg tøyet i fryseren hvis det er plass, ellers dekker du flekken med isklumper. Vent. Skrap deretter av så mye som mulig. Hvis tyggegummien ikke er helt vekk, legger du et stykke vatt fuktet med bensin på baksiden av flekken. Når flekken er blitt bløt, gnir du forsiktig på selve flekken med bensin. Vask deretter tøyet normalt.

Forbudt å gomle
Når tyggegummi spyttes på gata, klistrer tyggegummien seg fast på underlaget og er nesten håpløs å få bort. Det er nettopp på grunn av de forurensende egenskapene at tyggegummi er forbudt å nyte i Singapores gater. Nylig blir imidlertid nikotintyggegummi tillatt.

Slik skal du tenke når du får stearin på ullgenseren

Ta det rolig

Stearin må omgås med fred og ro, også når det er klumpet fast på yndlingskreasjonen i langhåret ull med reinsdyr på magen. Så selv om det tok en hel vintersesong på ”strikking-for-begynnere” å frembringe ullkreasjonen med armer og hals, er det ingen grunn til panikk. Riv verken deg selv eller genseren i håret (da fjerner du ikke bare stearin, men også ulltuster og ullfibre). Ta det i stedet helt rolig og legg ulltøyet i en plastpose. Lukk posen og legg den i fryseren. Etter et par timer kan stearinen pelles av i flak – hvis ikke, kan du stryke med tørkepapir eller kaffeposer som mellomlag, og vask deretter etter vaskeanvisningen. Og kos deg.

Klør ulltøyet? Frys det
Ull kan klø. Og hva gjør man når man elsker myke ting mot huden? Kaster dem ut? Nei. Neste gang du står med en ulltrøye eller annet ullprodukt som sjenerer huden, putter du tøyet i fryseren. Etter et par timer klør ikke ulla i det hele tatt.

Slik gjør du når rødvinen velter på den hvite damaskduken

Skyll med væske
Det er ikke bare oss tobente som har glede av å skylle med væske når vi har veltet oss i rødvin. Ta for eksempel den hvite damaskduken. Når den ligger der på bordet og slurper i seg innholdet fra et rødvinsglass, kan du eliminere skaden ved å skylle med rennende vann (husk at flekkene skal helt bort første gang). Hvis det ikke går (ikke vann / for stor duk / for full), kan du også velte hvitvinsglasset. Hvitvin nøytraliserer den røde fargen, og du kan deretter vaske duken ren på vanlig måte. Eller du kan følge et gammelt kjerringråd: Dypp flekken i kokende melk hvis duken etterpå tåler å bli kokt ved 95° C.

Dagen derpå: Oi!
Det er ikke alt man ser når huset er tunet inn på fest. Gjør slik hvis du først ser rødvinsflekker på duken dagen derpå: Legg duken i fryseboks over natten, slik at rødvinsflekken ”krystalliserer” seg, og flekken forsvinner i vask. I mangel av fryseboks: Legg på fargeløst oppvaskmiddel og vask etter en natts tid.

Slik fjerner du kyssemerket fra skjortekanten

Dypp i helmelk
Det å komme seg ut av døren om morgenen kan være litt av en bragd for de fleste småbarnsfamilier (nøkler? smokk? Klara?? sjokoladekaka??? vaskekluten?????!!) og det hender at avskjedskyss foregår i full fart mellom heseblesende mor og far – og resulterer i fancy shiny dazzling mocha kyssemerke på fars skjortesnipp. Hva så? Dypp snippen i helmelk, bytt ut melken når leppestiften har farget melken og ta på fargeløst oppvaskmiddel. La tøyet ligge 4-6 timer før vask. Gni forsiktig med husholdningssprit når tøyet er tørt hvis det er en rest av farge tilbake.

Hvorfor kysser vi?
Atferdsforskere mener at kyss er en rest fra spedbarnsfasen da både aper og mennesker spisser leppene for å die. Og historisk sett? En gang, for lenge, lenge siden, trodde man at pusten inneholdt sjelens kraft. Et kyss var derfor et symbol på åndelig ekteskap.

Slik fjerner du gressgrønne knær fra treningsdrakten

Glyserin eller tannkrem

Hver søndag skjer det samme: Den lille poden kommer hjem fra fotball, og mens du gnir og skrubber og banner i timevis over grønske på knærne, resiterer du overbevisende ”sport er sunt, la nå barnet få lov, sport er sunt, det er koselig å vaske tøy”. Men dropp menasjeriet. Drypp glyserin på flekken og la den ligge 10-15 minutter, vask etter anvisning. I mangel av glyserin: Børst med helt vanlig tannkrem. Og vask etter anvisning.

Litt om glyserin
Glyserin er en fargeløs, luktfri og hygroskopisk (= kan oppta/avgi fuktighet) alkohol som er et glimrende middel til å fjerne flekker på tøy og andre tekstiler. Glyserin er ikke spesielt problematisk for verken miljø eller helse.

Slik fjerner du blyantstreker fra bluseermet

Visk eller vask

Telefondrodlerier er et herlig tidsfordriv. Så kan man sitte der og tegne kruseduller og fyrstikkmenn mens man hører om venninnens sommerforelskelse og tilhørende nye kjoler og piercing. Og hvis man skulle komme til å tegne på ermet i stedet for papiret (i tilfelle en svært kjedelig venninne eller svært overraskende beskjed) er det bare å gripe til viskelæret. Viske viske, så er streken overvunnet. Og hvis du er gått tom for viskelær? Hell litt oppvaskmiddel på flekken, la ligge i 5-6 timer og vask tøyet som angitt.

Guttestreker?
Når det er action i penalet, kan det skje at det havner fargekritt eller oljekritt på tøyet. Men den slags guttestreker kan du også bli kvitt igjen. Tørk flekken forsiktig med en klut eller en bløt børste tilsatt rensebensin. Vask tøyet etter anvisningen.

10 års motorgaranti

Når du kjøper en vaskemaskin fra Gorenje, kan du være sikker på at du har kjøpt et pålitelig og holdbart produkt av høy kvalitet.

Vi tilbyr nå tilsammen 10 års motorgaranti på alle Gorenje-vaskemaskiner med Inverter PowerDrive-motor kjøpt etter den 01. September 2016. Vår 10-års motorgaranti viser samtidig hvor stor tro vi har på vår teknologien og den fremragende kvaliteten på produktene våre.

Les også

Utforsk andre Life Simplified-emner

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.