Slik tørker du klærne dine riktig | Les våre 5 enkle tips - Gorenje

Slik tørker du vasketøyet ditt

CHORES SIMPLIFIED
1.12.2021
Hvorfor kjøpe kvalitetsklær og vaske dem etter alle kunstens regler, hvis du likevel ikke vet hvordan du skal behandle klærne etterpå? Her finner du en liten guide til å minske pollen i klærne dine, stryke det korrekt, legge det sammen riktig, og sørge for at du ikke tiltrekker deg møll.

Ofte tenker vi ikke så mye over hvordan vi behandler klærne våre etter at vi har vasket dem. Imidlertid kan det dukke opp flere utfordringer; Hvordan stryke en skjorte? Hvorfor er det hull i noen av klærne? Og er det egentlig sunt for inneklimaet å tørke klær innendørs? 

Kan jeg tørke klær innendørs?

De fleste av oss vet at å tørke av klær innendørs kan skade inneklimaet. Det kan gi høy luftfuktighet, men også føre til mye mer støv inne. Men å tørke klærne innendørs er for noen den eneste muligheten. Det kan være mange forskjellige årsaker til dette. For eksempel kan det være pollenallergi i familien, eller rett og slett ikke mulighet til å tørke klær ute hvis du for eksempel bor i en leilighet.

Hvordan tørke klær innendørs

Det er ikke ulovlig å tørke klær inne, men det kan gjøre inneklimaet mer helseskadelig enn å tørke dem ute. Når du tørker klær inne i hjemmet ditt er det imidlertid noen forhold du bør huske på som gjør prosessen mindre helseskadelig. 

•  Tørk klær med et åpent vindu, eller steder med god ventilasjon eller utlufting
•  Bruk parfymefritt vaskemiddel og skyllemiddel
•  Sørg for å støvsuge ofte

Våte klær som henger inne lenge øker luftfuktigheten betydelig. Derfor er det en fordel å henge klesvasken til tørk på et sted der du har mulighet til å ha et vindu stående åpent. Hvis du tørker klær inne med et åpent vindu, skiftes den fuktige luften ut raskere og skadene på inneklimaet blir mindre. 

Alternativt kan du la klærne tørke på badet, som er beregnet for å tåle fukt. På badet er det også ofte installert et ventilasjonssystem. 

Det vaskemiddelet du bruker til å vaske klærne dine med, er også vaskemiddelet som stille fordamper og legger seg i luften. Derfor anbefales det at du bruker et vaskemiddel som ikke inneholder parfyme, og dermed unngå skadelig innånding og usunn luft i hjemmet ditt. Det samme gjelder for bruk av skyllemiddel. 

Klær støver. Det er ikke sunt med for mye støv i hjemmet, og det kan forårsake støvallergi. Derfor anbefales det at du støvsuger regelmessig hvis du velger å tørke klær innendørs.

Hvordan tørke klær allergivennlig

Pollenallergi er svært vanlig i mange hjem i dag, men allergi kan komme som en overraskelse og være en jungel å finne rundt i. Ved å tørke klær ute kan det legge seg pollen i klærne dine som blir med inn når klærne hentes inn.

Derfor kan det være en dårlig idé å tørke klær ute de dagene i året hvor pollentallet er høyt. Hvis du eller noen du bor sammen med har gressallergi, bør du derfor holde øye med pollennivået og vurdere om det er trygt å tørke klær ute.

Hvis pollennivået er svært høyt, er tørketrommelen et uvurderlig hjelpemiddel.

Husk at en måte å tørke klær på ikke trenger å utelukke en annen, du trenger ikke å tørke klærne på samme måte hver gang - det avhenger av forholdene.

Hva koster det å tørke klær i tørketrommelen

Hva det koster å tørke klærne avhenger av energimerket. Den mest økonomiske tørketrommelen er av energimerket A +++ og koster ca. 2 kr. per vask. Hvis du derimot har en tørketrommel av merket A, koster det ca. 5,5 dkr per gang du bruker tørketrommelen.

Derfor er det mest økonomisk, og du sparer energi ved å tørke klærne ute, men noen i hjemmet har pollenallergi, kan du bruke tørketrommelen når pollensesongen er som verst.

Fra 1. mars 2021 gjelder en ny energimerking på flere husholdningsapparater. Du kan lese mer om den nye energimerkingen her

Hvordan stryke en skjorte

Noen ganger når du har vasket og tørket klærne enten utendørs eller innendørs, kan det være nødvendig å stryke en krøllet skjorte. Men hvordan stryke en skjorte? Her finner du en liten guide til å stryke skjorte

Start alltid med den minste delen: 

  1. Brett ut snippen flatt på strykebrettet og stryk forsiden og baksiden av snippen
  2. Stryk ytter-og innersiden på mansjettene
  3. Stryk ermene på begge sider. Ermet legges slik at strykefolden kommer langs sømmen.
  4. Stryk skulderstykket
  5. Stryk begge forsidene, mellom knappene og lommen
  6. Stryk ryggen

Kan jeg stryke skjorte uten strykejern?

Har du ikke et dampstrykejern, men kun et vanlig strykejern, kan du bruke en sprayflaske til å fukte stoffet. Hvis du ikke har en sprayflaske, kan du legge litt fuktige stofflommetørklær over det du skal stryke.
Her har vi flere alternativer til vanlige strykejern, så du ikke går ut med en krøllet skjorte eller kjole.

•  Bruk en rettetang. Rettetangen kan glatte ut for eksempel krager og mansjetter
•  Bruk en hårføner. En hårføner er god til å glatte ut ujevnheter på for eksempel kjolen din
•  Legg plagget i tørketrommelen med en fuktig klut.
•  Heng opp klærne på badet mens du er i dusjen
•  Hold de sarte klærne, for eksempel silkebluser, over dampen fra en gryte eller vannkoker

Møll i klær

Nå har du vasket, tørket og strøket, men oppdager et hull - har du kanskje fått møll i klær. Møll er faktisk en liten sommerfugl, men også et vanlig skadedyr i Norge. Hull i klærne dine kan komme fra larvene til møllene, som nyter et herlig liv i garderoben din.

Hvordan kommer møll i klær

Møllene som gnager i klærne våre kalles klesmøll eller pelsmøll. Ofte får vi møll i klær ved at voksne møll flyr inn i hjemmet ditt uten at vi legger merke til det og legger hundrevis av egg i skapet. Eggene og larvene er så små at du vanligvis ikke merker det før larvene har bitt hull i klærne.

Kamp mot møll i klær

Når møll først har kommet inn i garderoben din, kan de være vanskelige å bli kvitt. Først og fremst krever møll i klær grundig rengjøring.
Start med å vaske alle klærne dine ved så høye temperaturer som klærne tåler. Klærne bør helst vaskes på minimum 50 grader, da de høye temperaturene dreper eggene og larvene som kan være i klærne.

Når du har vasket alle klærne, må du vaske klesskapet grundig. Det er spesielt viktig å komme inn i hjørnene av skapet, ettersom det er mørkt og trangt der, og møll foretrekker derfor å legge eggene sine her. 

Når du har gjort rent, kan du sette opp en felle som avgir feromoner. Feromoner tiltrekker seg møll, og derfor finner du raskt ut om det fortsatt er møll i hjemmet. Hvis det er igjen flere møll, kan det være lurt å bruke et bekjempelsesmiddel.

Forebygging av møll i klær

Når du er kvitt møllene, anbefaler vi at du legger en håndfull lavendel i en tøypose. Møll kan nemlig ikke fordra duften av lavendel. Plasser gjerne flere stoffposer med lavendel, så du har en pose til diverse skuffer og skap. I tillegg til å holde møll unna klærne, sprer lavendelposen også en god duft til klærne og sengetøyet.

Pakk kofferten riktig

Nå har du full kontroll over vask, tørking, stryking og oppbevaring av klærne hjemme, men det ville være synd å komme til hotellrommet og oppdage at alt arbeidet er bortkastet. Derfor har vi laget en liten "pakkekoffertguide" til hvordan pakke kofferten smart og unngår å krølle klærne.

Start med det tyngste

Legg alltid det tyngste på bunnen så kan du unngå krøllete klær på reisen. For å lage en god bunn i kofferten, skal du legge skoene nederst. Sørg alltid for å bare pakke inn det antallet sko du trenger og ikke ta med det paret du tror du vil bruke, men vet at du aldri kommer til å bruke. 

Nå må du vurdere hvor mange toalettsaker du skal ta med. Ofte har hotellet et stort utvalg produkter tilgjengelig på rommene, men det er også godt å ha med produktene du kjenner. Når du har pakket toalettartiklene i toalettvesken, plasser du den på samme nivå som skoene.
Nå skal du pakke klærne. Igjen - kun det mest nødvendige. Legg sammen klærne pent, og legg dem oppå skoene slik at de ligger i spenn og ikke kan gli rundt når kofferten er lukket og oppreist.

Du kan bruke sokker og underbukser til å legge klærne i spenn, ved å rulle dem sammen og stikke dem ned mellom de andre sakene. Men du kan også plassere dem i skoene du har pakket og dermed spare plass. 

Skal du ha med deg elektronikk i kofferten? Så husk å beskytte det ordentlig. Du kan eventuelt legge et nettbrett og en laptop mellom klærne uten å krølle klærne. På denne måten holder vekten på elektronikken klærne flate, samtidig som klærne beskytter elektronikken. 

Nå er kofferten din pakket ordentlig, og du kan lukke og låse den. Husk å veie kofferten din før du reiser hjemmefra. Ofte har flyselskapene regler for hvor mye en koffert kan veie. 

Pakke dress i koffert

Skal du på forretningsreise eller ha med deg en dress på ferie? Det mest ideelle er å legge den fine dressen din i en dresspose og ta den med ombord i flyet, ofte kan kabinbesetningen være behjelpelige med å henge den opp.

Hvis du må ha den i kofferten, så vreng jakken og brett den under jakkens bryststykke, og legg den deretter i kofferten. Hvis mulig, unngå å trykke jakken flat.

Hvis dressbuksene dine har press, kan du brett dem på midten, og kanskje en gang til hvis det er nødvendig. Du må sørge for at leggene er i linningen ikke klemmes skjevt.

Det anbefales at du tar ut dressen av kofferten med en gang du kommer fram og henger den opp på en henger. Når den henger på en kleshenger igjen, vil eventuelle krøller som oftest utligne seg selv.

10 års motorgaranti

Når du kjøper en vaskemaskin fra Gorenje, kan du være sikker på at du har kjøpt et pålitelig og holdbart produkt av høy kvalitet.

Vi tilbyr nå tilsammen 10 års motorgaranti på alle Gorenje-vaskemaskiner med Inverter PowerDrive-motor kjøpt etter den 01. September 2016. Vår 10-års motorgaranti viser samtidig hvor stor tro vi har på vår teknologien og den fremragende kvaliteten på produktene våre.

Les også

Utforsk andre Life Simplified-emner

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.