Slik bruker du fryseren på best mulig måte - Gorenje

Slik bruker du fryseren på best mulig måte

CHORES SIMPLIFIED
15.7.2020
Nedfrysing er en av de enkleste, raskeste og mest fleksible metodene for å forlenge holdbarheten på matvarene våre. Det er også den ideelle teknologien for å bevare matens næringsverdi. Ordentlig frossen mat motvirker endring i farge, smak og tekstur sammenlignet med andre metoder. Det er selvsagt essensielt å ta godt vare på både selve fryseren og innholdet, så her er noen tips til hvordan du får mest mulig ut av fryseren din:

Plasser fryseren på et kjølig, tørt område med en konstant temperatur. 

Fryseren bør være tre fjerdedeler full for å fungere så effektivt som mulig, da dette reduserer temperaturendringer som kan påvirke den frosne maten negativt. 

Oppbevar ikke maten i fryseren for lenge. I stedet bør du bytte ut maten i fryseren regelmessig. Roter maten ved å plassere de nye matvarene på baksiden og de gamle i front slik at de er lett tilgjengelige. 

I teorien holder mager mat bedre på kvaliteten og har lengre holdbarhet enn fettholdig mat. Merk at salt korter ned oppbevaringstiden for all mat. 

Åpne frysedøren så lite som mulig, og la den ikke stå åpen lenger enn nødvendig. Hvis du fører en liste over hvilke matvarer som ligger i fryseren, blir det lettere å bytte dem ut raskere.

Hold temperaturen på -18 °C

Hvis fryseren din har en strømsparingsmodus, bør du aktivere den. Den merkes vanligvis som «eco» eller noe lignende. Hvis den ikke har denne funksjonen, kan du sette den til -18 °C. Hvis nødvendig bør du plassere et egnet termometer i fryseren og justere innstillingen slik at du oppnår riktig temperatur. Du bør gjenta denne prosedyren hvis romtemperaturen (der fryseren befinner seg) svinger mye, f.eks. hvis temperaturen overstiger 35 °C om sommeren eller faller under 15 °C om vinteren.

Anbefalt oppbevaringstid i fryseren

Forskjellig mat har forskjellig holdbarhet i fryseren. Merk deg disse.
Mat Tid
frukt, biff 10 til 12 måneder
grønnsaker, kalvekjøtt, fjærkre 8 til 10 måneder
viltkjøtt 6 til 8 måneder
svinekjøtt 4 til 6 måneder
kjøttdeig 4 måneder
brød, kaker, ferdigmat, mager fisk 3 måneder
slakteavfall 2 måneder
røkte pølser, fet fisk 1 måned
Vi anbefaler å oppbevare all mat ved -18°C.

Rengjør fryseren regelmessig

Rengjør tetningene på frysedørene med en klut som er fuktet i vann eller mild såpe. Du kan også sjekke at tetningene gjør jobben ved å bruke seddeltrikset: Legg seddelen mellom dørtetningen og fryseren (på flere steder). Lukk frysedøren. Hvis det er enkelt å dra ut sedlene, betyr det at døren ikke tetter godt nok der og at den bør erstattes. 

Du bør også rengjøre kondensatoren regelmessig. Det er det svarte gitteret på baksiden av apparatet. Bruk en myk børste eller en støvsuger. Støv som akkumulerer på kondensatoren, gjør at apparatet fungerer mindre effektivt og øker strømforbruket. Vi anbefaler å rengjøre kondensatoren minst en gang i året.

Hvis du har kjøpt en fryser med den såkalte NoFrost-funksjonen, trenger du ikke å avrime fryseren. Det skjer automatisk. Isbelegg som dannes, forsvinner automatisk. Men hvis du har en klassisk fryser, må du avrime den regelmessig, hovedsakelig når du ser at det har dannet seg et islag på 3–5 mm på de nedkjølte overflatene.

The one for you

GardenFresh Frittstående Kombiskap

Når du velger et nytt kombinert kjøleskap/fryseskap, tar du en viktig avgjørelse. Du ønsker kanskje et kjøleskap som holder maten frisk i lang tid, et kjøleskap som passer til alle dine behov. GardenFresh er det kjøleskapet du er på utkikk etter, for det har avanserte funksjoner som sikrer at maten holder seg frisk og er skreddersydd til akkurat dine behov.

AdaptTech – tilpasser temperaturen etter hvordan du bruker kjøleskapet og holder maten frisk i lengre tid
IonAir med MultiFlow 360° – Ionisert luft fjerner uønsket lukt og holder maten i perfekt stand
Convert FreshZone – Endrer temperaturen i kjøttskuffen slik at du enkelt kan holde all frukten og grønnsakene friskere lenger

Læs også

Uforsk andre Life Simplified emner

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.