Unngå at dunjakkene dine mister fasongen med disse smarte 10 tipsene. - Gorenje

Unngå at dunjakkene dine mister fasongen med disse smarte 10 tipsene.

CHORES SIMPLIFIED
28.2.2019
Når det gjelder varme lettvektsjakker, er dun helt klart det beste (og mest populære) alternativet. Men som andre plagg med naturlige isoleringsmaterialer krever en dunjakke litt ekstra pleie for å sikre at den holder seg i god stand. En dunjakke er ofte en investering i seg selv, så du gjør klokt i å orientere deg om hvordan du vasker og tørker den på riktig måte. Du bør selvfølgelig alltid lese vaskeanvisningen i selve jakken, siden noen produsenter anbefaler håndvask og andre anbefaler maskinvask på lav temperatur.

Vask

1. Unngå å vaske flere tøyplagg samtidig.

Under vask vil dunjakken utvide seg litt og dermed oppta størstedelen av plassen i vaskemaskinen, så du bør ikke vaske noe annet samtidig med at du vasker dunjakken din.

2. Ikke bruk vanlig vaskemiddel.

Vask dunjakken med et flytende vaskemiddel som er beregnet for skånsom vask.

3. Tennisball. Legg en tennisball i vaskemaskinen sammen med dunjakken når du vasker den. Ballen vil forhindre at dunene klistrer seg sammen under vask.

4. Skånevask. Vask dunjakken på et dunprogram eller et annet skånsomt vaskeprogram. Begge typer av programmer har ikke like mange omdreininger som et vanlig vaskeprogram, siden sarte materialer ikke tåler det. Skånsomme vaskeprogrammer varierer muligens fra vaskemaskin til vaskemaskin, så velg alltid et som ikke vasker på mer enn 30 eller 40 °C.

5. Ikke vask jakken for ofte og unngå å sentrifugere den. Vask dunjakken bare én eller to ganger i året.

Tørk:

1. Lufttørking. Hvis du vil lufttørke dunjakken din, bør du vente til en dag det blåser. Planlegg når du vil henge dunjakken din til tørk og sjekk værmeldingen, siden vinden vil tørke jakken raskt og enkelt. Dersom værmeldingen ikke spår vind, kan du tørke dunjakken din på en radiator for å sikre at den ikke tørker i for lang tid.

2. Rist jakken før du tørker den. Du kan henge jakken til tørk på en tørkesnor eller et tørkestativ. Husk likevel å riste jakken godt, slik at du får fordelt dunene jevnt i jakken. Hold fast i kragen på jakken og rist den. Deretter må du holde i bunnen av jakken og riste den godt med bunnen i været. Mens jakken tørker, bør du riste den en gang innimellom og snu den flere ganger for å sikre at alle dunene blir helt tørre.

3. Finn eventuelle klumper av dun. Det tar lang tid for en dunjakke å tørke, noen ganger opptil flere dager, med mindre det blåser og været er kaldt og fuktig. Så lenge det er klumper av dun i jakken, er jakken ennå ikke tørr inni.

4. Tørketrommel. De fleste produsenter av dunjakker anbefaler at du tørker dem i en tørketrommel. Det finnes derfor også mange tørketromler med spesielle dunprogrammer. Dersom tørketrommelen din ikke har et slikt program, må du velge et program som tørker på en lav temperatur. Hvis du bruker et program med en høy temperatur til å tørke jakken, vil jakken bare bli tørr utenpå og forbli fuktig inni. Husk også her å bruke en tennisball i tørketrommelen.

5. Siste utvei. Hvis du ikke synes at dunjakken din er blitt helt tørr etter at du har tørket den i tørketrommelen, kan du som siste utvei tørke den på det korteste programmet tørketrommelen din har. Dette vil hjelpe mot eventuelle klumper av dun. Men det må understrekes at dette er den absolutt siste utveien du bør ty til!

Livet er komplisert. Gjør klesvasken litt enklere.

Nye Gorenje WaveActive vaskemaskiner bruker den unike IonTech-teknologien til å fjerne selv de vanskeligste flekkene på en skånsom måte.

Teknologien bruker en naturlig ioniseringsprosess for å gi best mulig resultat uten behov for høye temperaturer, ekstra kjemikalier, skyllemiddel eller andre tilsetningsstoffer.

Den forebygger også kalkbelegg, slik at vaskemaskinen varer lenger. Du har bedre ting å bruke tiden din på.

Les også

Utforsk andre Life Simplified-emner

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.