Å lage mat med barn - Gorenje

Å lage mat med barn

FAMILY SIMPLIFIED
15.11.2021

Lisa, Joel og deres syv barn reiser verden rundt. De går under navnet JustDoItFamily på sosiale medier, her viser de glimt fra sine reiser og familieliv. Vi spurte dem om de kunne skrive noen ord om deres tanker om matlaging med barn.

Å lage mat med barn

I dagens samfunn er det vanskelig å få tiden til å strekke til, spesielt hvis man har barn. Da må man prioritere tiden sin så godt man kan. For oss er det på sitt mest intense ved middagstid på hverdager, og det blir ikke alltid tid til matlaging. Da er det viktig at kjøkkenet fungerer så smidig som mulig, og også at det er sikkert. Kjøkkenet må være utformet slik at barna ikke kan skade seg, og samtidig være praktisk og smidig. Da gjelder det at ting er der de skal være og at det ikke er rotete.

Et enkelt kjøkken for en smidigere hverdag

Nå har vi for første gang hatt mulighet til å pusse opp et kjøkken akkurat slik vi ønsker. For at kjøkkenet skal passe inn i hverdagen har vi valgt bort alt unødvendig. Alt som ligger i kjøkkenskuffene, har vi gått igjennom, og vi har bare det vi skal bruke. Vi eier ikke engang noen boksåpner, den solgte vi på loppemarked. Vi fokuserer på å ha et så enkelt kjøkken som mulig, med gode hvitevarer og kjøkkenredskaper. Vi har prøvd å tenke japansk med nordisk stil. Vi har ingen overskap av den enkle grunn at vi ikke trenger det, og fordi barna heller ikke når så høyt. Alt skal være enkelt, også for barna. Vi har hatt som drøm å ha to oppvaskmaskiner, og nå har vi endelig to oppvaskmaskiner på 45 cm hver. Dette gjør det utrolig mye lettere i hverdagen. En oppvask opp, en oppvask ned, sett i gang!

Induksjonstoppen er et must, og det at den er lett å bruke, reduserer risikoen for at barna skader seg. Vi har tidligere hatt koketopp med touch, men vi synes at det fungerer bedre med vri-knapper i vårt tilfelle. Det er ganske enkelt lettere for barna å bruke. Det er kjempeenkelt å stille inn varmen perfekt med Gorenjes induksjonstopp, den er så lett å bruke at 5-åringen vår kan steke pannekaker på den.

Slik gjør du matlagingen med barna til en suksess

Det er morsomt å lage mat med barna. Vi har et skjema der man kan se hvem som skal hjelpe til, men det blir fortsatt kluss iblant når alle vil være med samtidig. Det ender ofte med at alle får være med, men dog ikke samtidig.

Vi elsker å lage wraps og taco. Man lager noen småretter slik at det finnes noe for alle, siden fyller man opp wrapen med det man liker, og man kan benytte anledningen til å bruke det man har i kjøleskapet. 

Tips for å få barna til å hjelpe til mer i kjøkkenet:

  1. La barna velge rett.
  2. Reduser bruk av mobil og nettbrett.
  3. La dem få steke og bruke ovnen, men hjelp til når maten skal tas ut av ovnen.
  4. Lag et skjema.
  5. Lag små retter – da finnes det som oftest noe for alle.
  6. Lag ting som barna liker, men våg også å prøve noe nytt.
  7. Ha forskjellige ansvarsområder: grønnsaker, saus, dekking av bord, drikke, steking/koking.
  8. Husk å være fleksibel. Ting skjer i et kjøkken, og sånn er det bare. Hold hodet kaldt!

Læs også

Uforsk andre Life Simplified emner

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.