Dyrk grønnsaker i vinduskarmen! - Gorenje

Dyrk grønnsaker i vinduskarmen!

HOME SIMPLIFIED
28.5.2020

Uansett om du bor i en liten toromsleilighet i byen eller i enebolig i forstaden, har det den siste tiden blitt stadig større fokus på å bli selvforsynt. 

Enten du velger å dyrke grønnsaker i krukker på terrassen, altanen eller innendørs i vinduskarmen, er det gode tips å hente. Du kan selvfølgelig velge å dyrke grønnsakene dine fra de er frø, eller forkultiverte planter. Men har du lyst til å prøve noe nytt, så kan det være morsomt å gjendyrke grønnsakene sine. 

Faktisk kan du gjendyrke alt fra vårløk, purrer og poteter til gulrøtter og selleri som du ikke har fått brukt i matlagingen. Du hjelper både miljøet og sparer deg samtidig for penger. I tillegg har du alltid friske skudd tilgjengelig, slik at du kan høste den mengden du trenger – en god måte å minske matsvinn på. 

Her gir vi deg smarte triks til hvordan du enkelt kan gjendyrke grønnsakene dine. Men husk å ha tålmodighet når plantene skal gro – det er minst like viktig som å huske å vanne jevnlig.

Gjendyrking av grønnsaker

For alle grønnsaker gjelder det å bruke en krukke og pottejord. Men du går frem når du skal gjendyrke grønnsaker, kan variere fra grønnsak til grønnsak. 

  1. Velg en passende krukke og fyll den med jord. Plant grønnsaken i denne. Deretter kan du sette planten i dusjen og dusje den godt, for den skal være godt gjennombløtt.
  2. Avhengig av grønnsaken og jorden skal den vannes jevnlig, men bladene må ikke henge.
  3. Når veksten er godt i gang, kan du høste av den. Men ta ikke alle skuddene eller bladene av planten på én gang.

Prøv deg frem, og husk at hvis noe ikke går helt som det skal, så kan du skifte typen av jord og mengden av vann, likesom størrelsen på potten kan gjøre en forskjell.

TIPS! Hvis du ikke har jord til rådighet, kan du gjendyrke grønnsakene dine i vann. Du må bare sette grønnsaken slik at det alltid er noen centimeter av den i vann, og så skifte vannet ofte slik at røttene ikke råtner.

Slik gjendyrker du de forskjellige grønnsakene

Det er flere populære grønnsaker du kan gjendyrke, som f.eks. vårløk, kål og ingefær. Her får du noen gode eksempler på hvilke grønnsaker man kan gjendyrke og hvordan du gjør det.

Gulrøtter tar du toppen av og stikker litt ned i jorden i potten. Hvis du gjenplanter gulroten i vinduskarmen, får du små topper med god smak. Har du derimot mer plass å gjendyrke på, f.eks. på altanen, kan det vokse opp helt nye gulrøtter. Hvis du lar den grønne stilken på gulrøttene blomstre, kan du få frø og så dem.

Bladselleri kan gjendyrkes ved å sette stubben i en urtepotte med jord, så vil nye stilker vokse opp.

Ingefær er litt annerledes å dyrke. Her legger du selve ingefærroten i vinduskarmen, og etter litt tid får den en grønn knopp. Når det skjer, skjærer du av selve stykket med den grønne knoppen og planter den i en potte med jord med den grønne knoppen stikkende opp av jorden. Hvis du vil ha en stor ingefær, må potten være stor.

Løk kan settes til å spire hvis du skjærer av den nederste delen med roten og setter den i potten med jord. Her vil det vokse en ny løk i jorden. Du kan også sette det i et glass med vann hvor kun røttene blir dekket av vann slik at resten ikke råtner. På den måten vil du kunne spise løkspirene som purreløk.

Hvitløk kan du helt enkelt ta et fedd av som du legger i jorden, slik at den spisse delen stikker opp i luften. Hvitløken vil spire som annen løk, og kan spises som purreløk.

Kål kan enkelt dyrkes som grønnsaker på altanen. Som mange andre grønnsaker, gjelder det å ta roten eller stubben og sette den i litt vann. Når det kommer nye røtter og blader etter noen dager, fyller du en potte med jord og planter den i denne. På samme måte kan du også gjendyrke salaten din. Både kål og salat kan settes ut på altanen eller terrassen.

Har du lyst å prøve mer? Gjenplant krydderurtene dine!

Henger timianen din med nebbet, eller er det tynnet godt ut i basilikumen? Men noen få triks kan krydderurter gjendyrkes like enkelt som grønnsaker.

  1. Klipp av et par stengler, fjern de nederste bladene og sett dem i vann slik at stykket med blader stikker opp. Stenglene skal stå i vannet til de danner røtter.
  2. Sett vannglasset med stenglene i vinduskarmen hvor de kan få nok sol. Husk å bytte vann daglig slik at røttene ikke råtner.
  3. Plant stenglene over i jord når de har fått et par centimeter lange røtter.
  4. Vann jevnlig til planten våkner til liv.
  5. Ha tålmodighet. Alt etter hva slags krydderurt du har plantet, kan det gå en del tid før den kommer helt i gang.

Gorenje GardenFresh frittstående kombiskap

Når du velger et nytt kombinert kjøleskap/fryseskap, tar du en viktig avgjørelse. Du ønsker kanskje et kjøleskap som holder maten frisk i lang tid, et kjøleskap som passer til alle dine behov. 

Les også

Utforsk andre Life Simplified-emner

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.