Inspirasjon for matlaging med sous vide - Gorenje

Inspirasjon for matlaging med sous vide

FOOD SIMPLIFIED
7.11.2017
Sous vide er fransk for «under vakuum», og betyr at du legger råvarene dine i en lufttett pose som du deretter tilbereder med damp. Mange tror at sous vide kun er for profesjonelle kokker og matentusiaster som lager gourmetmat, men faktisk er sous vide også svært relevant hjemme i hverdagen. Det er nemlig svært enkelt, da det kan forberedes i forveien og ligge i kjøleskapet til det skal brukes*. Deretter tar det svært kort tid å gjøre det ferdig.

Det er ikke bare kjøtt som kan tilberedes sous vide. Også fisk, grønnsaker og frukt kan tilberedes på denne måten. Fordelen ved sous vide-tilberedning er at smaksstoffene «presses» inn i matvarene dine ved hjelp av vakuum, og pga. den forseglede posen kan smaks- og aromastoffene ikke fordampe og forsvinne. Den jevne temperaturen gir et perfekt resultat – hver gang. Dessuten beholder du alle de gode vitaminene og mineralene, samt farge og smak, når du tilbereder maten din ved hjelp av damp. En sunnere, mer skånsom måte å tilberede maten din på.

*Vakuumpakket mat har opptil 5 ganger lengre holdbarhet enn mat i tradisjonell emballasje.

Dette bruker du for å komme i gang

  • Din nye Gorenje-dampovn
  • Vakuumpakker og poser
  • Gode råvarer, f.eks. kjøtt, fisk, grønt eller frukt
Vakuumpakker og poser
Ovn og vakuumpakkede råvarer

Så enkelt er det

1. Forbered kjøtt/grønnsaker/fisk/frukt. Skjær fettet fra kjøttet, krydre råvarene dine med salt, pepper, krydderurter, marinade osv. OBS! Vær oppmerksom på å ikke tilsette for mye, da smaken blir mer konsentrert enn ved vanlig tilberedning i ovn eller gryte.

2. Legg maten i en pose som er beregnet til oppvarming og forsegle posen med en vakuumpakker. Husk at det ikke må være noe væske der posen forsegles, da posen ellers ikke vil bli forseglet helt tett. Velg innstillingen «moist» til fuktige matvarer eller matvarer hvor du tilfører væske. Velg «normal pressure»- innstillingen hvis det er sensitive matvarer som ikke må presses sammen.

3. Still inn den ønskede temperaturen avhengig av hvilke råvarer du skal tilberede. På den nye Gorenje-dampovnen kan du stille inn temperaturen med 1 °C nøyaktighet, slik dem kan brukes til sous vide med presis temperatur og tid for å damptilberede maten din. På neste side kan du få tips til temperaturer og hvor lenge de forskjellige råvarene skal tilberedes.

4. Kjøtt skal vendes på en brennvarm panne eller grilles etter tilberedning i sous vide for å gi en stekeskorpe.

Tips og triks til sous vide

Tilbered kjøttet sous vide i helgen når du har tid*. Legg posen med det sous vide-tilberedte kjøttet i kjøleskapet til du skal bruke det (kan holde i opptil en uke): Rask kveldsmat på 10 minutter, da du kun trenger å varme opp kjøttet i ovnen ved damp og deretter vende det på pannen for å få en lekker stekeskorpe.

Pølser
Tilbered de røde pølsene til barnebursdagen ved hjelp av sous vide – de skal bare i dampovnen i 6 minutter ved 90 oC. Ingen store gryter med kokende vann.

Forleng holdbarheten
Forleng holdbarheten på matvarene dine ved å vakuumpakke dem. En stor ost kan deles i mindre stykker. En pose med kaffebønner kan vakuumpakkes slik at holdbarheten forlenges og smaks- og duftaromaen beholdes.

Tilberedning med sous vide
Prinsippet i sous vide er at maten tilberedes ved svært presis, ofte lav, temperatur i lang tid. Vakuumeringen beskytter råvarene og forsterker kryddersmaken. Alle råvarene nedenfor skal krydres, plasseres i en vakuumpose og forsegles. Posen legges i en dampkokepanne med hull og plasseres på en av høydene i dampovnen.

*Vær obs. på vanlig kjøkkenhygiene og min. temperatur avhengig av kjøttype.

Tilberedning med sous vide

Prinsippet i sous vide er at maten tilberedes ved svært presis, ofte lav, temperatur i lang tid. Vakuumeringen beskytter råvarene og forsterker kryddersmaken. Alle råvarene nedenfor skal krydres, plasseres i en vakuumpose og forsegles. Posen legges i en dampkokepanne med hull og plasseres på en av høydene i dampovnen.

Det er en smakssak om du er til rødt, medium eller gjennomstekt kjøtt. Prinsippet for alt slags kjøtt, inklusiv fisk og skalldyr, er at en meget rød biff er fra omkring 50 grader, medium ved 60 grader og gjennomstekt ved 70 grader. Prøv deg frem, og eksperimenter alt etter dine perferanser.

KJØTT MENGDE TEMPERATUR TILBEREDNINGSTID
Svinekam 500 g 70 °C 140 min
Steik 600 g 60 °C 140 min
Kyllingbryst 500 g 70 °C 100 min
Andebryst 2 stk 58 °C 180 min
Lam 600 g 65 °C 130 min
Fiskefilet 500 g 70 °C 30 min
Laks 500 g 55 °C 20-25 min
Reker 700 g 75 °C 25 min
GRØNNSAKER MENGDE TEMPERATUR TILBEREDNINGSTID
Poteter 500 g 85 °C 50-80 min
Asparges 500 g 85 °C 15-25 min
Aubergine 500 g 85 °C 35-45 min
Brokkoli 500 g 85 °C 15-25 min
Gulrøtter – hele 500 g 85 °C 30-40 min

Innebygde ovner med sous vide-funksjon

Les også

Utforsk andre Life Simplified-emner

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.