Snitt, klipp, hakk - Gorenje

Snitt, klipp, hakk

Folk med kokkehatter har heldigvis ikke patent på de gode kjerringrådene når det skal snittes, hakkes, klippes og tilberedes råvarer uten for mye bry. Alle har rett til å springe over der gjerdet er lavest.

Det kan fort gå galt. Men selvfølgelig kan man ikke servere forretten “grillstekte grønne asparges og escarolsalat” uten asparges (kokken visste ikke hvor mye av stilken som var spiselig, derfor forsvant nesten alt). Og selvfølgelig kan man ikke servere en salat, hvis friskgrønne farge over natten er forvandlet til en brun, klebrig masse, som ligner mer på svigermors grytelokk (nei, kokken visste heller ikke at man skal rive escarolen - og ikke skjære). Hvis du vil gardere deg mot lignende episoder, anbefaler vi deg å lese mer på de neste sidene, hvor vi snitter, klipper, hakker, prikker, drysser osv.

Slik utnytter du aller best grønn asparges

Knekk og vri

Grønn asparges betyr sommer og sol – og spørsmål. For hvordan utnytter man best den finurlige stengelgrønnsaken? Roten skal skjæres av og kastes, men hvor legger man det grønne snittet? Svaret er enkelt. Du skal faktisk slett ikke skjære. Hold midt på aspargesen med den ene hånden og nede på stengelen med den andre. Aspargesen knekker nøyaktig der det er best, uten at noe går til spille. Med bare to sesongmåneder i året fra april til juni er det jo om å gjøre å vri det beste ut av stengelen.

Gjenoppliv det slappe
Henger aspargesen med hodet, er det enkelt å få den til å strutte igjen. Du kan få liv i myke og slappe asparges ved å skjære roten av dem og legge dem i kaldt vann i 30 minutter.

Slik unngår du at den grønne salatbuffeten forandres til brun

Riv - ikke snitt

Farger påvirker appetitten. Middagsgjester spiser med øynene. Så hvordan unngår du at den flotte, grønne escarolsalaten blir forvandlet til et brunt, klissete monster pyntet med kruspersille i løpet av sommerfesten? Du setter gaffatape på knivblokken mens du tilbereder, for snitter du salaten med kniv, bryter du den naturlige konserveringen. Riv i stedet salaten med fingrene. Ja, det tar litt lengre tid. Til gjengjeld holder salaten seg grønn mye lenger – så har du også salat dagen etter til overnattingsgjester etter.

Flere farger, takk
Der det en gang primært var grønn salat som ble lagt i salatbollen, er det i dag mange forskjellige typer, farger og smaksvarianter som romaine, hjertesalat, endivie, escarol, julesalat, feltsalat, radicchio og ruccola. Utnytt derfor de forskjellige typene når du blander dagens salat neste gang.

Slik tilbereder du raskere isberg-salat

Bank den
Roten i salathodet er noe rot, og det er av flere årsaker. 1 Den smaker ikke godt. 2 Man skal skjære utenom roten når man tilbereder salat til kveldsmaten. 3 Det tar forferdelig lang tid. 4 Det går nesten alltid noe god salat til spille. Men heldigvis finnes det et godt råd som du kan følge resten av ditt kjøkkenliv. Ta godt tak i salathodet og bank det ned i bordet med god fart, da sitter rotstokken helt løst – og du kan bare plukke den ut. Vi anbefaler ikke at du gjør det samme med hvitkål …
En sprø klassiker
Isberg er en klassiker i det grønne universet. Vi spiser den som oftest rå, men den er også godt egnet til å bli hurtigstekt eller sautert på grunn av sprøheten. Holdbarheten forlenges ved oppbevaring i kjøleskap - og enda lenger i en 0-soneskuff fra Gorenje.

Slik unngår du å forvandle hasselbakk-poteter til chips

Bruk skje eller pinne

Ovnen er varm, og det gjenstår bare å snitte de mellomstore bakepotetene så du kan få dem i ovnen. En time senere kan du servere lekre hasselbakk-poteter. Du tar tak i kniven og setter i gang, men: Snitt, snitt, dunk. Snitt, snitt, oi sann. Snitt, snitt, arghhhh. Det kan være vanskelig å unngå å skjære helt gjennom poteten hvis man ikke bruker en knivstopper. Du kan for eksempel bruke en skje som du legger poteten i. Eller en bambuspinne som du stikker gjennom poteten på langs ¾ ned, for ikke å skjære igjennom. Så gjør det neste gang du vil servere hasselbakk-poteter – og ikke chips.

Bach!!! og ikke bakt

Det finnes ingen hasselbakte poteter. Poteter som bakes med snittet overflate kalles hasselbakk-poteter. Navnet kommer av kokken som fant på å snitte og bake. Så vet du det.

Slik unngår du at cherry-tomatene triller av gårde

Av med knoppen

Cherrytomater er runde, og som det nå engang er med runde objekter, så har også disse tomatenelett for å trille. Spesielt når de skal snittes i skiver. Og hva gjør man så? Et kjerringråd går ut på å skjære av ende-flaten, altså der knoppen sitter. Den bruker du likevel ikke til noe. Da kan du plassere den på skjæreflaten og skjære fine, jevne skiver, uten at tomaten triller.

Tomater tåler ikke tobakk!
Tomater og tobakk er en dårlig cocktail. Hvis du dyrker dine tomatene selv, er det viktig at du unngår å røre de gamle tomatplantene hvis du nettopp har røkt. Det er nesten alltid aktiv tomatmosaikvirus i tobakk, og den overføres fra fingrene ved kontakt. Nesten alle nyere typer tåler imidlertid tomatmosaikvirus.

Slik unngår du at pølsene krummes når de stekes

Snitt, snitt, snitt
Hva er nå i veien med pølser som krummer seg, tenker du kanskje. Og selve formen er det som sådan ikke noe i veien med. Ennå har EU visstnok ikke tatt stilling til den slags krumspring. Problemet er av mer skjønnhetsmessig karakter. Skinnet på krumme pølser er hardt så vel som gjenstridig. Her nipper man ikke, man sliter. Skjær så tre – fire lette snitt i pølsene før de stekes, så får du fine pølser som ikke krummer seg.
Spar på fettet når du steker
Legg et stykke bakepapir på pannen når du steker pølser. Da slipper du at fett brenner seg fast. Du kan også steke pølsene i en tørr eller meget lettsmurt panne. Still inn varmen til “lavt bluss”. Etter knappe 20 minutter er pølsene spiseklare.

Slik får du potten med basilikum til å skyte friske skudd om og om igjen

Bruk dette knepet
Kanskje du kjenner det. Du har nettopp kjøpt inn frisk basilikum i potte og sett frem til flere uker med urter og frisk duft i allrom-kjøkkenet. Men før du rekker å kjøpe inn til den første mozarellasalaten, henger planten med armene – og det samme gjør du. Gjør følgende neste gang: Knip av toppskuddene like over et ledd før de blomstrer. La kimbladene sitte, altså de nye, små grønne skuddene. Gled deg over at basilikumen vil skyte fra alle bladhjørner. Om og om igjen.
Slappe urter? Legg dem i en luftballong
Hvis du kjøper krydderurter i potte for bare å bruke et par blader, er det svært ergerlig at den henger slapt allerede etter et par dager. Et råd er å oppbevare sarte krydderurter i en plastpose som du binder fast og lager en ballong med luft i. Da er krydderurtene beskyttet i den lukkede luftemballasjen.

Slik unngår du å gråte når du skjærer løk

Dryss med salt
Man skulle gjerne ha vært en flue på veggen når folk skjærer løk. Det blir gjort mye rart når folk vil skjære løk, men ikke gråte. Her er et tips som faktisk virker: Hvis du er lei av løk som får frem tårene, hjelper det å drysse salt på løken når man skjærer. Den vitenskapelige forklaringen er at løk skiller ut svoveldamp når den blir skåret i. Salt går lett i oppløsning, og ionene danner en forbindelse med svovelet.
Kokker gråter ikke
Hvorfor ikke det? Fordi de har vent seg til dampen. Så dropp fast-food og take-away. Grip til egen knivblokk og lag maten selv. Jo flere løk du skjærer, jo mindre gråter du. Løk er en vanesak.

Slik skjærer du strimler til gulasj

Legg lagvis

GalvojHer trodde du at du hadde tatt økologiske gulasjstrimler opp av fryseren, men nei da. Fire lekre og meget hele fileter ligger og flirer mot deg fra fryseposen. Hva så? Frem med skjærebrett og en god kjøttkniv. Nå skal det skjæres. Det kan du gjøre på to måter. Den vanskelige. Og den lette. La oss her bare gå direkte til den lette måten: Legg filetene over hverandre så kantene ligger i flukt med hverandre à la en kjøttsandwich. Snitt fra én ende, husk å skjære på tvers av kjøttets fibre. Ellers blir det ikke mørt. Legger du lag på lag, behøver du ikke skjære i flere omganger, du får til strimler på et blunk.

Husk: Rens og la det trekke

Før du skjærer gulasjkjøttet i terninger eller smale strimler, skal kjøttet renses for sener. Sener gjør nemlig kjøttet seigt og vanskelig å tygge. Kok ikke retten ved høy varme – da blir kjøttet tørt og hardt. Gulasj er kosemat som tar tid.

Slik får du saft fra en hel sitron

Prikk – ikke få panikk

Panikk. Gjestene kan ankomme når som helst, den typiske forvandlingsprosessen “fra hjem-til-showroompå- to-minutter” er i gang. Lysestake over rødbeteplet på damaskduken. Ungenes strømper i skittentøyskurven. Dekorativt oppskårne sitroner i skål. Da skulle alt være i orden, mangler bare et par karafler med vann med frisk smak av sitron ... men det er jo dekorasjonen! Tell til ti og finn en nål. Stikk hull på sitronen med en grov nål, og trykk ut så mye saft du har bruk for, lukk hullet igjen, og du har fortsatt en hel sitron. Da kan du dekorere som du vil.

Litt om sitron

Sitron duger til det meste. Kremfløte stivner bedre med et par dråper sitronsaft i. (Praktisk hvis du er langt fra en elektrisk visper). Garvesyre fra te setter seg ikke på tenner og kopp hvis det ligger en sitronskive i teen. Selv i renessansen brukte de fine kvinnene sitronsaft for å få rødere lepper.