Forstå symbolene på vaskemaskinen – Gorenje Enklere liv-blogg - Gorenje

La programvelgeren på vaskemaskinen vise vei

CHORES SIMPLIFIED
5.5.2022
I dag har vi enda en kort guide som forklarer alle funksjonene på din nye(ste) vaskemaskin.

Ja, vi vet, alle har en eller annen gang stått foran en ny (eller gammel) vaskemaskin og gjort følgende: Man stirrer på symbolene på kontrollpanelet og lurer på hva de betyr. Heldigvis er vi her for å hjelpe deg! Dette betyr symbolene, og dette gjør knappene.

Programvelgeren på vaskemaskinen er som en veiviser med snarveier. Bare velg et program som passer best til den typen av klær som du har lagt i trommelen på vaskemaskinen, tilsett litt vaskemiddel og tøymykner (eller ikke), så er du klar til å sette i gang.

Hastighet, effektivitet, resultater

De fleste vaskemaskiner har et program som kalles for «daglig vask» – som er akkurat det navnet antyder. Et flott, allsidig program for å vaske klær på daglig basis – for eksempel vaske klærne som barna bruker på skolen eller arbeidstøyet ditt. Det egner seg best for å vaske klær som ikke er veldig skitne, men du blir nødt til å vaske dem ofte. Dette programmet er en flott kombinasjon av hastighet og effektivitet – også når det gjelder energi- og vannforbruk. Hvis du har det travelt, anbefaler vi at du vrir bryteren til et program som kalles for «hurtigvask», vanligvis representert med et stoppeklokke-ikon og antallet minutter – som forteller deg akkurat hvor lenge programmet vil ta.

Er hurtigvaskresultatene ikke helt det du er ute etter? Da ble det såkalte power-programmet laget for deg! Dette programmet forkorter også vaskesyklusen, men er likevel mer intenst og leverer vanligvis flotte resultater. Er du av den energisparende typen? Gorenje har dine behov dekket. Se etter øko-ikonet på programvelgerbryteren og velg en av de lavere temperaturinnstillingene.

Blant de uunnværlige funksjonene som finnes på programknapper på en vaskemaskin, finner du funksjoner for rens, skyll og tøm. Du kan bruke dem (igjen) hvis du føler at klærne dine trenger litt ekstra kjærlighet i vaskemaskinen.

Bomull, ull, pels, silke

Visst er enkelte stoffer mye mer ømtålige enn dine vanlige T-skjorter og shorts. Det er disse som trenger litt ekstra oppmerksomhet. Vask av puter, ullplagg eller sengetøy gjøres best med egne programmer som også er tydelig merket som ull, puter osv.

Siden de fleste plagg er laget av bomull, finnes det også et eget bomullsprogram. Én ting som trenger din oppmerksomhet, er det (enkle) valget av hvitt eller farget tøy – du må vaske dem for seg (og velge det egnede programmet) for å holde hvite klær hvite.

Hvis du planlegger å vaske ikke-ømtålige plagg av alle slag, finnes det også et program som kalles for «blandet» – prøv det. Dette programmet kan også brukes for ømtålige klær laget av syntetiske eller blandede fibre eller viskose, og for enkel pleie av bomull.

Dampvask

Gorenje WaveActive-vaskemaskiner er skapt for å få jobben gjort på en effektiv, brukervennlig og miljøvennlig måte. WaveActives vaskefunksjoner inkluderer flere banebrytende vasketeknologier, der den viktigste av dem er dampvask. Ved å velge damp-ikonet aktiverer du oppfriskningsfunksjonen – noen ganger er klærne dine rene, men trenger bare litt oppfriskning; for eksempel en jakke etter at du har vært på en folksom restaurant. Spesielle dampprogrammer kan spare deg turen til renseriet og friske opp selv de mest sensitive plaggene dine på mindre enn 30 minutter uten bruk av kjemikalier. Vi anbefaler at du tar en titt på følgende korte guide: 5 måter å vaske med damp på som gjør livet ditt enklere. Mens du er i gang, bør du prøve å unngå de vanligste vaskefeilene.
Damp-ikonet på Gorenje WaveActive-vaskemaskiner har også flere spesialiserte vaskeprogrammer, f.eks. «ekstra hygiene», «baby», «kjæledyr» og «skjorter». Navnet på programmene er selvforklarende, noe som gjør det lett for deg å velge riktig program. Hvis du for eksempel liker å klemme på din pelskledde venn, vil kjæledyrporgrammet ofte komme til nytte for å fjerne alt dyrehår fra klærne dine.

Skjorte-ikonet representerer et program som er beregnet på å vaske plagg laget av bomull, mikrofibre og syntetiske stoffer; for vask av krager og linninger. Vasken skjer på en lav temperatur, med en større mengde vann og skånsom sentrifugering. For å behandle klesvasken med damp trykker du bare på damp-knappen før du starter vasken, så kan du glede deg over de fantastiske resultatene.

Hvordan leser man vaskesymboler?

Å vite hvilke programmer som passer for hvilke klær, er den andre delen av vaskeligningen. Selv om vaskesymboler kan se ut som nok et (kode-)språk, gir de enkle vaskesymbolene på plaggene dine faktisk mye mening. Og viktigst av alt forteller de deg nøyaktig hvordan du vasker og tørker plaggene dine samt gir deg ekstra informasjon om bleking og stryking. 

Læs også:

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.