Inspirasjon for matlaging med sous vide - Gorenje

Inspirasjon til matlaging med sous vide

FOOD SIMPLIFIED
7.11.2017

Hva er sous vide?

Sous vide er en bestemt måte å tilberede mat på. Sous vide er fransk og betyr ”under vakuum”. Når du tilbereder mat sous vide, pakker du råvarene dine i en særlig pose som vakuumeres. Deretter tilberedes maten på lav konstant temperatur, enten i et vannbad eller i en dampovn. Sous vide er i utgangspunktet langtidstilberedning, men tilberedningstiden avhenger av hvilke råvarer du tilbereder. 

Sous vide i eget kjøkken?

Mange tror at sous vide kun er for profesjonelle kokker og matentusiaster som lager gourmetmat. Men hos Gorenje har vi gjort det lett for deg å lage sous vide i ditt eget kjøkken. En stor del av våre innbyggingsovner har nemlig et spesielt sous vide-program.

Hvis du ikke har en dampovn kan du i stedet tilberede sous vide med en sous vide-stav og en gryte. Se 5-trinnsguiden vår lenger nede i teksten.

Fordeler ved sous vide

I tillegg til at den maten du tilbereder sous vide blir veltilberedt, er det også en rekke andre fordeler med sous vide.  

Det er lett

Sous vide kan forberedes på forhånd. Du kan i prinsippet sous vide råvarene dine på forhånd, og oppbevare dem i kjøleskapet inntil du skal bruke dem. Når du trenger å bruke ingrediensene, varmer du dem kort i din sous vide, alternativt i dampovn. Hvis det er biffer, er det lurt å bare steke dem kort på pannen så de får en deilig stekeskorpe. 

Du kan også vakuumpakke ingrediensene dine på forhånd så de er klare til å tilberedes sous vide når det passer deg. Vakuumpakket mat har opptil 5 ganger så lang holdbarhet som mat i tradisjonell emballasje.  

 

Bevarer smaks- og næringsstoffer

Når man tilbereder sous vide, blir smaksstoffene "presset" inn i ingrediensene ved hjelp av vakuum. Vakuumeringen sikrer at smaks- og næringsstoffene ikke fordamper og forsvinner under tilberedningen.  

Perfekt resultat – hver gang

Med sous vide får du en ensartethet i tilberedningen, noe som kan være vanskelig å oppnå ved f.eks. tilberedning ved steking.  Så selv om biffene eller potetene dine ikke er like store, blir de likt tilberedt. Dette krever selvfølgelig at sous vide-utstyret ditt er av høy kvalitet. Fordelen med å ha riktig sous vide-utstyr er at man kan opprettholde en konstant temperatur i vannet selv over en lang tilberedningstid. 

Sous vide i ovn

Hvis du har et program for sous vide i dampovn, har du også muligheten til å lage mat sous vide i dampovnen din. Alle dampovner fra Gorenje er kombiovner. Dette betyr at de også fungerer som vanlig ovn. Hemmeligheten bak damp-programmene i Gorenjes ovner er at det bare er damp som kommer ut i ovnsrommet, og ikke vann. I tillegg pumpes vannet tilbake i vanntanken etter at damp-programmet er ferdig. Her kan du se Gorenjes Dampovn

5-trinns guide til sous vide i dampovn

1. Forbered råvarene dine. Det kan være kjøtt, grønnsaker, fisk, frukt, etc. Ha favorittkrydderet klart og muligens litt fettstoff: smør, marinade, olje eller noe annet. OBS! Vær oppmerksom på at du ikke tilsetter for mye krydder, siden smaken blir mer konsentrert av sous vide-tilberedning enn ved vanlig matlaging i en ovn eller panne. 

2. Legg maten i en vakuumpose beregnet på oppvarming og forsegle posen med en vakuumpakker. Husk at det ikke må være noe væske der posen lukkes sammen, ellers blir ikke posen forseglet riktig. En vakuumpakker er egnet for både fuktige og tørre matvarer. Velg den rette innstillingen avhengig av de matvarene du har. Våt mat kan være kjøtt som du har tilført væske eller marinade. Tørr mat er f.eks. friske grønnsaker som gulrøtter.   

3. Velg ovnens sous vide-program. Innstill den ønskede temperaturen avhengig av hvilke råvarer du skal tilberede. På den nye Gorenje dampovnen kan du stille inn temperaturen med 1°C nøyaktighet. I sous vide er en konstant temperatur og tid viktig for å få en optimal tilberedning av maten din.  

4. Legg posen med de vakuumpakkede ingrediensene på en rist i ovnen og still inn tilberedningstiden. 

5. Når råvarene dine er ferdig tilberedte, kan du enten legge dem i kjøleskapet, hvor de kan holde seg opptil en uke. Eller du kan servere dem med en gang. Er det kjøtt, for eksempel biff, som du har tilberedt sous vide, er det en god ide å snu dem på en varm panne eller grill før servering. Da får du nemlig en lekker stekeskorpe.

Tips og triks til sous vide

Tilbered kjøttet sous vide i helgen når du har tid*. Legg posen med det sous vide-tilberedte kjøttet i kjøleskapet til du skal bruke det (kan holde i opptil en uke): Rask kveldsmat på 10 minutter, da du kun trenger å varme opp kjøttet i ovnen ved damp og deretter vende det på pannen for å få en lekker stekeskorpe.

Pølser
Tilbered de røde pølsene til barnebursdagen ved hjelp av sous vide – de skal bare i dampovnen i 6 minutter ved 90 oC. Ingen store gryter med kokende vann.

Forleng holdbarheten
Forleng holdbarheten på matvarene dine ved å vakuumpakke dem. En stor ost kan deles i mindre stykker. En pose med kaffebønner kan vakuumpakkes slik at holdbarheten forlenges og smaks- og duftaromaen beholdes.

Tilberedning med sous vide
Prinsippet i sous vide er at maten tilberedes ved svært presis, ofte lav, temperatur i lang tid. Vakuumeringen beskytter råvarene og forsterker kryddersmaken. Alle råvarene nedenfor skal krydres, plasseres i en vakuumpose og forsegles. Posen legges i en dampkokepanne med hull og plasseres på en av høydene i dampovnen.

*Vær obs. på vanlig kjøkkenhygiene og min. temperatur avhengig av kjøttype.

Tilberedning med sous vide

Prinsippet i sous vide er at maten er tilberedt ved svært nøyaktig, ofte lav temperatur i lang tid. Tilberedningstiden avhenger av størrelsen på matvaren, samt hvordan du ønsker at ingrediensene skal tilberedes.  

For eksempel er det et spørsmål om smak om du liker rødt, middels eller gjennomstekt kjøtt. Men for kjøtt gjelder retningslinjene nedenfor. 

KJØTT MENGDE TEMPERATUR TILBEREDNINGSTID
Svinekam 500 g 70 °C 140 min
Steik 600 g 60 °C 140 min
Kyllingbryst 500 g 70 °C 100 min
Andebryst 2 stk 58 °C 180 min
Lam 600 g 65 °C 130 min
Fiskefilet 500 g 70 °C 30 min
Laks 500 g 55 °C 20-25 min
Reker 700 g 75 °C 25 min
GRØNNSAKER MENGDE TEMPERATUR TILBEREDNINGSTID
Poteter 500 g 85 °C 50-80 min
Asparges 500 g 85 °C 15-25 min
Aubergine 500 g 85 °C 35-45 min
Brokkoli 500 g 85 °C 15-25 min
Gulrøtter – hele 500 g 85 °C 30-40 min

Innebygde ovner med sous vide-funksjon

Les også

Utforsk andre Life Simplified-emner

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.