Hygiejne - Gorenje

Hygiejne

Husk å vaske hendene. Husk å vaske knivene. Husk å hive oppvaskkluten i skittentøyet hver kveld. Akkurat som du hiver ungene i seng. Du lar jo ikke dem henge oppe i flere dager heller … Ja, ha det i mente. Men start med å lese rådene på følgende sider – for å ivareta god hygiene.

Vi vet det egentlig godt. De fleste har hørt skrekkhistorier om hele selskap, der kokken drepte den gode stemningen med en skikkelig omgang matforgiftning. De fleste husker velmenende lærerinner i heimkunnskap som messet om god kjøkkenhygiene. Og alle politisk korrekte foreldre gjentar sine egne foreldre, når de spør sine kjære små: har dere husket å vaske hendene? Så ja, vi vet det så vel. Vi skal unngå bakterieangrep på kjøkkenet. Likevel er det bra å gjenta gode råd. En god personlig hygiene og en god hygiene på kjøkkenet er essensielt når du jobber med mat. Så les videre, og husk at – om ikke annet så er det fordi det er trist å ha en hel gjeng med syke middagsgjester på telefonen dagen derpå.

Slik sikrer du en god personlig hygiene

Vask hendene

Det lyder banalt, men vi repeterer denne barnelærdommen en gang til, for rene hender er alfa og omega for god personlig kjøkkenhygiene. Hendene kommer borti mye i løpet av en dag: nese, sår, hår, søppelbøtte, toalettsete, penger, kjæreste, dørhåndtak, vannkran og mye mer. Så du må huske å vaske hendene. Både før du går i gang med kokkeleringen og underveis, når du skifter mellom grønt, kjøtt, egg og ferdiglagde produkter. Husk også barnas hender. Søte Pusur, Fiddo eller Hannibal kan smitte med sykdomsfremkallende bakterier – og de er ikke uskyldige kjæledyr.

Slik vasker du hendene

Slå av autopiloten neste gang du vasker hendene, og gjør det på følgende måte:

  1. Ta av ringene på fingrene.
  2. Skyll hendene i varmt vann.
  3. Vask hendene med såpe i cirka 15 sekunder.
  4. Skyll hendene godt. Tørk hendene med et rent håndkle.

Slik unngår du at bakteriene invaderer skjærebrettet

Unngå rifter og sprekker

Det er helt normalt: Skjærer du dypt i skjærebrettet, kommer bakteriene inn – og vips så bor det er en hel bakterieflokk der inne. For der finnes det jo nok matrester å kose seg med. Men du kan gjøre det vanskelig for de mikroskopiske beistene å finne husrom i dine brett. Velg et skjærebrett i tre. Tre reparerer seg selv (hvis det er blitt oljet jevnlig), og kommer det skår fra kniven, vil disse lukke seg igjen av seg selv. Og så inneholder tre naturlige sopp- og bakteriedrepere, hvis en bakterie stenges inne.

Litt om skjaerebrett

Er det snakk om store revner og flekker, bør du kaste brettet umiddelbart. Lukter brettet? Da kan du gni det med en halv sitron og vaske grundig i varmt vann etterpå. Bruk alltid ulike skjærebrett til de ulike matvarene – eller skyll med kokende vann eller vask grundig før de brukes til andre matvarer.

Slik sikrer du at sushigjestene kommer tilbake

Skjær med rene kniver

Mens du fomler med bambusmatten og forsøker å pakke tang, ris og et stykke laks sirlig inn, oppdager du at du mangler et lite stykke agurk. Hmm, hvor er kniven? Hakk, hakk. hakk. Og så var den agurkbiten på plass. Du glemte bare i forbifarten å bruke en ren kniv. Og så har vi reglen: Hvis kjøkkenredskap som har vært brukt til rått kjøtt rett etterpå brukes til grønnsaker, kan grønnsakene forurenses med bakterier fra kjøttet via redskapene. Resultatet kan bli magesyke, eller det som verre er.

Litt om kniver
Bruk alltid forskjellige kniver til de forskjellige matvarene. En kniv som har vært brukt til rått kjøtt/fjærkre/fisk eller til rå egg, skal vaskes grundig med varmt vann og oppvaskmiddel, skylles med kokende vann eller vaskes i oppvaskmaskin før de brukes til andre matvarer.

Slik unngår du sykdom når du jobber med kjøtt, fjærkre, fisk og egg

Varm opp, kjøl ned, unngå bakterier

Ordet hygiene sender tankene tilbake til sunnhetens gudinne i det gamle Hellas, Hygieia. Og hva kan du bruke henne til? Jo, hadde hun levd i dag, ville hun sikkert gjort alt for å få deg til å behandle kjøtt, fjærkre, fisk og egg på følgende måte:

  1. Varm alltid opp til minimum 75° C.
  2. Kjøl ned i kjøleskap til høyst +5 °C.
  3. Unngå bakterier ved å holde maten atskilt når du oppbevarer og tilbereder den.
Først kyllingen, deretter klorinen

Det er en god regel å jevnlig desinfisere kjøkkenbord og kjøkkenredskaper, spesielt etter å ha renset kylling. Vask og skyll bort det grøvste først. Skyll deretter bord og redskaper med en klorinoppløsning som består av 1 dl klorin og 1 liter vann. Skyll etterpå med rent vann.

Slik unngår du salmonellasmitte fra friske egg

Ikke dypp – kok

Ferske egg kan være infisert av salmonella. Det vet mange, men de færreste vet hvordan bakteriene skal drepes. Derfor starter vi med å avlive en myte. Det er ikke nok å dyppe eggene kort i kokende vann for å drepe bakteriene, som vanligvis sitter utenpå skallet. Skallet er porøst, og på grunn av trykket går bakteriene inn i egget. Og selv om eggehviten helt riktig inneholder bakteriedrepende stoffer, er det ingen garanti for at salmonella-bakteriene drepes. Derfor bør eggene kokes!

Litt om egg
Ferske egg kan være smittet med salmonellabakterier. Derfor er det viktig å alltid vaske hendene etter å ha behandlet egg, samt de redskapene som har vært i kontakt med rå egg, ellers øker risikoen for å spre bakteriene til ferdige produkter. Bruk pasteuriserte egg til retter som ikke varmes opp.

Slik bør du tenke før du ber gjesten om å smake til gulasjen

Alt kan skje

Mange er kjent med setningskonstruksjonen: "Smak på dette. Mangler det ikke litt salt?". Og selv om hensikten er nokså uskyldig, og du spør din beste venn, som vanligvis ikke går rundt med en samling bakterier med eksotiske betegnelser i kroppen, skal du alltid frykte det verste. Gjesten du spør kan ha bakterier i munnen som kan skade maten. Eller gjesten kan ha skitne hender som rører ved skjeen, som rører ved suppen. Gi derfor personen som skal smake, alltid en ren skje. Og vask alltid skjeen før du bruker den igjen. For alt kan skje.

Og alt kan skje
Nå skal vi ikke skape unødig paranoia, men det KAN jo være en del bakterier på gjestenes hender når de ankommer selskapet og du tar dem i hånden. Vask derfor hendene når du har håndhilst på noen og før du skal lage mat. Du vet aldri hvor hendene har vært.

Slik er hverdagen til en typisk vaskeklut

Skitten

07:10 god morgen til havregrøt og lunken kaffe
15:30 uhm, syltetøy, te, smør
16:45  oi, der falt potteplanten i gulvet
17:30  så er det tid for matlaging, fiskefarse. Uff, det er litt fett
18:18  takk for maten, bort med fiskekaker, remulade, ris
18:20 Fridas nese renner
19:30 hei, hva er det som sitter fast på kjøleskapsdøren?
20:00  kaffetrakteren har kokt over
23:00 god natt til et rent kjøkkenbord
07:10  god morgen til en ny og spennende dag

Bytt hver dag

En oppvaskklut er et lite paradis for bakterier. Derfor bør du bytte oppvaskklut ofte – minst en gang i døgnet. Oppvaskkluten skal kun brukes til å vaske og tørke av bord, komfyr og lignende med. Kjøttsaft og matrester som er sølt på kjøkkenbordet, bør tørkes opp med kjøkkenrull. Du kan gjerne bruke kluten om igjen hvis du vasker den ved minimum 60 °C.

Slik unngår du at oppvaskbørsten sprer bakterier

Kok den

De fleste kaster oppvaskbørsten når den har blitt for ekkel. Men det er ikke nødvendig for å få en oppvaskbørste som ikke sender bakteriene videre fra kjøkkenredskap til kjøkkenredskap. Den kan for eksempel få en tur i oppvaskmaskinen, når den settes i gang. Da renses den for bakterier. Eller du kan rense oppvaskbørsten med koken-de vann. Gjør det til en vanesak å skylle børsten med kokende rester fra for eksempel potetvannet.

Rengjøring av oppvaskbørsten
En klorinblanding som består av 2 dl klorin i 5 liter vann, dreper alle bakterier og fjerner sur lukt. Bland fortynningen i oppvaskkummen, og la kluter, børster og svamper ligge der et par timer. Skyll et par ganger med rent vann.