Styrk immunforsvaret ditt med ren luft i hjemmet - Gorenje

Styrk immunforsvaret ditt med ren luft i hjemmet

HOME SIMPLIFIED
7.12.2021

Det er alltid en god idé å styrke immunforsvaret, spesielt om høsten og vinteren.

Da drar barna (tilbake) i barnehagen og skolen. Det er miljøer fulle av mikroorganismer, virus, bakterier osv. Når de unge kommer til et helt nytt miljø, må de venne seg til endringer i dagsplanen og morgenrushet, mens familien for en stor del av dagen blir byttet ut med lærere og andre barn. 

Barnehagen er et miljø der et barn får alt for å kunne utvikle seg helsemessig, fysisk, mentalt og sosialt. Samtidig er det også et miljø der, på grunn av den nære kontakten i grupper av barn, forholdene er ideelle for spredningen av smittsomme sykdommer og infeksjoner, spesielt når barna tilbringer mesteparten av tiden innendørs. 

Høsteffekten

Snorking, nysing og sår hals blir til hyppige ledsagere de første høstdagene. Tempoet i hverdagen er også veldig raskt og variert. Oppgaver som må gjøres på jobb og hjemme gjør oss altfor ofte stresset. På en kortere dag kan værforandringer som regn, synkende temperaturer og tåke påvirke vårt velvære og humør. Likevel er det alltid en ekstra belastning hvis barna blir syke. I tillegg er det kjent at forskjellige kroniske betennelser videre hemmer den normale utviklingen av immunceller og immunforsvarets normale funksjon. 

Hva er nå egentlig immunforsvaret? Immunforsvaret er en samling av organer og celler som beskytter kroppen mot fremmedlegemer. Oppgaven til immunforsvaret er å forhindre mikrober i å trenge inn i kroppen og ødelegge de fremmedlegemene som kommer seg inn. Når en mikroorganisme kommer inn i kroppen, angripes den av celler i den første kamprekken: makrofager, nøytrofiler, monocytter. Immunforsvaret fungerer relativt optimalt dersom det har alle de nødvendige stoffene det trenger. Et svekket immunforsvar kan resultere i tilbakevendende infeksjoner som varer i lang tid. Soppinfeksjoner kan også være en indikator på et svekket immunforsvar. 

Derfor er det en svært god idé for alle å styrke immunforsvaret slik at man holder seg frisk. Mange forkjølelser og sykdommer kan unngås ved å iaktta følgende:
  • et sunt og fargerikt kosthold,
  • regelmessig mosjon,
  • nok væske i form av te eller vann,
  • regelmessig lufting av boområder,
  • god håndhygiene,
  • og såkalte boostere i form av kosttilskudd. 

Spis sunn mat

Et kosthold som består av mye grønnsaker (i forskjellige farger), kjøtt av høy kvalitet og fullkornsprodukter bør være grunnlaget for et sunt immunforsvar og bidra sterkt til vårt velvære. Det er en god idé å være oppmerksom på hvordan tallerkener vaskes etter et måltid. Gorenjes oppvaskmaskiner vil gjøre det lettere for å deg å vaske tallerkener, bestikk og alt annet for å få så sunne måltider som mulig. Ta en titt på Gorenjes oppvaskmaskiner – disse hvitevarene er designet for å gi ekstra støtte til en sunn livsstil. Vi har også utarbeidet noen sunn oppskrifter som vil holde kroppen din forberedt på alle slags utfordringer – store som små.

Beveg deg

Regelmessig, sikker og passende intens mosjon bør stå på alles timeplan minst 2–3 ganger i uken. Mosjon er ekstra viktig for barn. Hvis de ikke deltar aktivt i idrett, må du sørger for at de får nok mosjon hjemme.

Er forkjølelse en unnskyldning? Ikke på noen måte. Det er ikke nødvendig for et barn med forkjølelse å holde seg inne hele dagen. Tørr og dårlig luft tørker slimhinnene i de øvre luftveiene ytterligere ut. Dersom barnet ditt ikke har feber, er det bedre å gå ut, få litt frisk luft og være i naturen.

Drikk vann regelmessig

Vi vet alle at det å drikke te og vann har en gunstig virkning på vårt velvære. Nok væske i kroppen sikrer at kroppen fungerer som den skal. Selv om vi ofte ikke føler oss tørste om vinteren, er god rehydrering svært viktig. Smarte armbånd, klokker og mobiltelefoner kan minne oss på når det er på tide å ta en liten slurk.

Hvor mye vann bør man drikke om dagen? Anbefalingen er å drikke 1 ½ til 2 liter vann om dagen. Det skader ikke kroppen å drikke 3–4 liter vann om dagen, men mer enn det bør du ikke drikke – med mindre du er svært fysisk aktiv.

Slipp inn frisk luft

Det bør alltid finnes frisk luft i boligen din. Regelmessig lufting om morgenen vil vekke hjernen, mens lufting om kvelden vil gjøre varmen under dynen enda mer behagelig.

Du kan også ty til de gode gamle måtene å holde luften frisk på. Åpne et vindu på hver side av hjemmet ditt om morgenen for å slippe inn morgenbrisen og få frisk luft i hjemmet. Disse naturlige, friske luftstrømmene er nødvendig for å holde stoffskiftet og andre vitale funksjoner i gang. La naturen gå sin gang.

Håndhygiene

Jepp, alle har hørt dette tusenvis av ganger – spesielt som barn. Håndhygiene er ekstremt viktig for å forhindre spredningen av mikroorganismer, virus og bakterier. Derfor må man vaske hendene regelmessig og skikkelig. Så enkelt er det.

Styrk kroppens forsvar

Det kan man gjøre med homeopati, probiotika og vitamin C og D3, som har vist seg å være ganske effektive i vintermånedene. Før man inntar immunforsvarboostere er det nødvendig at man er skikkelig informert om alle tilskuddene og rådfører seg med en ekspert, spesielt dersom det finnes kroniske sykdommer i familien.

Vi ønsker deg så få tette neser og febere som mulig.

Læs også:

Gorenje Matlagingskurs
Gorenje Matlagingskurs
Sammen med de erfarne kokkene hos matkurs.no arrangerer vi eksklusive matlagingskurs hvor du får muligheten til å bli bedre kjent med våre produkter, samtidig som du lærer deg spennende nye oppskrifter.