Kjøkkenmyter: Hvor skal ovnen plasseres? - Gorenje

Kjøkkenmyter: Hvor skal ovnen plasseres?

HOME SIMPLIFIED
7.12.2021

Hvis du planlegger eller designer et nytt kjøkken, bør du være ekstra oppmerksom på hvor du plasserer apparater. Spesielt integrerte ovner kan ha en stor innvirkning på matlagingen.

Ethvert kjøkken bør være et allsidig og praktisk sted siden mange ting finner sted i kjøkkenet; her lager vi mat, drikker, spiser og omgås andre. Det første de fleste designere gjør, er å tegne en grovskisse av gulvplanet, der man er spesielt oppmerksom på vinduer, dører, buer og åpninger. Hvorfor? Fordi enkelte apparater må plasseres mot en vegg i stedet for mot et vindu, og man må sørge for at man har nok plass til å åpne dører og at de ikke hindrer flyten eller layouten i hele kjøkkendesignen.

Kjøkkendesign

Det finnes noe som kalles Arbeidstriangelet – en forbindelse mellom de tre viktigste arbeidsområdene når man tilbereder mat – kjøleskapet, komfyren og vasken. Mens vasken og kjøleskapet er noe enklere å plassere siden de her er mer fleksible, må man tenke grundigere over hvor man plasserer ovnen – spesielt en integrert ovn.

«Ovner finner vi ofte under eller ved siden av kokeplatene», forklarer Gorenjes ovnsekspert, og tillegger: «Siden komfyren ofte er det viktigste punktet i matlagingsområdet, har den vanligvis en sentral plassering i forhold til resten av rommet. Ovnen bare utfyller den, men det har å gjøre med stil og bekvemmelighet.»

Velg ovnen som passer til dine behov

En ovn må passe til dine behov. Hvor ofte har du tenkt å bruke den, hva har du tenkt å bruke den til, og hva forventer du av den? Gorenje har et bredt utvalg av ovner, fra de mest grunnleggende, moderne ovner til ovner med selvrensfunksjoner og dampprogrammer som gjør det mulig å tilberede måltider i restaurantstil hjemme. Utforsk Gorenjes utvalg av ovner her.

Slik planlegger du et nytt kjøkken

Det viktigste først. Sørg for at du har nok vegg- eller skapplass for en ovn av den størrelsen du planlegger å installere. I tilfelle ovnen går på naturgass, må du tenke på hvor gassuttaket befinner seg. Siden ovnen har som oppgave å varme mat – ofte i en lengre tid – må du ikke installere den i nærheten av ting som ikke er så glad i varme – her tenker vi først og fremst på kjøleskapet. Heldigvis genererer utsiden på ovnen en varme på mellom 90 og 100 grader Celsius, noe som er relativt lavt sammenlignet med innsiden av ovnen. Likevel må du når du planlegger plasseringen av ovnen, forsikre deg om at veggkledninger, kjøkkenbenker og skap rundt ovnen tåler temperaturen som er nevnt ovenfor.

«Spørsmålet jeg oftest får, er: Er det trygt å bygge en ovn inn i et treskap?», sier ovnsguruen vår, og svarer: «Ja visst, jeg er tilhenger av å bygge ovner inn i treskap. Det er en flott måte å spare plass på i kjøkkenet, det skaper en ren og pen stil, og det kan være ekstra praktisk siden overskapene gir plass til kokekar som bør finnes nære for hånden.»

Standarder er viktige og gjør det enkelt for deg å velge

For å si det som det er, en integrert ovnsåpning er en enkel boks som støttes av en ramme. De fleste integrerte ovner er klargjort for en standardåpning på 60 eller 90 cm, noe som gjør det enklere å installere dem. På denne måten settes ovnen inn i en spesiallaget åpning uansett hvilket merke den ferdigmonterte kjøkkenenheten er av. I tillegg til de to nevnte standardstørrelsene kan man også finne mindre ovner som får plass i en åpning på 45 cm, siden de er designet for å oppfylle behovene til dem med begrenset kjøkkenplass. 

Hvor skal man plassere stikkontakter i et kjøkken?

Så må man ta hensyn til elektrisitet, og planlegge elektriske forbindelser på forhånd. Når man installerer ovnen, er det første punktet på dagsordenen å koble til strømkabelen. Det anbefales å installere et flatt vertikalt støpsel for å få mer plass bak ovnen. Ekspertene våre råder deg også til å kontrollere at det har en wattmotstand som egner seg for maksimal absorpsjon i ovnen (disse opplysningene finner man i bruksanvisningen eller på et skilt på ovnsrammen). 

Tilstrekkelig ventilasjon er også ønskelig med alle typer av ovner. Prøv derfor å installere ovnen i åpningen på en måte som sørger for nok luftstrøm.

Ovnsinstallasjon

Alle ovnsinstallasjoner har siden fordeler og ulemper. For eksempel unngår ovner som plasseres under kjøkkenbenken å ta opp plass på arbeidsområdet, men det kan være mer anstrengende dersom man hele tiden er nødt til å bøye seg ned for å hente den ferdig tilberedte maten. 

Veggovner er populære siden de kan stables over eller ved siden av hverandre (dersom du bestemmer deg for å ha mer enn én ovn). De vil derimot gjøre at du mister oppbevaringsplass, men sørge for en mer ergonomisk løsning. Og når det gjelder ergonomi og bekvemmelighet, er det ett sted som ofte glemmes i kjøkkenet: hjørner – de kan være et flott sted for plassering av en ovn, og er dermed verdt å vurdere, siden litt ekstra plass vil få en høy enhet til å føles mindre og skape en liten detalj i hjørnet.

Ovnsinstallasjonen avhenger først og fremst av hvordan man har tenkt å bruke ovnen. Hvis man ikke bruker den så ofte, kan den også plasseres litt unna vei.

Læs også:

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.