Fryseguide - Gorenje

Fryseguide

Så er det på’n igjen. Du leter febrilsk etter den selvfiskede torskefileten i husets fryser. Du leter og leter mellom iskalde pakker og hjemløse frosne erter, og det er is overalt, fordi du nok en gang har glemt å rime av fryseren.

Situasjonen er typisk. En fryser er supereffektiv, men kan også være superirriterende hvis man har en tendens til å kaste matvarene inn i en jevn strøm uten merkelapper, uten et system, uten rengjøring, uten jevnlig avriming. Og slik er forholdene i fryseren i mange husstander Her er noen råd for å få litt orden.

Slik unngår du at fryserens alarm aktiveres

Tenk på de små
Nå er jo frysere et vidt begrep, men hvis vi holder oss til de mest solgte, de som har to gradesoner: –12° C og –18° C, så er det svært enkelt å vite hva du skal plassere hvor. I de kjøligere skuffene som holder –18° C, legger du den kvarte grisen eller oksesteken som var på tilbud i butikken. Altså de store og tunge matvarene. I døren som holder –12° C, legger du små pakker med frysevarer som erter, mais og ispinner, åpne eller uåpnet – slik at de søte små heller ikke får iskrystaller på armene når de vil ha litt is i magen.
Kan døren tenke?
Noen kjøleskap er utstyrt med dører som kan tenke selv. Slik er det også hos Gorenje, der døren i noen modeller lukker seg automatisk hvis du lar døren stå åpen i en vinkel på mindre enn 20°

10 læresetninger om frysing

  1. Vær oppmerksom på at ikke alle matvarer kan fryses.
  2. Matvarene skal selvsagt være ferske før de fryses ned. 
  3. Pakk matvarene riktig inn i riktig type emballasje. 
  4. Pakken må ikke være utett. Lekkasjer kan føre til vitamintap og dehydrering av matvarene.
  5. Pakkene bør merkes med følgende opplysninger: innhold, mengde og pakkedato.
  6. Det er svært viktig at matvarene fryses ned så raskt som mulig. Derfor anbefaler vi at pakkene ikke er for store. 
  7. Hvor stor mengde ferske matvarer som kan legges i fryseskapet på én gang, er angitt på typeskiltet under "innfrysingskapasitet". Hvis du legger for mange matvarer i fryseskapet på én gang, blir fryseevnen dårligere, noe som påvirker kvaliteten på de frosne matvarene. 
  8. Overhold frysetidene for hvor lenge maten din kan holde seg. Se skjemaet mot slutten av dette kapittelet.
  9. Tinte eller delvis tinte matvarer må brukes så fort som mulig. Den kalde luften gjør at matvarene holder seg, men den tilintetgjør ikke de aktive mikroorganismene som kan ødelegge maten.
  10. Avrim fryseren jevnlig, gjerne når islaget er 3–5 mm. Rengjør fryseskapet innvendig og tørk av. Jo oftere du avrimer, jo enklere er det å fjerne isen.

lik unngår du å tine feil vare

Merk frysevarene
Kjenner du deg igjen i situasjonen? Du står med et kjøttstykke fra fryseren i hånden, men kulepennskriften er helt utvisket og tvilen melder seg. Er det mon tro det riktige stykket? Det er jo relativt vanskelig å lage en andestek av fiskefarse. Vi anbefaler følgende råd. Klipp av etiketten på kjøttemballasjen og legg den i posen med teksten vendt utover (selvfølgelig). Dermed kan du alltid se hva du tar ut av fryseren. Og du kan alltid sjekke tilberedningstid og varedeklarasjon.
Litt informasjon om fryseposer
Fryseposer som er merket for oppbevaring av matvarer, er kun beregnet for kalde matvarer med romtemperatur som det varmeste. Til gjengjeld er fryseposer godt egnet til oppbevaring av all slags mat – både sur, søt, fet og mager.

Slik har du alltid persillen klar

Frys og rull
Et praktisk råd til hakket persille: Klipp av stilkene og legg persillebladene i en plastpose i dypfryseren i fire til fem timer. Ta ut posen, og rull persillen godt. På den måten hakkes persillen fint opp. Legg det du ikke bruker tilbake i fryseren – da har du alltid hakket persille i huset. Uten at du trenger å finne frem persillekutteren.
Kruspersille best på is
Den glattbladede persillen som er blitt så populær de siste årene, er sterkere og tåler oppvarming bedre (rent smaksmessig). Den tåler til gjengjeld ikke så mye frost som kruspersillen.

Slik får du gode grønnsaker i vintersesongen

Plukk dem i fryseren

Ingenting er så lekkert som ferske bønner, ferske erter eller annet fra egen hage. Heldigvis trenger ikke dette bare være en sommerfornøyelse. Frosne grønnsaker og frukt holder nemlig godt på smak, konsistens og vitaminer hvis de oppbevares ved –18° C (eller kaldere) og er pakket inn på en slik måte at de beskyttes mot oksidasjon og uttørking. Sent i sesongen er det faktisk flere vitaminer i frosne grønnsaker enn i de ferske.

Så det er helt i orden å spise frosne grønnsaker.

Frys i tett emballasje
Påse at matvarene er pakket i tette, sterke poser som beskytter innholdet mot uttørking og forringelse av smak og næringsinnhold. Dypfryst skal leve opp til navnet sitt, og matvaren skal være helt frosset frem til du skal bruke den. Hvis du ikke bruker alt på én gang, er det viktig å lukke posen godt og legge den tilbake i fryseren med det samme.

Slik sikrer du at bærene ikke klumper seg sammen i fryseren

Frys dem bær for seg
Det er travelt. Om et par timer dukker nyttårsgjestene opp, og du har bare igjen å legge et bringebær i hvert glass som en forfriskende isterning. Men, men, men. De gode intensjonene forsvinner sammen med bærene som har klumpet seg sammen til en stor, ubrukelig masse. Så neste gang gjør du følgende: Legg bærene på et brett i fryseren, slik at de ikke kommer borti hverandre. Etter ca. et døgn fryser du alle ned i en plastpose – og du kan se frem til bær som ligger hver for seg når du tiner dem. Praktisk og festlig.
Unngå vasne bær
Hvis du vil slippe å først fryse ned bærene individuelt på et brett, bør du anskaffe deg en fryser med No Frost. Denne frysemetoden hindrer at det dannes rimlag på bærene, det som gjør at bærene klumper seg sammen. Helt automatisk.

Slik får du plass til det store elglåret i fryseren

Skjær opp – eller lag plass
Så skjer det nok en gang. Familiens storviltjeger kommer hjem med et stort smil og et enda større bytte, men det varer ikke lenge før smilet stivner. Tradisjonelle fryseskap har typisk nok ikke plass til den slags. Hvis du tar ut skuffene for å få plass, vil fryseelementene fortsatt være i veien. Så hvis du er ofte på jakt – i naturen eller på supermarkedet – er det en god idé å ha et No Frost-fryseskap fra Gorenje, der fryseelementene sitter fast bak. Da er det bare å hive ut skuffene og få plass til hele byttet. Du kan selvfølgelig også hakke viltet i små stykker – men si i så fall ikke fra til jegeren.
Litt om big box
Det er ikke sikkert du behøver å ta ut skuffene for å få plass til byttet. I Gorenjes No Frost-fryseskap finnes det en større skuff, BIG’n’FREEZE, hvor det er plass til å oppbevare et lammelår eller andre store frysevarer. Skuffen har teleskopiske skinner som gjør at den er lett å skyve ut og inn.

Slik rimer du av fryseren

Damp eller No Frost
Vi har nok alle prøvd det. Lukket øynene for lenge, og plutselig kan ikke døren lukkes på grunn av det isfjellet som har flyttet inn. Og hva gjør du da? Nei, du skal ikke ty til hårføneren for å fremskynde prosessen. Varmen kan skade kjøleelementene. Nei, du skal heller ikke bruke spisse gjenstander. De kan lage hull i rørsystemene. Og nei, du skal aldri prøve deg med oppløsningsmidler, spray og lignende. De kan ødelegge plastdelene i skapet og være helseskadelige. I stedet er det to ting du kan gjøre. Enten sette inn en skål med varmt vann i kjøleskapet, da tar det bare et øyeblikk. Eller selvfølgelig velge et avrimingsfritt fryseskap fra Gorenje med No Frost.
Bli værende i energiklasse A
Frysere som ikke er avrimet, bruker mye strøm på å vedlikeholde den store mengden is. Altså kan en fryser med energiklasse A reelt opptre som energiklasse B eller C hvis den ikke er optimalt avrimet. En avrimingsfri fryser forblir i energiklasse A – år etter år etter år.

Så lenge holder maten seg i fryseren

Frukt og oksekjøtt 10 til 12 måneder
Grønnsaker, kalvekjøtt og fjærkre 8 til 10 måneder
Vilt 6 til 8 måneder
Svinekjøtt 4 til 6 måneder
Kjøttdeig 4 måneder
Brød, bakverk, ferdigretter og fisk 3 måneder
Innmat 2 måneder
Røkte pølser og fet fisk 1 måned