Ferdig - Gorenje

Ferdig

Som sådan er det ikke noe i veien med et steketermometer som forteller når maten er ferdig. Men hvorfor sette sin lit til et redskap som kan blir forlagt i rotet på kjøkkenet når man skal lære noen helt enkle metoder. Og hvor skal man stikke steketermometer i et egg???

Det er så ergerlig å servere maten før den er ferdig, (akkurat som det er trist å få servert poenget før vitsen er ferdig), og vi kan i denne sammenhengen bare hylle mottoet “alt til sin tid”. Men mottoet gir grobunn for en rekke spørsmål. Hvilken tid er den riktige? Når vet man at kyllingen har fått nok, så man ikke byr middagsgjestene på en rekke eksotiske salmonellabakterier i tillegg? Når er biffen medium eller godt stekt – og hva har det med ens nesetipp å gjøre? Det og andre ting får du svar på hvis du blar litt videre.

Slik er du sikker på at dine bakte poteter er ferdige

Trykk Alex
Hvem i huleste er Alex, tenker du kanskje. Og det er slik sett én du kjenner. Alex er med stor sannsynlighet navnet på den poteten som ligger og bader i varme i ovnen din, og som får deg til å stille spørsmålet: Hmm, er de bakte potene ferdige, tro?Du kan selvfølgelig se på klokken. Er det gått en times tid, er Alex sikkert klar til å legges på en tallerken med en klatt persillesmør. Men du kan også trykke litt på den med pekefingeren. Gir poteten etter, som når du trykker på en ballong med mel i, er den ferdig.
Alex og de andre røttene

Det er viktig å bruke den riktige poteten til bakt potet. Det kan være av typen Alex, Jutlandia, Estima og Sava. Den ferdige konsistensen er som å skjære med skje i den lekreste desserten, og den fine smaken av potet nytes ekstra godt fordi den kremete konsistensen føles behagelig på tungen.

Slik er du sikker på at kyllingen er ferdig

Riv av benet

En ny EU-undersøkelse viser at hver 4. kylling i EU har salmonella. (Akkurat nå ligger det altså over en million salmonellabomber i EU og venter på at middagsgjestene hiver dem i seg). Vel, det er et gjennomsnitt. Kanskje det altså ikke er en av dine fire lørdagskyllinger, som nå smelter i varmen bak de beduggede rutene, som er infisert. Men man vet aldri. Stek derfor kyllingen godt og ferdig hvis du vil unngå bakterieangrep og derav følgende ubehageligheter. Men hva er ferdig? Kyllingen er ferdig hvis du kan rive av det ene kyllingbenet og det siver ut klar væske fra brystet.

Kastrert hane?
Hvis hanen er kastrert, kaller man den en kapun. Kjøttet er fetere, og mange synes det smaker bedre. Den er litt dyrere enn en vanlig kylling, og derfor spiser man den kun til høytider.

Slik steker du en medium biff, slik de fleste liker den

Les svaret i håndflaten
Du er vert med stort V og nyter din egen suksess. Gode venner. Fino vino, som matcher ny rosa Rui Felizardo med flipper. I tillegg en pen kone som har dekorert et så nydelig bord, der jakkeslagene og stiletthælene nå er benket. Men akkurat når du har spurt “Hvordan ønsker du biffen?” og fått svaret “rosa”, slår idyllen sprekker. For visstnok har din far lært deg om valutakurser, slipsknuter og champagnedistrikter, men biff ... det rakk vi aldri å snakke om. Men slapp av. Det krever ikke annet enn litt håndlag. Se her på skissen hvordan du skal tilberede biffen.
En liten nesetipp
Hvis du har det bedre med nese enn med hender, får du her et lite tips. Hvis en biff skal være medium stekt, skal den føles som din nese, altså myk, men likevel ikke helt myk. Det skal ikke være forskjell på om du har en stor eller liten nese.

Slik ser du om kronhjort-fileten er ferdig

Skjær til et kikkhull

Man skal ikke undervurdere en manns forhold til egne jakttrofeer. Så neste gang du skal arrangere “hjortefilet med pepper-portvinssaus og innbakt frukt” av en kronhjort du har skutt selv, hold tungen rett i munnen. For tenk om hjortefileten blir tørr/blir unødig skamfert/krymper, forsvinner kanskje mannen i tillegg. Hvis du vil sjekke om fileten er ferdig, stikk ikke øverst på fileten, men snitt i stedet et lite kikkhull i bunnen. Da kan du se om den er rød. Se din mann i øynene når du spiser.

Ferdig? Slå på autopiloten
Noen ovner fra Gorenje er utstyrt med steketermometer. Koble bare til termometeret og stikk det i kjøttet. Da viser displayet når steken er ferdig. Med den elektroniske timeren kan man få ovnen til å slå seg av og på til forhåndsprogrammert tid og temperatur.

Slik kan du se om sjokoladebrownien er ferdig

Tenk på gjørme

Nå er det egentlig ikke plass til oppskrifter i denne boken, men la dette rådet være et unntak. For det skal alltid være plass til sjokolade som det smaker noe av. Og det gjør din sjokoladebrownie hvis den er mettet med sjokolade og fett. Tell kaloriene en annen dag. Og tell til 300. Rør sammen 300 g smeltet sjokolade, 300 g smør, 300 g sukker, 300 g pasteuriserte eggeplommer og stek i ovnen ved 180°. Kaken er ferdig når overflaten er litt hard og massen gynger i brettet når du tar det ut av ovnen. Den er best når konsistensen er som gjørme.

Brownie på skinner
Det kan være vanskelig å sjonglere med varme stekepanner. Med mindre man har spesielle uttrekksskinner fra Gorenje, som gjør det lettere og tryggere å ta ut varme plater.

Slik vet du om brødet er ferdigstekt

Gi det bank

Hjemmebakt brød dufter ikke bare av rent overskudd og familieidyll, det smaker også fantastisk. Hvis det altså selvfølgelig er ferdigstekt. Seigt brød som sitter fast i ganen og munnhulen er vanligvis ikke noen god opplevelse. Så hvordan sikrer du da at brødet er stekt og ikke seigt? Bank det i bunnen. Hvis det blir en klar og tydelig hul lyd, vet du at brødet er ferdig.

Gaffel eller kjøttnål
Har du ikke lyst til å banke hvete- eller rugbrød på kjøkkenet, kan du ty til stikke-metoden hvis du vil sjekke om brødet er ferdig. Stikk en gaffel eller en kjøttnål i brødet og trekk den ut. Hvis det sitter en seig deigmasse igjen på redskapet, skal brødet inn i ovnen igjen.

Slik er du sikker på at languster-hummeren er ferdigkokt

Dra i hornet

Nå er det ikke hver dag man får hummer. Derfor kan tilberedningen inkludere spørsmål som: Når er den ferdigkokt, tro? Og her er et råd som er anvendelig hvis nyttårsgjestene står på trappa, og du har minimalt med hummererfaring. Ta hummeren med tang. Trekk i et av de små benene eller i et av følehornene. Hvis benet eller hornet går lett av, er den ferdig. Du kan også se om hummeren er ferdig. Kjøttet skal være fast og hvitt, og eventuell rogn skal være oransje og fast.

Bahamas-suksess
Languster er Bahamas´ største eksportvare innen matvarer. Den minner sterkt om hummer, men de er faktisk ikke nært beslektet. Man kaller den imidlertid hummerens kloløse føtter.

Slik serverer du den beste båndspagettien

Først allegro, så al dente

På ekte “Lady og landstrykeren”-manér blir det hvert år slurpet i kilometervis med pasta. Men hvordan ser man om den er ferdig? Det er bare én måte: Fisk opp et stykke og bit i det. Hvis pastaen fortsatt har hard kjerne, er den ikke ferdig ennå. Hvis den derimot er akkurat bitefast og fortsatt litt sprø, er den ferdig og vannet helles straks av. Nå er pastaen al dente, som er den italienske betegnelsen for pasta som har fått akkurat passe tilberedning. Direkte oversatt betyr det “til tannen”, og beskriver det perfekte øyeblikket da pasta er kokt mørt, men likevel har en fast kjerne.

Kok allegro
Pasta elsker å svømme. Kok i rikelige mengder lettsaltet vann. Vannet skal være fosskokende – ja, allegro – boblende og livlig. Ha i all pastaen på én gang og rør godt om. Skru opp varmen så vannet koker opp så raskt som mulig igjen.

Slik kan du se om artisjokken er ferdigkokt

Trekk og rykk

Koketiden for en artisjokk er 25–45 minutter, avhengig av størrelsen. Jo større, jo flere minutter. Hvis du vil unngå å servere knopper som ikke er ferdigkokt (det er det ikke noe poeng i, det er litt som å servere vin uten å fjerne proppen), gjør du følgende: Trekk i et av de nederste kurvbladene: Hvis det løsnes lett, er artisjokken mør. Opp med artisjokken og inn på bordet. Riv av hvert enkelt kurveblad, dypp dem med “kjøtt” på i en oljeeddik-dressing og skrap av med tennene. Mmm. Godt!

Unngå misfarging
Artisjokker kan – som epler – bli misfarget, og det er synd og skam for en blomsterknopp av så skulpturell natur. Legg derfor artisjokken i vann og tilsett litt eddik for å forhindre misfarging eller kok den straks i vann tilsatt sitronsaft.

Slik er du sikker på at frityroljen er varm nok

Ta bobletesten

Så står du der og skal steke pommes frites. Potetene er snittet i fine staver, barna har allerede funnet frem ketchupen, men du nøler. Er oljen varm nok nå? Frityrtermometeret er ødelagt og nei, fingertesten er ingen god idé. Hva gjør du? La en brødbit avklare saken. Stikk brødet på en gaffel og dyp det i oljen. Hvis det syder og bobler rundt brødbiten, er temperaturen passe. Du kan også gjøre det med en fyrstikk (selvfølgelig uten at den er tent) som du stikker ned med tre-enden først. Her vil det også syde og boble hvis frityroljen er varm nok.

Ferdige? Føl deg frem
Frosne pommes frites er vanligvis laget av potetmel og tilberedes best ved å helle 1 liter olje i en 2 liters gryte og varme det opp til ca. 200 grader. Men er de laget av ordentlige poteter, stek ved 250 grader i 10–12 minutter. Uansett ovn eller gryte er pommes frites-ene ferdige når de er passe myke. Kjenn derfor på dem. Hardt skall, men myke inni.

Få oversikt over hvor mye tid du skal sette av til å steke, koke og bake

Få oversikt over hvor mye tid du skal sette av til å steke, koke og bake

Steketider fra kald ovn ved 200 °C inklusive 15 minutter når ovnen er slått av. Husk å la steken hvile på kjøkkenbordet før du skjærer i den.

Svinekjøtt, lam og fjærfe

Svinekam med svor, uten ben, 2 kg 1 ½ time
Nakkefilet, 1 ½ kg 1 ¾ time
Ribbestek, 1 ½ kg 1 ½ time
Skinkestek,¾ kg 50 min.
Lammebog, 1 ½ kg 1 ½ time
Lammerygg, 2 ½ kg kg 1 ½ time
Kalkunbryst, helt 50 min.
Kalkunoverlår 50 min.
Kylling, 1400 g 1 ½ time
Kyllingoverlår 45 min.
Kyllingbryst m/ben 45 min.

Oksekjøtt – Steketider etter bruning i panne eller i gryte

Bog med ben, 1 kg 2 ½ time
Lårstek av okse, ¾ – 1 kg 40–60 min.
Cuvette, 1 kg 40–60 min.
Ytrefilet med fett og ben, 3 kg 2–2 ½ time
Ytrefilet med fett og uten ben, 1 ¾ – 2 kg 1 ½ – 2 timer
Mørbrad, ¾ kg 30 min.
Roastbeef, f.eks. lårstykke, ¾ – 1 kg 1 time
Tynnstek, 1 kg 45–60 min.
Tykkstek, 1 kg 1 time

Kalvekjøtt – Steketider etter bruning i panne eller i gryte

Bog med ben, 1 kg 1 ½ – 2 timer
Lårstek av okse, ¾ – 1 kg 30–40 min.
Lårstykke/knoke med fett, 1 kg 1 time
Kam med fett og ben, 3 kg 1–1 ½ time
Kam med fett uten ben, 1 kg 1 time
Tykkstek, ¾ – 1 kg 45 min.
Tykkam, ¾ – 1 kg 45–60 min.
Tynnstek, ¾ – 1 kg 45 min.
Mørbrad, ¾ kg 30 min.

Ca.-steketider i gryte etter bruning

Kalkunbryst, helt 45 min.
Kalvestek, 1 kg kalveknoke 1 ¼ time
Kylling, ca. 1 400 g 50–75 min.
Kyllingoverlår, kyllingbryst med ben 40 min.
Lammebog 1 ½ time
Oksefilet, inkl. bruning 35 min.
Svinemørbrad, ca. 450 g 15 min.
Skinkemignon, ca. 350 g 20–25 min.

Ca.-koketider

Asparges 3–4 min.
Blomkål, hel 15 min.
Bønner, grønne 10 min.
Grønnkål, hvitkål – snittet 15–20 min.
Gulrøtter, oppskårne 5–10 min.
Poteter 15–30 min.
Maiskolber 5–7 min.
Purreløk, hel 10–20 min.

Ca.-koketider

Hamburgerrygg 45 min.
Høne 2–3 timer
Kalvekjøtt, 2 kg, tynnbryst 1 ½ – 2 timer
Kalvetunge 2–2 ¼ time
Kylling 1 time
Oksekjøtt, 2 kg, margpipebog 2 ½ time
Oksekjøtt, 2 kg, tynnbryst 2 ½ time
Grillben, saltet eller usaltet 1 time

Ca.-koketider

Ørret 8–10 min.
Horngjel 10–12 min.
Laks 20–30 min.
Makrell 10-12 min.
Piggvar o.l. 20–30 min.
Rødspette, skrubbe, o.l. 10–12 min.
Sild 10–12 min.
Torsk 15–20 min.