Tørt – og hva så? - Om møll og krøll - Gorenje

Tørt – og hva så? - Om møll og krøll

CHORES SIMPLIFIED
12.6.2017
Hvorfor kjøpe kvalitetstøy, behandle det godt og vaske det etter alle kunstens regler hvis du uansett serverer det som møllfôr eller stryker alle de gode intensjoner?
Tøy er ganske brysomt i den forstand. Etter som man legger det sammen og stabler det i små bunker, fars, mors, Frederikkes, håndklær, til kjøkkenet, osv. med en tilfreds ”Så, det var det, nå var du flink”-holdning, kommer nye utfordringer på banen. Hva med skjortene? Hvordan skal de strykes? Og slipset, må jeg stryke det? Hei, hvorfor er det et hull her – det er vel ikke møll!!?? Hvordan blir kvitt dem? Og er det egentlig så bra for inneklimaet å tørke tøyet inne? Det får du svar på her.

Slik tørker du tøy i en familie som er plaget av pollenallergi

Bruk tørketrommelen

En tørketrommel er en uvurderlig hjelp når du må tørke tøy i et allergikerhjem. Særlig hvis du er allergisk overfor pollen – for i så fall er det ikke så lurt å tørke tøyet utendørs i pollensesongen, siden pollen vil sette seg i det rene tøyet og senere følge med tøyet inn i boligen. Med en tørketrommel slipper du også å tørke tøy på badet i "nødsituasjoner". Dette er lite hensiktsmessig siden det øker luftfuktigheten, noe som igjen gir grobunn for muggsopp og gode vilkår for husmidd.

Hold tørketrommelen ren
Hvis du bruker en maskin for å tørke tøyet, så husk å rense lofilteret etter hver tørking for å holde luftsirkulasjonen effektiv. Opphopninger i lofilteret utgjør også en brannfare.

Slik fjerner du møll og skjemmer bort neseborene samtidig

Plukk lavendel

Lavendel lukter deilig, vil de fleste nok mene. Men det synes ikke møll, som etter sigende ikke kan fordra den lukten. Så hvis du vil ta knekken på møll, anbefaler vi at du legger en håndfull lavendel i et stykke musselin (finvevd stoff av ull) og binder det i en pose. Og lag gjerne flere i samme slengen, så du har en pose til diverse skuffer og skap. I tillegg til å holde møllen unna klærne, sprer lavendelposen også en romantisk duft til klær og sengetøy.

Til pynt eller duft
Egentlig er det synd for lavendelen at du legger dem vekk i en pose. De er deilige bare å stikke nesen ned i, eller stryke gjennom med hånden – hvis du vil ta med deg duften. Og hvis du absolutt vil binde noe, så bind små tørkede buketter og still dem i små lukkede rom eller anrett dem med telys.

Slik stryker du skjorten din

Følg denne guiden
Start alltid med den minste delen: Snipp, skulderstykke, ermer og til sist bolen eller "kroppen". Har du ikke et dampstrykejern, kan du bruke en flaske med sprayfunksjon eller et fuktig stofflommetørkle som du legger over det du vil stryke.

  1. Fold snippen ut og stryk for- og baksiden av snippen.
  2. Stryk ytter-og innersidene på mansjettene.
  3. Stryk ermene på begge sider. Ermet legges slik at strykefolden kommer langs sømmen.
  4. Stryk skulderstykket.
  5. Stryk begge forsider mellom knappene og lommen.
  6. Stryk ryggen.

Ikke stryk slipset
Løs alltid opp slipset etter bruk (gjenbruksknuter signaliserer at du ikke kan binde det selv, og at mora di er ute og reiser) og la det henge og rette seg ut natten over. Og ikke prøv å stryke det, for slips blir raskt blankslitte. I en absolutt nødsituasjon kan du gi det en omgang med dampstrykejernet på baksiden.

Slik unngår du å ha krøllet tøy med på forretningsreisen

Bad tøyet eller sprøyt

Er tøyet ditt blitt krøllet av å ligge i kofferten, og har du ikke tilgang til strykejern? Prøv å henge opp det krøllede tøyet på badet og skru opp varmtvannet. Lukk alle dører og vinduer i badet, for det er dampen fra det varme vannet som skal trenge inn i tøyet og fjerner krøllene. Hvis du reiser uten bad, kan du ta med en sprayflaske. Spray tøyet med vann og la deretter tøyet ligge glatt til det er tørt. Det må ikke henges opp, for da retter det seg ikke ut.

Husk engangsvaskekluter
Koffert-tøy er ofte krøllet og med skarpe bretter når du pakker det ut. Du kan oftest løse problemet ved at du legger engangsvaskekluter (skumgummi) i foldene før du bretter tøyet sammen. Når du pakker ut igjen, er tøyet klar til kleshengerne eller skuffene.

10 års motorgaranti

Når du kjøper en vaskemaskin fra Gorenje, kan du være sikker på at du har kjøpt et pålitelig og holdbart produkt av høy kvalitet.

Vi tilbyr nå tilsammen 10 års motorgaranti på alle Gorenje-vaskemaskiner med Inverter PowerDrive-motor kjøpt etter den 01. September 2016. Vår 10-års motorgaranti viser samtidig hvor stor tro vi har på vår teknologien og den fremragende kvaliteten på produktene våre.

Les også

Utforsk andre Life Simplified-emner

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.