Slik organiserer du kjøleskapet optimalt - Gorenje

Slik organiserer du kjøleskapet optimalt

HOME SIMPLIFIED
28.5.2020

Du tenker kanskje ikke over det, men plasseringen av maten i kjøleskapet har stor betydning for hvor lenge maten holder seg. Vi vil gjerne gi deg noen gode råd om hvor i kjøleskapet matvarene holder seg best.

Hos Gorenje vet vi at det noen ganger går raskt med utpakkingen av innkjøpene, så varene havner ikke alltid på de mest optimale stedene. Derfor er kjøleskapet vårt utstyrt med avanserte funksjoner som tilpasser seg til behovene dine. Senest med vår nye serie av Gorenjes GardenFresh-kjøleskap som kan holde maten frisk lenger. 

Hvor skal tingene stå i kjøleskapet?

Er du usikker på hvordan du organiserer kjøleskapet ditt optimalt? Hvor er det kaldest? Og hvordan oppbevarer du maten din slik at den holder seg frisk? Her får du forslag til hvor du skal plassere matvarene i kjøleskapet:

Øverste hylle

Bruk øverste hylle til åpnede glass. F.eks. marmelade, oliven og annet som du har tatt i bruk, men som fortsatt kan holde seg en stund nedkjølt. Husk at matvarer på boks, er sikrest å oppbevare i glass eller lignende etter åpning.

Midterste hylle

Middagsrester i lufttette beholdere og pålegg, som f.eks. ost og spekepølse, er gode å ha stående på de midterste hyllene i kjøleskapet. Det er best med en temperatur på maks 5 grader i midten av kjøleskapet. Temperaturer over +5 grader skaper betingelser for bakterievekst i maten. 

Nederste hylle

Hvor er det kaldest i kjøleskapet? På nederste hylle. Noe som gjør den ideell til rått kjøtt, fisk og egg. Det er også her det er best å oppbevare melkeprodukter.

Kjøleskapsskuffen

I kjøleskapsskuffen er luftfuktigheten høyere, og det er ikke like kaldt som i resten av kjøleskapet. Det gjør skuffen opplagt til frukt og grønnsaker. Men fordi frukt fremmer modningen av omkringliggende grønnsaker, bør de ligge så adskilt som mulig.

Kjøleskapsdøren

Oppbevar mat med lengre holdbarhet og som har bruk for minst kulde i kjøleskapsdøren, siden det er det varmeste stedet i kjøleskapet. Det kan f.eks. være ketsjup, brus og vin. 

Oppbevaring av matvarer

Det er altså ikke likegyldig hvordan du organiserer maten i kjøleskapet hvis du ønsker at matvarene skal holde seg lengst mulig. 

I tillegg er selve oppbevaringen av maten like viktig. Så lenge matvarene dine er uåpnede, kan du gå etter Mattilsynets hovedregel om at matvarene skal stå på samme sted på kjøkkenet som de gjorde i butikken.

Mat som er lett fordervelig, slik som melk, rått kjøtt og middagsrester, skal oppbevares i kjøleskapet. Husk at det er best å ha hermetikk over i et glass eller lignende etter åpning. Det meste av grønt og frukt holder også lengst når det oppbevares kjølig. Til gjengjeld har nøtter, gryn og mat på uåpnede bokser og flasker best av å stå ved stuetemperatur på ca. 20 grader.

Før du legger grønnsaker i kjøleskapet, bør de renses fri for jord, da det ellers er en opplagt kilde til bakterievekst som lett vil overføres til de resterende matvarene. Derfor er det beste også å oppbevare dem i grønnsaksskuffen adskilt fra de andre matvarene. Rå fisk og rått kjøtt skal oppbevares i lukkede beholdere for å unngå at bakterier sprer seg eller at det blir angrepet.  

Oppbevaring i bokser

For å skape mer oversikt i kjøleskapet kan det være en god ide å investere i oppbevaringsbokser og kurver til kjøleskapet. Det er en fordel å bruke gjennomsiktige oppbevaringsbokser, da det er enklere å se hva som er i de forskjellige boksene. Det er også smart ha flere av samme slag slik at boksene blir enklere å stable.

I tillegg er oppbevaringsbokser genialt hvis du planlegger måltidene dine et par dager i forveien, da man like gjerne kan snitte noen ekstra grønnsaker når man først er i gang. Les mer om matplaner og hvordan man unngår matsvinn her [lenke til artikkel].

Hos Gorenje er kjøleskapene våre designet for å gi god oversikt. Innredningen av kjøleskapet er fleksibel og kommer i noen modeller med hyller som kan trekkes ut. Se alle mulighetene her.


Hvor kaldt skal det være i kjøleskapet?

Som vi vet, varierer temperaturen på forskjellige steder i kjøleskapet. Men et tommelfingerregel er at temperaturen høyst skal være +5 grader, hvor også lett fordervelig mat har det best.

Gorenjes unike Garden Fresh-kjøleskap

Når du velger et nytt kombinert kjøleskap/fryseskap, tar du en viktig avgjørelse. Du ønsker kanskje et kjøleskap som holder maten frisk i lang tid, et kjøleskap som passer til alle dine behov. 

Gorenje GardenFresh fritstående kølefryseskabe

At vælge det første kølefryseskab er en stor beslutning. Du vil måske gerne have et, der kan holde din mad frisk i lang tid, et der forstår dig, og som kan tilpasser sig til alle dine behov. Med avancerede funktioner, der sikrer friskhed skræddersyet til præcis dine behov, er GardenFresh det du søger.

Les også

Utforsk andre Life Simplified-emner

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.