Kan hvitevarene spare deg penger? - Gorenje

Kan hvitevarene spare deg penger?

HOME SIMPLIFIED
18.1.2021
Kan du – og hvor mye – redusere strømregningen hvis du erstatter det gamle husholdningsapparatet med en nyere og mer effektiv modell? Når lønner investeringen seg? Vi har undersøkt saken.

Husholdningsapparater bruker ofte mye strøm. Noen av dem er alltid på (kjøleskap, frysere), så de bruker store mengder elektrisitet. Når du skal kjøpe nye hvitevarer, lønner det seg å velge modeller med en høyere energiklasse. Disse er vanligvis litt dyrere enn vanlige og mindre effektive modeller, men investeringen lønner seg som regel i løpet av noen år bare takket være strømforbruket.

De største strømslukene som en husholdning ikke kan klare seg uten, er kjøleskap og fryser, samt oppvaskmaskin, vaskemaskin, tørketrommel og ovn. Joda, du kan helt sikkert forsake tørketrommelen og henge klærne til tørk, men hvis du f.eks. kvitter deg med oppvaskmaskinen, kommer du bare til å øke strømforbruket og strømregningen. Det er nemlig opptil fire ganger så ineffektivt å vaske tallerkenene for hånd.

Strømforbruket avhenger av effektiviteten til hvert apparat, og det står oppgitt på energimerket. Selvfølgelig har også størrelsen, alderen og hvordan man bruker apparatet noe å si for hvor effektivt det er.

Ved å bruke rådata om strømprisene har vi beregnet omtrent hvor mye du kan spare på strømregningen hvis du erstatter ineffektive hvitevarer med de mest effektive på markedet.

Spar tusenvis av kroner – hvert år

Tenk deg at du har alle disse strømslukende apparatene hjemme, hovedsakelig et kjøleskap, en vaskemaskin, en tørketrommel, en fryser, en ovn og en oppvaskmaskin. Hvis alle av dem er ti år gamle eller eldre, tilhører de sannsynligvis en dårlig energiklasse. Hvis vi tar utgangspunkt i det årlige forbruket til hvert enkelt apparat, kan vi anslå at det totale energiforbruket ligger rundt 3000 kWh per år. Hvis vi konverterer dette til kroner, blir beløpet noen tusen kroner, avhengig av land og strømleverandør. I Gorenjes hjemland, Slovenia, vil et slikt forbruk tilsvare rundt 4500 kroner per år.

Hvis vi bytter ut disse apparatene med mer energieffektive modeller, kan vi senke strømforbruket til 1650 kWh, eller omtrent 2500 kroner. Hvis vi sikter litt høyere og velger de mest energieffektive apparatene – blir strømregningen på ikke mer enn 1500 kroner (omtrent 1000 kWh per år).

Vi regner på to alternativer

Å spare (noen) tusen kroner i året høres jo fint ut. Men for å spare må man først investere. Seks nye, store og energieffektive husholdningsapparater kan koste en fin sum penger, noe som betyr at det kan gå noen år før det har betalt seg, avhengig av hvor energieffektive de er. 

Det gir mest mening å erstatte den gamle fryseren og kjøleskapet, siden de er tre ganger så ineffektive som de mest strømstjelende modellene som er tilgjengelige på markedet nå. Det neste på listen bør være ovnen. Den er blant de hvitevarene som bruker mest energi – særlig hvis du bruker den hver dag.

I denne sammenligningen har vi sett bort fra alle andre fordeler ved moderne apparater, så ta hensyn til disse når du kjøper nye hvitevarer.

Orden og disiplin gir også besparelser

Men du kan alltid spare litt penger uansett hvor effektive apparatene dine er, hvis du bruker og vedlikeholder dem på riktig måte. Vi har også samlet noen tips på disse sidene.
Livet er komplisert. La oss gjøre klesvasken enkel.

Gorenje WaveActive-tørketromler er laget for å tørke tøyet på en enkel, effektiv og miljøvennlig måte. WaveActives tørkefunksjoner med banebrytende tørketeknologi:

  • Programmer som er designet for å rehydrere fibrene og gjøre klærne mykere og mindre rynkete
  • IonTech lader luften med negativt ladede ioner som motvirker allergener og dårlig lukt
  • SteamTech gir en ytterligere dampbehandling for mykere og mer behagelige klær                                                                                                                                                    

Alle WaveActive-maskiner overholder de høyeste miljøkravene og er ekstremt energieffektive.

Gjør det du elsker. Vi tar oss av klesvasken. 

Læs også

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.