Emballasje - Gorenje

Emballasje

Så står du der med en halv gryte nyrørt guacamole og kikker i skuffen med emballasjealternativene: Aluminiumsfolie? Plastfolie? Pose? Plastboks? Og så rynker du pannen i fortvilelse og sukker dypt, for hvordan pakker man inn maten på best mulig måte? Få gode råd her.

Emballering gjøres ikke bare ut av praktiske hensyn. Det kan forskere i miljø- og næringsmiddelvitenskap raskt enes om. Matvarer, matrester og matpakker skal pakkes og oppbevares på en mest mulig hygienisk måte og med så liten miljøbelastning som mulig. Enkelt og greit: ingen PVC, ingen aluminiumsfolie, ingen plastposer som ikke kan nedbrytes, ingen varm mat i plastbeholdere som ikke er beregnet til oppbevaring av varme matvarer, ingen emballasje som har stått fremme på kjøkkenbordet. Du kan følge rådene angitt på følgende sider.

Slik får du halve løk til å holde seg lenger

Smør inn løken
Vi kan vel innrømme at en halv løk fra eller til ikke tærer på husholdningsbudsjettet, men hvorfor kaste noe som kan pakkes inn? Så neste gang du står med en delt løk etter å ha laget kjøttkaker eller tomatsalat, så går du ikke ned i emballasjeskuffen, men inn i kjøleskapet etter smøret. Halve løk holder seg nemlig bedre når de er smurt inn med smør. Og smør belaster i hvert fall ikke miljøet. Vi vil ikke anbefale deg å gjøre det samme med andre matvarer …
Løk i over 5000 år
Dyrking av løk til bruk i mat går helt tilbake til cirka 3000 f.Kr., da løk raskt ble en av de viktigste avlingene. I dag dyrkes både egyptisk løk, sjalottløk, hvitløk, rødløk samt en rekke typer løk der kun stilken og den grønne tuppen benyttes.

Slik får du grønne tomater til å modne

Gi dem gass
Skal du forvandle halvmodne tomater til modne, kan du putte dem i en pose med hull. I posen avgir tomatene gassen etylen som fremskynder modningsprosessen – og ja, posen holder på gassen. Hullene sørger for sirkulasjon, slik at etylengassen virker bedre. Skulle du gå tom for poser, det skjer jo, så produserer også epler, plommer, fersken og pærer gassen etylen, og du kan i stedet legge tomatene ved siden av en disse frukttypene.
Litt informasjon om gassen etylen
Mens tomater, epler, plommer, fersken og pærer produserer etylen, er grønnsaker som salat, agurk, blomkål, persille, dill, gulrot, asparges, purre og rosenkål overfølsomme overfor etylen. Derfor bør du ikke blande disse grønnsakene. Det får grønnsakene til å miste farge, struktur og smak.

Slik unngår du at guacamolen blir brun

Dypp kjernen i dipp
Uansett hvor mye hvitløk, sitron, tomat og chili du blander avokadoen med, vil den raskt bli mørk av oksygenet i luften. Et godt råd for å unngå misfarging er å presse kjernen fra avokadoen ned i skålen med guacamole, slik at kun toppen er synlig. Press deretter plastfolie ned over skålen, slik at du fjerner alle luftboblene. Kjernen er avokadoens naturlige konserveringsmiddel, og når du pakker inn med plastfolie, gjenskaper du avokadoens opprinnelige beskyttelse mot oksygen.
Litt om plastfolie
Legg rullen med plastfolie i kjøleskapet. Da unngår du at den krøller seg sammen og er umulig å ha med å gjøre. Velg heller plastfolie laget av polyetylen fremfor PVC. Plastfolie av polyetylen inneholder ikke mykningsstoff som kan "sive" over i maten.

Slik får du sitroner til å holde seg lenger

Pakk dem inn – og sett dem kjølig
Sitroner holder seg lenger hvis du pakker dem inn i aluminiumsfolie og legger dem i kjøleskapet. Men kun hele sitroner! Saften fra de halve sitronene kan løse opp aluminiumsfolien og avgi en bitter jernsmak på grunn av sitronenes sure pH-verdi. Det samme gjelder for andre sure matvarer som sylteagurker, halve tomater og syltede rødbeter. Sure "åpne" matvarer oppbevares best på glass, porselen eller plastskåler dekket med plastfolie.
Litt om aluminiumsfolie

Aluminiumsfolie brukes særlig til innpakking av mat, da det tette og lite gjennomtrengelige metallet beskytter innholdet effektivt uten å avgi smak. Aluminiumsfolie brukes til mange formål laminert sammen med plast eller papir.

Slik får du bananer til å modne raskere

Slå dem
Så står du der og skuler på en kurv full av grønne, harde bananer og dermed ryker alle gode intensjoner om å bake en lekker banankake til morgendagens fødselsdag. Med mindre du fremskynder modningsprosessen ved å bruke en alternativ emballasje. Det gjør du ved å slå bananene litt. Enten ved å rulle dem inn i et fuktig håndkle, eller – hvis det er snakk om mange bananer – legge dem i en stor plastpose og slå posen forsiktig ned i bordplaten. Så får du modne bananer på kort tid.
Litt om modningsprosesser
Husk at modne bananer også betyr søte bananer, fordi bananens naturlige stivelse omdannes til sukker i modningsprosessen. Heller en søt kake – enn en stiv …

Slik pakker du best inn salaten

I pose og deretter kjølig

Salat og andre bladgrønnsaker holder seg best i en plastpose i kjøleskapet. Du kan behandle salaten på to måter:

  1. Plukke av bladene, legge dem i vann en liten stund, la dem dryppe godt av og deretter oppbevare dem i plastposer i grønnsaksskuffen i kjøleskapet.
  2. Skylle hele salathodet forsiktig, la det "suge" til seg litt væte, dryppe av vannet og deretter legge det i en pose i kjøleskapet.
Litt om å slynge salat
Bruk en vanlig salatslynge hvis du ønsker å servere tørre, rene salatblader. Får du mange middagsgjester? Da kan du bruke et putetrekk der det er plass til salat til hele familien og vennekretsen på én gang.

Slik unngår du muggen ost

Plast – eller gi den noe søtt
Ost er noen sosiale vesener. De holder seg glimrende når de ligger side om side i en plastboks med tett lokk, fordi de holder hverandre passe fuktige. Men de skal helst ikke røre hverandre – du vil jo også gjerne slippe å røre ved de ulike ostene for lenge. Slik kan du oppbevare alt fra geitost til gouda og skimmelost i flere måneder. Har du gått tom for bokser, kan du legge noen sukkerbiter sammen med osten. Da mugner ikke osten så lett.
Lei av ostelukt?
Hvis du oppbevarer osten i for eksempel en tett boks, trenger du ikke å lese følgende råd: Sett et lite glass med bakepulver inn i kjøleskapet. Bakepulveret fjerner raskt den fæle ostelukten.

Slik pakker du best inn brødet

I pose sammen med en rå potet
Brød blir fort gammelt. Hvis du også er lei av å bruke det nyinnkjøpte eller nybakte brødet til fuglemat eller krutonger, kan du bruke følgende gamle råd. Oppbevar brødet i en plastpose med en rå, skrellet potet. Poteten tilsetter nødvendig fuktighet, som får brødet til å holde seg friskere lenger.
Hvetebrød og grovbrød
Hvetebrød og grovbrød bør oppbevares ved romtemperatur eller i fryseren, men ikke i kjøleskapet. I romtemperatur holder hvetebrød og grovbrød seg best i en lukket plastpose, slik at de ikke blir tørre – eller i en brødboks.

Slik blir miljøet bedre

Bruk glass og papir
Fabrikker, supermarkeder og hjem bruker emballasje. Hver europeer bruker i snitt mer enn 100 kilo plast, aluminium, papp, papir og glass i året. Og det er jo fint, for emballasjen beskytter matvarene mot forurensning og bakterier, men emballasjen belaster dessverre også miljøet i hele næringskjeden: Når den fremstilles, transporteres, brukes og ender opp som avfall. Hvis du vil tenke på miljøet, kan du bruke følgende tommelfingerregel: Bruk glass fremfor plast, og bruk papir fremfor sølvpapir.
Syltetøy til Petter Edderkopp
Syltetøyglass egner seg til mye. For eksempel til å fjerne lille Peter Edderkopp fra hushjørner og bære den ut i det fri. Enkelt og skånsomt for edderkoppen. Edderkoppen ser dårlig, så det er enkelt å lokke den i fellen – og du kan i ro og mak bære den ut i det blå.

Slik klistres ikke dropsene sammen til en klump

Tilsett sukker
Her er et råd som er lurt å huske for alle slikkmunner som ikke kan fordra at dropsene i esken klistres sammen til en stor klump. Du hakker og banker og rister og sloss med alle midler for å få revet løs en liten dropsbit, men du får bare enda mer vann i munnen. Men det finnes en enklere – og søtere – måte. Du trenger bare å drysse sukker over dropsene og sette dropsesken i kjøleskapet. Sukkeret (strøsukker eller melis), fordi det pakker inn dropsene, slik at de ikke klistres sammen. Og kjøleskapet, fordi du dermed fjerner risikoen for at dropsene smelter sammen. Det er naturligvis spesielt viktig i sommervarmen. Du kan selvsagt også bare putte dem i munnen …
Hardt strøsukker?
Du kan unngå at strøsukkeret blir hardt hvis du legger et lite stykke loff eller rugbrød ned i sukkerskålen. Det skal kun byttes ut når det er tørt. Hvis sukkeret likevel er blitt hardt, trenger du ikke å kaste det med en gang. Tøm det over i en skål, og legg et vått håndkle over i et døgns tid. Da er det nok en gang muligheter for å lage Irish coffee …