Den ideelle listen over oppgaver og gjøremål for familien - Gorenje

Den ideelle listen over oppgaver og gjøremål for familien

FAMILY SIMPLIFIED
5.1.2021
Januar handler om en ny start, nye prosjekter, løfter, mål og ja, husarbeid med familien. Ved å hjelpe til hjemme lærer barn seg svært viktige ferdigheter, utvikler sosial interesse, og føler seg generelt sett flinkere. Ved å gjøre ting sammen som familie styrker man båndene mellom seg.

Det første først – lag familiens gjøremålsliste. Utveksle ideer med barna. Skriv ned hver eneste idé, diskuter dem, og gjør et utvalg. Ved å lage en husarbeidsplan for hele familien vil hver og en gjøre sin del i å holde hjemmet rent og ryddig. Ved større oppgaver er det en god idé å dele på arbeidsbyrden.

Mindre oppgaver, mindre motstand

For barn, spesielt tenåringer, kan enkelte husarbeidsoppgaver føles overveldende eller overflødige, og foreldre kan kanskje møte litt motstand. Slike situasjoner unngår man best med litt planlegging og forklaring. Det er en god idé å dele opp oppgavene og gjøre dem om til daglige, ukentlige eller månedlige lister. Så snart barna ser hvor lite tid det faktisk tar å utføre en bestemt oppgave, burde det ikke lenger være noe problem å holde hjemmet rent.

Få oversikt over oppgavene

For å få barna involvert kan det være til god hjelp å lage et enkelt oppgavehjul. Siden enkelte oppgaver er enklere for barna (å lære), bør man begynne med dem. For eksempel er enkle daglige eller ukentlige oppgaver å ta oppvasken, ta ut søppla, mate eller gå tur med kjæledyrene eller andre husdyr, vanne plantene osv. Dere kan for eksempel lage en oppslagstavle for daglige oppgaver og en annet for ukentlige oppgaver. En kombinert tavle for alle i familien kan også fungere. Eller kanskje barna har sin egen og foreldre en annen. Hvor bør man plassere den? Det kan være en god idé å ha oppgavene synlig på kjøleskapsdøren eller i kjøkkenet – da vil sikkert alle i familien kunne se den i løpet av dagen.

Oppfølgingsoppgaver

I begynnelsen må foreldre kanskje gjøre noen oppfølgingsoppgaver. Bare for å se hvordan barna har utført oppgavene sine. Og hjelpe dem inn på riktig kurs om nødvendig. Vær tålmodig. Ingen er født smarte, alt har vi måttet lære. Dersom barn har rotet det til eller utført en oppgave på feil måte, må du rolig forklare hva problemet er og hvordan det gjøres riktig. Glem heller ikke å fortelle barna når de har gjort en god jobb.

Tilbakemelding er viktig

Foreldre burde lytte til hva barna har å si om husarbeidet. Ikke alle klager skyldes latskap eller mangel på energi. Barn har også ideer. Til og med virkelig gode ideer. Lær barna hvordan de tar oppvasken, bruker oppvaskmaskinene, kanskje til og med vaskemaskinen. Vi vet at det høres skummelt ut. Så snart barna er gamle nok, vil de forstå hva for høy temperatur og overdosering av vaskemiddel gjør med klærne, og at alle lommer må tømmes før man slår på vaskemaskinen.

Kast terningen

En annen interessant idé som absolutt er verdt å ta i bruk, er å ha daglige gjøremålslister og avgjøre hvem som skal få dem ved å kaste en terning. Enda bedre, hvis det er færre enn seks daglige oppgaver, kan man reservere tallet seks som fribillett. Når barnet (eller en forelder) får en sekser, slipper han eller hun å gjøre noe. Selvsagt teller bare hvert tall én gang, altså den første gangen tallet dukker opp.

Skape verdier

Alle foreldre ønsker å lære barna sine verdien av arbeid. Derfor er husarbeid med familien så verdifullt. Ved å bidra til familien skaper man en følelse av formål og tilhørighet hos barna. Og det gjør foreldrene stolte.

Gorenje WaveActive-vaskemaskiner er laget for å ta seg av skittentøyet på en enkel, effektiv og miljøvennlig måte.

WaveActive-funksjoner inkluderer banebrytende renseteknologi:

  • En unikt utformet trommel med spesielle bølgeformede 3D-ribber behandler de mykeste plaggene
  • IonTech bruker kraften fra ioner for å sikre optimale vaskeresultater
  • SteamTech rehydrerer og bryter ned skitt og smuss effektivt

Læs også

Uforsk andre Life Simplified emner

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.