Oppbevaring - Gorenje

Oppbevaring

Én ting er å finne de beste råvarene, noe annet er å finne det beste oppbevaringsstedet. Noen har det best med litt varme, andre med litt kulde, noen tørt, andre fuktig, noen med selskap, andre alene. Forvirret? Les videre.

Så kommer dilemmaet. Du har nettopp kommet hjem fra torget eller supermarkedet og står på kjøkkenet med alle varene og lurer på hvor du skal plassere dem. For matvarer er ikke så lett å bli klok på. Akkurat som oss tobente, kan man si. Melkeprodukter skal naturligvis stå kaldt. Men skal appelsinene stå kaldt eller svalt? Og hva med ananasen? Og er det ikke slik at hvitløk er best hvis den ligger i kjøleskapet? Hmmm … Her er det grobunn for en del tvil, så les de neste sidene, der finner du noen retningslinjer.

Slik får du det beste ut av agurken

Legg den i skuffen
En agurk består hovedsakelig av vann. Hele 97 prosent, men det utgjør likevel bare en liten tår. Vanninnholdet gjør agurken spesielt sårbar overfor støt og temperatursvingninger. I og med at den ikke tåler støt, må du ikke legge gresskaret eller vannmelonen oppå den, men det visste du sikkert. Nei, det interessante er temperaturen: Agurken får kjøleskader som innsunkne flekker og glassaktig fruktkjøtt hvis den oppbevares ved for lav temperatur, som for eksempel i hyllen i kjøleskapet. Du bør derfor finne et svalt sted å legge den, eventuelt i en grønsaksskuff som holder + 8 °C.

En grønn illusjon?
Mange har satt sin lit til agurkens virkekraft gjennom flere tusen år. De gamle grekerne og romerne spiste angivelig en agurk om dagen for å forebygge sykdom. Og kvinner har lagt ansiktsmasker av revet eller skivet agurk i mange hundre år.

Slik oppbevarer du på best mulig måte

Gi dem hjemlig varme
Så er det på tide med en gammel tommelfinger-regel: "Frukt og grønt som er dyrket under varmere himmelstrøk, skal oppbevares ved varmere temperaturer." Det gjelder også for auberginen. Når det er kaldt, får den kjøleskader som bronsefargede skjolder, innsunkne flekker og brun farge på fruktkjøttet. Derfor bør auberginen oppbevares på et svalt sted, i grønnsaksfatet på kjøkkenbordet, i boden, i kjelleren eller på altanen. Det samme gjelder også for ananas, avokado, banan, oliven, poteter, bønner, paprika, melon, honningmelon, gresskar, osv.
Lang vei for en lang frukt
Auberginen kom til Europa på 1700-tallet, men er først blitt mer vanlig de siste tiårene. Vi ser vanligvis de lange, ovale, mørkelilla auberginene, selv om det finnes mange andre sorter: Runde, hvite, røde, gule, blå, lilla, ja nesten svarte. Men de kommer nok også en dag.

Slik oppbevarer du epler, plommer, fersken og pærer

La dem ligge alene
Ikke alle frukttyper er like selskapelige. Epler, plommer, fersken og pærer skiller ut etylen som setter i gang modningsprosessene hos de andre frukttypene. Det passer dårlig hvis du for eksempel har tenkt deg en sprø og gul banan til banansplitten og du ender opp med en klebrig, brun masse (agurker og bananer er spesielt overfølsomme overfor etylen). Øv deg heller på reglen: Epler, plommer, fersken, pærer, de skal helst alene være. Epler, plommer, fersken, pærer, de skal helst alene være.
Litt informasjon om gassen etylen
Tomat og agurk passer godt sammen i salatbollen, men egentlig er agurken overfølsom overfor tomaten, som også skiller ut mye etylen. Derfor bør tomater gjerne oppbevares sammen med epler, plommer, fersken og pærer, og holdes unna annen frukt og grønnsaker.

Slik får du sprø stilkgrønnsaker

Sett dem i vann
Det ser en smule idiotisk ut når kjøkkenbordet bugner av vaser fulle av purre, bladselleri, vårløk og andre grønnsaker med bladstilker. Men ideen er slettes ikke så dum. Vannet får nemlig grønnsakene til å bevare fuktigheten – og resultatet er at både saften og kraften bevares til de skal kuttes opp og brukes i matlagingen. (Da er også vasene klare med vann når middagsgjestene kommer med en nydelig vertinneblomst).
Skallet? Ta en purre!
Romerne har måttet kjempe for mye. Også når det gjelder å erobre tilbake hår på hodet. Historien forteller at keiser Nero (romersk keiser 54–68 e.Kr.) mente at purre var godt for både sangstemmen og som middel mot skallethet. Vi har ennå ikke entydige beviser som støtter dette.

Slik får du det beste ut av bærene dine

Plukk og nyt
I dag kan du kjøpe jordbær året rundt. Men vent, og spar det til senere. Gled deg til å sette tennene i et nyplukket og deilig jordbær når du kan få dem fra naboens jordbæråker eller kjøpe dem ferske på torget. Bær smaker nemlig best når de er nyplukket. Jordbær, bringebær, stikkelsbær, bjørnebær. De smaker mindre når du oppbevarer dem over flere dager. De små bærene får lett trykkskader og flekker og holder neppe mer enn én eller to dager i kjøleskapet. Med mindre du har et kjøleskap med en 0-Zone-skuff, selvfølgelig. Her holder frukt og grønnsaker seg ferske og naturlige cirka tre ganger så lenge.
Endelig behov for dørslag
Hvis du ønsker å oppbevare bær i kjøleskapet et par dager og ikke har en 0-Zone-skuff, kan du skylle bærene og legge dem i et dørslag. Da holder de seg litt bedre. Les mer om fordelene ved 0-Zone-skuffen i kapittelet Kjøleguide.

Slik oppbevarer du sitrusfrukt

Surt på utsiden, søtt på innsiden
Du kommer hjem med en kurv full av sitrusfrukt, og så begynner du å lure. For hva er egentlig den beste oppbevaringsmåten? Slik er det: Appelsiner, mandariner og klementiner foretrekker kjølige omgivelser, ideell oppbevaring er ved 2–5 °C. Sitroner og grapefrukt får kuldeskader av å ligge i kjøleskapet. De foretrekker oppbevaring ved 10–15° C. Og lime står med et ben i hver leir med en foretrukket temperatur på 8–10 °C. Forvirret? Da kan du bruke følgende tommelfingerregel: De søte i familien inviterer vi inn (i kjøleskapet), de sure lar vi stå utenfor på kjøkkenbordet …
Søtt og surt
Appelsiner er søte, sitroner er sure – men begge er fulle av C-vitaminer og setter prikken over i-en i mange kulinariske sammenhenger. Og skulle skrellingen by på problemer, så finnes det en enklere måte enn ødelagte negler. Legg appelsinen i varmt vann et par minutter, så løsner skallet lettere.