Et kjøkken uten matsvinn? Ja, det er mulig! - Gorenje

Et kjøkken uten matsvinn? Ja, det er mulig!

FOOD SIMPLIFIED
5.11.2020
En bærekraftig livsstil krever noen få justeringer og litt ekstra innsats, men det lønner seg så absolutt. Helsen din, miljøet og lommeboken din vil takke deg senere. Så hva handler et kjøkken uten matsvinn om?

Et liv uten matsvinn er et prinsipp som blir stadig mer populært. Det representerer et klart brudd med forbrukslivsstilen, og fremhever i stedet miljøansvaret. I kjøkkenet begynner man med å redusere plastavfallet og ender opp med å kaste mindre mat. Med tanke på at europeere fremdeles, i gjennomsnitt, kaster rundt 70 kilo mat per person per år, er det på tide at vi blir mer bevisste og gjør noe som er bra for oss selv og kloden vår.

Begynn i det små, men vær fast bestemt. Selvfølgelig kan ikke alt brukes i kjøkkenet, og enkelte ting havner kanskje fremdeles i søppelbøtten, men med god planlegging vil du kunne kaste mye mindre enn det du ville forvente deg. Og det vil også gi deg bedre samvittighet.

1. Begynn med planlagt handling

Den første regelen i matlaging uten matsvinn er: Tenk på hvordan du kan utnytte ingrediensene fullt ut. Først når du har tenkt ut det, drar du og kjøper inn de tingene som mangler. Det vil også hjelpe deg med å bli bedre kjent med spisevanene dine, og dessuten vil det gjøre det enklere for deg å lage en handleliste over mat som familien din faktisk spiser. Ta en nærmere titt rundt i skapene og i kjøleskapet: Hva spiser du med en gang? Hva blir igjen? Husk: Du burde undersøke holdbarheten til matvarer regelmessig og plassere mat med den korteste holdbarheten fremst i skapet eller kjøleskapet. Hold fokus og planlegg en ukemeny, og velg også en dag der du bare tilbereder og spiser restemat.

2. Ikke alt er avfall

Tenk over det – hva er det som vanligvis ender opp i søppelbøtten? Den gjennomsnittlige familien kaster vanligvis mest frukt og grønnsaker. Men ikke alle frukter eller grønnsaker som ser litt innskrumpede ut, hører hjemme i søpla. Bland dem til en smoothie, dehydrer dem for å lage tørket frukt eller kok dem for å lage syltetøy eller kompott. 

Et annet eksempel på å forhindre sløsing av mat gjelder brød. Gammelt brød ser kanskje ikke ut som den mest allsidige matvaren, men der kommer du til å bli overrasket. Det finnes mange ting man kan bruke brødrester til – for eksempel brødpudding, strøkavring eller ribollita, italiensk brødsuppe.

3. Kan du ikke bruke det? Frys det!

Hvis du av en eller annen grunn ikke har mulighet til å bruke restemat, eller ikke har tid til å tilberede det, er det bare å fryse det. Bare legg alle grønnsaksrester i fryseren hver dag, og etter en stund vil du ha nok til å lage grønnsaksbuljong. Du kan også hakke opp og fryse urterester i olje eller vann før de blir dårlige. 

Det er her FastFreeze-teknologi kommer til nytte. Det vil hjelpe deg med å fryse maten raskt og effektivt, og kan brukes ved storinnkjøp av mat (for eksempel når det er salg eller spesialtilbud på en matvare). Det er også praktisk når du tilbereder mat på forhånd eller ønsker å ta vare på de ferdiglagede måltidene til et senere tidspunkt.

4. Ideer for grønnsakselskere

Kaster du potetskrell? Potetskrell har mange næringsstoffer, og hvis du steker dem, får du et sprøtt alternativ til stekte poteter. Gulrotskrell og andre rotgrønnsaker fortjener også sin plass på menyen: Kok dem, finmos dem, tilsett linser og litt mel – så har du en kreativ farse for å lage grønnsaksburgere. Gjør brokkoli- eller blomkålstilker om til grønnsakschips ved å rive dem på rivjern eller bake dem i ovnen. Har du litt kålrot eller squash til overs? Hakk det opp og pakk det inn i en tortilla. 

Rødbete kan også brukes hele, inkludert de grønne delene, som fungerer godt i smoothie. De fleste kaster også den grønne, spiselige delen av et blomkålhode. Slik tilfellet er med de fleste skrell og andre grønnsaksrester, kan slikt «avfall» samles og kokes i en suppe eller brukes til å lage grønnsaksbuljong. Alternativt kan du tørke grønnsaksrestene og blande dem til et grønnsakspulver som du kan krydre suppene dine med.

Hvis du ønsker å spise mer grønnsaker, kan det også være en god idé å ta en titt på tilberedning med damp. Ikke bare er damping en av de sunneste tilberedningsmetodene, men dampen sikrer at maten er mørere, saftigere, mer næringsrik og mer velsmakende. Utmerket smak innebærer at flere grønnsaker spises og at mindre går til spille. Dampovner egner seg også perfekt til tining, siden varm damp omgir maten jevnt uten å skape varme flekker.

5. La deg overraske

Hva med å tillegge deg en ny vane? Lag et overraskelsesmåltid én gang i uken. Rydd skapene for alt av rester – du vil bli overrasket over hvor mye du finner der – og lag et måltid av det. 

Når du legger tallerkenene inn i oppvaskmaskinen, kan du kaste et blikk mot søppelbøtten og glede deg over at den er like tom som før middagen. Dette er ditt kjøkken uten matsvinn.

Les også

Utforsk andre Life Simplified-emner

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.