Kjøp klær til familien din - Gorenje

Kjøp klær til familien din

FAMILY SIMPLIFIED
12.6.2017

Pris avspeiler ikke kvalitet. Så selv om det kan være veldig vanskelig, anbefaler vi at du sjekker vaskeanvisninger og tøykvaliteten. Men hva skal du se etter? Og er det noe annet du bør være obs på? Finn svar på disse spørsmålene nedenfor.

Slik unngår du at familiens penklær krøller seg før forretten

Gni i smug
Kanskje har du vært igjennom det. Det er duket for familieselskap, og det er på tide å hale fram overskuddsholdningen fra garderoben. Nå skal pukkelryggen få se at det går bra hos dere, veloppdragne unger, nystrøkne klær, ressurser. Så familien ankommer stolt i nystrøkne klær. Men akk. Allerede før forretten er familien tilbake til utgangspunktet; krøllet – og du krøller deg selv sammen ved høybordet. Hva kan du gjøre i stedet? Kjøp tøy som ikke krøller seg i bruk. Det sikrer du på denne måten: Gni stoffet for hånd før du putter det i kurven, og se hvor mye det krøller seg når du slipper. Krøller tøyet seg når det klemmes, bør du ikke kjøpe det.

Strykefritt krøller seg også
Verden er av og til urettferdig. Strykefritt tøy kan også krølle seg. Så ta dine forholdsregler. Bruk en Gorenje vaskemaskin med programmet Stryk-lett, og heng opp tøyet fuktig så snart vasken er ferdig. Med Stryk-lett programmet er det mye enklere å stryke tøyet – hvis det trengs i det hele tatt.

Slik sikrer du at du faktisk bruker den nyinnkjøpte aftenkjolen din

Sjekk om den skal renses
Uten å fornærme noen kan vi nok si at det ikke alltid er fornuften som rår når tobente x-kromosomer går på innkjøp. Trend, image og ”du får ei bra rumpe i den kjolen” er langt viktigere enn vaskeanvisninger. Og resultatet? Kvinnen kommer hjem med (enda en) svært vakker motekreasjon som krever mye krevende rens, noe som gjør at kreasjonen ligger svært lenge i skittentøyskurven. Og hva burde kvinner lære av det (ja, vi vet det, Rom ble ikke bygd på én dag)? Sjekk vaskelappen før du sjekker deg selv.

Renseri anno 1845
Legenden sier at tøyrensing ble en industri da franskmannen Jean-Baptiste Jolly oppdaget at dampen fra en veltet lykt fjernet fettflekker fra en duk. Uansett om legenden nå er 100 prosent sann eller ikke, er det et faktum at Jolly åpnet den første renserifabrikken i Paris omkring 1845.

Slik unngår du å kjøpe tøy som krymper

Kjøp lateks
Bomulls-t-skjorte, bomulls-t-skjo, bomulls-t-s, bomulls-t, bomull, bomul, bo. Bomullstøy krymper ofte i vask, på samme måte som lin, silke, viskose, ull og andre naturlige materialer. Så hvis du vil unngå krymping, kan du gjøre to ting: 1. Kjøp tøy i polyester, nylon, lateks, akryl, polyamid pluss andre kunstige materialer eller 2. Kjøp tøy som er større enn du er, så har du noe å gå på. Hvis du er i tvil om du står med en truse i bomull eller lateks, så sjekk vaskeanvisningen – eller spør ekspeditøren.

Du er ikke blitt større
De fleste naturlige materialer krymper i vask. Og risikoen for at L blir til M er enda større hvis du vasker ved for høy temperatur. Hvis du i tillegg til kjøpet velger å kjøre tøyet i tørketrommel, kan det krympe enda mer. Så bare ta det rolig. Hvis tøyet strammer, er det ikke nødvendigvis du som blir større, men tøyet som blir mindre.

Slik sikrer du at du ikke kaster en giftig sparkedrakt i kurven

Kjenn din pvc
Familieforøkning betyr en tilsvarende økning av babygarderoben. Men vær kritisk når du shopper. Plasttrykket med uskyldig nurk på sparkedrakten er ofte laget av pvc, som kan være mykgjort med ftalater (like giftig som det staves). Ftalater kan være kreftfremkallende og fremkalle hudplager. Dessverre er det vanskelig å skjelne mellom tekstiltrykk med og uten pvc. Som en tommelfingerregel kan du velge tøy der motivet er brodert på eller trykt med fargestoffer som ikke minner om maling. Be eventuelt forretningen undersøke om tøyet er dekorert med pvc-trykk før du kjøper det.

Pvc fra topp til tå
Pvc-trykk brukes særlig på t-skjorter, gensere, barnetøy og arbeidstøy. Det kalles "plastisoltrykk" eller gummitrykk. Legg merke til at babysokker med plastknopper eller plastmønster under foten kan være av pvc.

Slik sikrer du at badebuksen ikke blir bleket av solen

Dropp rødt og blått
Nå er det på tide med litt kjemiundervisning hvis du vil sikre at fargen på badebuksene holder mer enn et par sommerdager: Solens ultrafiolette stråling er så spekket med energi at den kan bryte opp kjemiske bindinger. Særlig røde og blå farger er utsatt, fordi de absorberer mest uv-stråling. Og det betyr? Når uv-strålene ram- mer rødt og blått tøy, blir molekylene i stoffet brutt ned, noe som gjør at de ikke reflekterer lyset på samme måte lenger, og det opplever vi som at fargene falmer. Så hvis du er helt ram på amerikanske flagg, må du altså vente med å få det som trykk på en vintertrøye.

Vask ut kjemikaliefargene
Tøy er innfarget med fargestoffer som kan inneholde tungmetaller som bly, krom, tinn og nikkel. Disse kan skade miljøet og fremkalle allergi. Så vask tøyet før bruk og gjerne flere ganger – selv om det er snakk om badetøy. Kvalitetstøy inneholder sjeldent overskuddsfarge, unntatt denim, som nesten alltid smitter av.

Slik sikrer du at fotballtrøyen din ikke blir skjev etter vask

Sjekk snittet
Nå ja, feminin materialtest er kanskje ikke helt tingen når man står der i forhallen med klappehatt og fatøl og bestiller en fotballtrøye med hes stemme. Men hvis du nå ønsker at t-skjorten skal holde i mange år (se min sønn, denne t-skjorta kjøpte far det året vi ble seriemestre, og nå er den din), så er det lurt å sjekke hvordan stoffet er skåret. Langbukser, t-skjorter og lignende skal være skåret i flukt med tråder og masker, på langs av trådene, ellers blir tøyet skjevt etter vask.

Fra innerst til ytterst
T-skjorten startet som en undertrøye, men etter annen verdenskrig ble den gradvis vanlig som ytterplagg. Men bare gradvis. På 50-tallet kunne James Dean ennå sjokkere ved å opptre i t-skjorte. Og hvorfor heter det egentlig t-skjorte? Mange mener at navnet henviser til fasongen.

Slik kjøper du kvalitetstøy som beskytter både kropp og miljø

Vær snusfornuftig
Kvinner pleier å være gode til å ha nese for et godt tilbud. Og apropos nese så kan man faktisk snuse seg frem til tøy som ikke inneholder helseskadelige kjemikalierester. Lukter tøyet av kjemikalier? Dufter det av parfyme som kan være tilsatt for å skjule kjemikalier? Da er det risiko for at det finnes rester av kjemikalier (sprøytemidler, tungmetaller, fargestoffer, mykgjørere, konserveringsmiddel, beklager, men det er altså sant) i tøyet. Ved kontakt med huden kan de kjemiske stoffene gi allergi og kreft og skade indre organer eller hormonsystemet.

Heller svette enn kjemi
En del fritidstøy tilsettes det kjemiske stoffet triclosan som hindrer svettelukt. Stoffet skader miljøet og er unødvendig hvis man sørger for vanlig vask av tøyet. Innholdsdeklarasjonen på tøyet avslører ikke umiddelbart om det er tilsatt triclosan, men hvis det finnes, kan det stå "antibakteriell" eller "bakteriehemmende".

10 års motorgaranti

Når du kjøper en vaskemaskin fra Gorenje, kan du være sikker på at du har kjøpt et pålitelig og holdbart produkt av høy kvalitet.

Vi tilbyr nå tilsammen 10 års motorgaranti på alle Gorenje-vaskemaskiner med Inverter PowerDrive-motor kjøpt etter den 01. September 2016. Vår 10-års motorgaranti viser samtidig hvor stor tro vi har på vår teknologien og den fremragende kvaliteten på produktene våre.

Les også

Utforsk andre Life Simplified-emner