Farger - Gorenje

Farger

Foretrekker du at gjestene spiser opp – og ikke bare småspiser høflig? Husk at langt de fleste griper an maten på følgende måte: Ser om maten ser innbydende ut, og hvis den gjør det, havner maten i munnen. Hvis ikke ender den senere i søppelbøtta.

Det med fargerike menyer er slett ikke så vanskelig. Bare planlegg middagen som du planlegger selskapsantrekk. Tenk i kontraster: Overrask øynene. Hvordan? Hvordan kan du piffe opp den vanlige, kjedelige risretten så den får gjestene til å bli stumme? Hvordan setter du prikken over i-en på det visuelle fyrverkeriet på juletallerkenen når du kun har blomkål å lage noe av? Hvordan blir nettopp bakverket ditt bemerket til sommerfesten? Les mer om det når du blar litt fremover.

Slik får du skryt for brødet du har med på sommerfesten

Bak rødbetbrød

Så fikk du igjen satt kryss på skjemaet fra barnehagen, “Ja, jeg vil gjerne bake brød til sommerfesten”, og nå pipler svetteperlene frem. Hva skal du finne på? Luciabrød, nei – det bakte du i fjor. Landbrød, nei – det tar for lang tid. Rødbetbrød? Fargesprakende, kreativt, alle vil bemerke at nettopp du har gjort en flott innsats, og glorien vil lyse opp rundt deg som brødet i brødkurven. Gjør følgende: Tilsett rødbetsaft i deigen i stedet for vann, og følg ellers den vanlige brødoppskriften. Da får du et brød som er rødt i skorpen (ca. 1 cm) og gult innvendig. Frykt ikke at det skal smake rødbeter av brødet, melet tar all smaken. Akkurat som brødet tar all oppmerksomheten.

Naturlig rødme
Skal marsipangrisen ha den riktige lyserøde fargen, kan du bruke litt rødbetsaft i stedet for den kunstig fremstilte fruktfargen. Billigere. Mer naturlig. Og blir du grepet av den lyserøde stemningen, kan du tilsette en spiseskje rødbetsaft når du baker marengs. Da blir den lyserød og fin – også til en prinsessedessert.

Slik unngår du å servere grå sukkererter

Gi dem en kald dusj

Grønne grønnsaker er lettere skjøre av natur. Hvis du holder dem varme over lengre tid, mister de smak, friskhet, sprøhet, farge og vitaminer. Hvem ønsker vel å servere en militærgrønn, grå garnityr fattig på A, B, C, D og E? Derfor skal du gjøre dette neste gang du tilbereder grønne grønnsaker, f.eks. sukkererter. Forvell i kokende vann. Løft opp og skyll i kaldt vann eller gi dem et kort isbad. Når gjestene har drukket aperitiffen og tiden er inne for selve serveringen, varmer du opp ertene igjen. Alt grønt som inneholder klorofyll (altså ikke gulrøtter, mais, tomater og andre fargerike grønnsaker), skal du nemlig varme opp til sist.

Klorofyll hva-for-noe?
Grønn føde” er ett av de næringsstoffene med verdens laveste kalori- og sukkerinnhold og høyeste næringsverdi. Grønn føde dekker alt fra den encellede algen til blomstrende planter, men gruppen har én ting felles: klorofyll. Det er klorofyll som gir plantene den grønne fargen. Klorofyllet kan betraktes som plantenes “blod”.

Slik overrasker du venninnene med en dramatisk risrett

Tilsett blekk

Åhoi, jentemiddag på lørdag. Da blir det kvitring av fistelstemmer. Men ... det krever forarbeid å ordne lokaler til tolv x-kromosomer. Selv om venninnene tilsynelatende er meget nærværende i diskusjonen om hvorvidt herretøfler er hot eller not, anmelder de ubevisst ditt hjem, din meny, dine planter, dine menn. Så hva med å servere en dramatisk sort risrett som vil ta deres fulle oppmerksomhet? Det er såre enkelt: Tilsett bare en teskje blekksprutblekk i risen (kjøp den hos din lokale asiatiske spesialbutikk). Den kan også brukes til pasta.

Fiender? Sprut eller kjønnsskifte
Hvis blekkspruten er redd, sprøyter den en blekklignende væske ut av munnen så omgivelsene blir så uklare at fienden må oppgi jakten. Hvis forsøket mislykkes, kan blekkspruten raskt skifte farge, form og bevegelsesmønster. En liten hann-blekksprut kan til og med forandre utseende så den ligner på en liten uskyldig hunn. Og man slår jo ikke en hunn.

Slik gleder du julegjestene med snøhvit blomkål

Kok opp i melk

Julefrokosten nærmer seg. Du har bestemt deg for å kaste deg ut i en “honningglassert sprengt and med friske grønnsaker og rødvinsaus” og du er allerede langt inn i prosessen. Anden er glassert. Poteter og rødvinsaus er klar. Minigulrøttene og brokkolien koker. Nå mangler bare blomkålen, som skal fullende det visuelle festfyrverkeriet på juletallerkenen med sine små snøballer. Her vil vi anbefale hvite snøballer, ikke pissgule snøballer, for å si det litt vulgært. Derfor: Kok blomkålen i vann, og tilsett et par skjeer melk. Da får du helt snøhvit blomkål.

Fysj, kokt blomkål
Blomkål har det med å avgi en ubehagelig lukt under koking. Prøv å legge et stykke tørt brød eller en knivspiss natron i vannet mens det koker. Det vil dempe den sterke lukten.

Slik får du mais som både er lekker å se på og bite i

Press sitronen
Nå er mais opprinnelig dyrket for å mette høns i hønsegården. Kanskje det er derfor noen av maisene er lettere kjedelige, gulhvite i fargen, for høns er nok rimelig likeglad om føden er hvit eller gul. Dersom det råder en mer fargekritisk holdning hjemme på kjøkkenet hos deg, kan du tilsette 1 ts sitronsaft i kokevannet i ca. et minutt før maisen er ferdig. Da blir den kokte maisen like flott å se på som å bite i.
Salt gjør maisen hard
Ha ikke salt i kokevannet når du koker maiskolben – det gjør maisen hard. Vent i stedet med å drysse på salt til kolben er kokt eller grillet. Smelt eventuelt en smørklatt på maisen og server som sommerfrisk forrett.

Slik kan du by kaffegjestene på gylne småkaker

Plakite su druska
Skamba pažįstamai? Kad ir kiek meilės bei geros energijos įdėtumėte ruošdami sausainių tešlą, tačiau galutinis rezultatas Jūsų netenkina. Ir taip kiekvieną kartą esate priversta pripažinti, kad anytos kepti sausainiai yra geresni nei Jūsų. Su šiuo faktu galite susitaikyti, tačiau jei jaučiate norą įgyti daugiau pasitikėjimo savimi, tada, kai kitąkart plaksite kiaušinius sausainiams, įberkite šiek tiek druskos. Štai taip iškepsite auksaspalvius sausainius ir galėsite pavaišinti netikėtai užsukusius svečius. Net jei šie svečiai - Jūsų anyta.
Nuobodūs sausainiai? Papuoškite mėta
Jei svečiai beldžias į duris, o Jūs tegalite jiems pasiūlyti tik nuobodžiai atrodančių sausainių, nenusiminkite. Pabarstykite cukraus pudra ir papuoškite mėta, melisa, šviežiomis uogomis ar bet kuo kitu, ką turite po ranka ir kas gali suteikti gyvumo. Nepamirškite, jog cukraus pudra greitai sugeria spalvą iš aplinkos. Šviežius vaisius ir drėgnus papuošimus reikėtų dėti paskutinę minutę.

Slik sjekker du om du står med et gullegg i hånden

Jo gulere – jo bedre

Du skal ikke skue hunden på hårene, lyder et gammelt ordspråk. Det gjelder også egg. Skallets farge røper nemlig ingenting om kvalitet, smak eller næringsverdi. Om skallet er hvitt, gult, brunaktig eller grått, beror det alene på hønens rase. Det er genetisk bestemt. Hvis du er interessert i å vite om du står med et gullegg, et ekte kvalitetsegg, skal du se bak skallet. Du skal knekke det (vi anbefaler at du kjøper det først). Et kvalitetsaspekt er eggeplommens farge, som kommer av fôr og levevilkår. Jo gulere – jo bedre.

Sitron motarbeider plomme
Er det kommet en liten klatt plomme i skålen ved findelingen? Du trenger ikke kaste både plommen og det hvite med en gang. Tilsett et par dråper sitronsaft, så kan eggehvitene piskes stive likevel.

Slik unngår du at gule bananer på bløtkaker blir brune

Gi dem litt å drikke

De fleste vet nok at hvis du legger litt sitronsaft på et halvt grønt eple, så forblir det grønt – og ikke brunt (hvis du ikke visste det, kan du betrakte dette som et bonusråd). Men hva gjør man med gule bananer i skiver som også, i likhet med eplet, har lett for å bli brune hvis de ligger en stund (og brune bananskiver på bløtkaken er bare ikke festlig). Svaret er: Gi dem litt å drikke. Enten litt sherry, hvis det skal være litt ekstra piff på fødselsdagen. Eller litt saft fra ananasen eller sitronen.

Gi dem litt å drikke

De fleste vet nok at hvis du legger litt sitronsaft på et halvt grønt eple, så forblir det grønt – og ikke brunt (hvis du ikke visste det, kan du betrakte dette som et bonusråd). Men hva gjør man med gule bananer i skiver som også, i likhet med eplet, har lett for å bli brune hvis de ligger en stund (og brune bananskiver på bløtkaken er bare ikke festlig). Svaret er: Gi dem litt å drikke. Enten litt sherry, hvis det skal være litt ekstra piff på fødselsdagen. Eller litt saft fra ananasen eller sitronen.