Skal du på tur? Hva slags mat bør du ta med på veien og hvordan bør du pakke den? - Gorenje

Skal du på tur? Hva slags mat bør du ta med på veien og hvordan bør du pakke den?

FOOD SIMPLIFIED
28.6.2021
De fleste liker å ta med seg søt og salt snacks på bilturen. Dette er en vanlig feil man gjør, for slik snacks egner seg ikke for bilturer – den gjør oss tørste, mens barn blir enda mer rastløse. Hygienisk håndtering av mat, og selvsagt håndvask, er også noe man hele tiden bør tenke på.

Siden mulighetene for å fly er svært begrenset i år, vil mange familier velge å ta bilen til feriestedet sitt. Underveis vil man kanskje legge inn en eller flere stopp med mat. Hva bør man spise på vei til feriestedet når det er varmt ute og det finnes godteriglade barn i bilen?

Eksperter mener at søtsaker er den minst egnede løsningen i slike tilfeller, siden de vil gjøre barna rastløse, noe som vil gjøre det vanskelig for alle som er med, spesielt sjåføren. Husk at salt og søt mat dehydrerer kroppen, så det er best at man unngår det på lengre bilturer. Men listen ender ikke der. Når man reiser i bil eller buss, anbefales det å unngå pasta, brød og alle former for mat laget av hvetemel. De har en høy glykemisk indeks, og man blir lettere døsig etter å ha spist dem.

Hva burde man spise i stedet? I tilfellet holdningen «gjør det enkelt» råder, kan det også være fint med litt fantasi. Hvis du ikke klarer deg uten smørbrød, kan du lage noen som er så lette og saftige som mulig. Salat, bønnespirer, paprika, agurk og urter er svært smakfull og fremfor alt sunn mat. Hvis dere tar turen innom en restaurant på vei til feriestedet, bør dere holde dere til et sunt alternativ. 

Ting man bør huske på

Ernæringseksperter vil råde deg til å unngå å tilsette tomater i smørbrød, siden disse raskt vil gjøre brødet bløtt. Hvis dere er en tomatelskende familie, kan dere fint ta med dere tomatene og spise dem for seg. Når man drar på biltur, bør salami heller ikke stå på matlisten. Hvorfor? Fordi de er salte og gjør en altfor tørst. I stedet foreslår ernæringseksperter at man spiser hjemmestekte kyllingbryst. Sørg for å tilsette couscous, bokhvetegrøt og/eller korn i agurk- og tomatsalater, ellers blir de fort til en vassen blanding som lett ender opp i søpla.

Snacks for barn

Du kan erstatte usunn snacks med fint klargjort frukt og grønnsaker. Barn liker også alle former for fargerik snacks. Kombiner dem med ost og nøtter. Noen andre flotte matkombinasjoner er pærer med ost, druer og ost egner seg også godt, og vannmelonen er venn med druer, det samme er nektariner med ananas. Hvis du lager en fruktsalat, bør du vurdere å tilsette fersk mynte, sitronmelisse eller salvie for å gjøre den enda friskere. I tilfelle du ønsker en mer energisk snack, kan du unne deg en müslibar eller en blanding av nøtter og tørket frukt.

Det er viktig å holde seg hydrert

I sommervarmen trenger menneskekroppen enda mer væske enn vanlig. Hvis du blir lei av å drikke vanlig vann på veien, som er det alternativet som anbefales, kan du velge sunne fruktdrikker. Selvsagt uten tilsatt sukker. Det er en god idé å lage i stand litt limonade til turen: Klem sitronsaft i vannet, tilsett noen ferske urter (mynte, sitronmelisse), eller en skvett med hyllebærsirup. Hjemmelaget juice er også en fin reisedrikk: Lag fruktpuré fra en hvilken som helst frukt ved å klemme frukten gjennom en sil eller blande den. Tilsett vann og litt sitronsaft for å forhindre at frukten blir mørkere.

Hvis du har en juicemaskin, kan du også klemme saften fra flere frukter og grønnsaker og lage en hjemmelaget iste. Iste er svært forfriskende og passer bra sammen med fruktjuice og urtedrikker. Rooibos eller granateple fungerer bra for iste. Hvis du lager urtete, tilsetter du litt sitronsaft i den, ellers vil den med tiden bli mørkere og mindre tiltalende å drikke. I tilfelle hele familien er noen ekte søtmonser, kan litt honning (i moderate mengder) brukes som søtningsmiddel.

Vær oppmerksom på hvordan maten tilberedes

All mat til bilturen burde pakkes i ren, ugjennomtrengelig og matvennlig emballasje. Rå mat (slik som kjøtt og egg) oppbevares best adskilt fra kokt og butikkskåret pålegg og adskilt fra mat som inntas rå (frukt, grønnsaker). Det er best å oppbevare dem i bunnen av en kjølebag eller i en egen beholder.

Man bør være enda mer oppmerksom på mat som må oppbevares på lave temperaturer, slik som melk og meieriprodukter, varmebehandlet mat som er spiseklar, og ferskt kjøtt. På lengre turer er det best å ha to kjølebager, én for drikke og mat til turen, den andre for maten som skal inntas på målstreken. Rengjør kjølebagen grundig før bruk for å forhindre mulig kontaminasjon av maten under transport. Legg lettfordervelig mat som før ble oppbevart i fryseren og kjøleskapet i en kald kjølebag like før avreise. Plasser kjølebagen på det kaldeste stedet i bilen, unngå at den utsettes for direkte sollys.

Dårlig håndhygiene kan ødelegge ferien

Når man reiser til fremmede land eller steder, bør håndhygiene ha høyeste prioritet, så ferien ikke blir ødelagt av smittsomme, og spesielt tarmrelaterte, sykdommer. I tilfelle det ikke er mulig å vaske hendene med rennende vann og såpe, kan man bruke desinfiseringsservietter.

Hva med juice? Det bør man helst unngå. Hvis du tror at barnet ikke klarer turen uten juice, bør du velge 100 % fruktjuice og tynne den ut, helst i et forhold på 2 deler vann per 1 del juice.

Nyt bilturen og ferien.

Læs også

Uforsk andre Life Simplified emner

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.