Råvarer - Gorenje

Råvarer

Jo flere kokker, dess mer søl. Det vet vi jo alle. Men dårlige råvarer er enda verre. Så her kommer noen tips som kan være gode å ha når kurven skal fylles på torget.

Nei, dessverre. Selv ikke den beste gourmetkokken kan trylle frem en innbydende ananasdessert av en brun, overmoden ananas. Og selv den smarteste kokken i verden kan ikke gjøre grønne, spirende poteter om til lekre, hjemmelagde båtpoteter uten giftstoffer. Råvarene må være i orden. Råvarene er middagens hjerte – hvis råvarene ikke er gode nok, blir det ferdige resultatet heller ikke godt nok.

Dermed gjelder det å fylle de riktige råvarene i kurven når venner, familie eller kjæreste skal imponeres. Og hvordan gjøres det når man ikke er født med en kokkelue på hodet? Bruk sansene: lukt, føl, se og lytt.

Bruk følgende torgtips.

Slik vet du om en vannmelon er moden

Bank på skallet

Du kan høre om en vannmelon er moden ved å banke lett på skallet. Høres den hul ut, er den klar til å spises. Du kan også se det på den (praktisk hvis testen overdøves av ivrige torgselgere). Når vannmelonen er moden, har den et glatt og grønt skall. Og hva så med de andre melonene? Det er mulig å merke en tydelig mettet duft av melon ved å lukte på stilkenden. Hvis du ikke kjenner en slik duft, er ikke melonen moden.

Vodkamelon
Skal du ha fest, kan du lage et hull i toppen av melonen og helle vodka ned i hullet. Hvis du gjør det flere ganger i løpet av en dag, går vodkaen over i det meste av fruktkjøttet. Server den i båter eller biter. Husk å informere gjestene om innholdet. Må ikke serveres til barn.

Slik vet du om en ananas er moden

Dra og slipp
Du kan finne ut om en ananas er moden ved å dra ut et av de nederste bladene. Hvis dette kan gjøres forholdsvis enkelt, er frukten moden. Hvis denne testen ikke skulle passe (du har kanskje barna med og vil unngå fremtidige "Se far, jeg har tatt av papiret på ispinnen, den kan spises"), kan du alltid ta en titt og trekke pusten dypt inn. Fargen skal være gulbrun og duften frisk og kraftig.
Godt for magen
Null fett, mange mineraler og bra med C-vitamin – gode nok grunner til å fråtse i kjøttet fra en praktfull ananas. Ananas er for øvrig den eneste kjente kilde til enzymet bromelain, som hjelper ved fordøyelsesproblemer.

Slik vet du om en sjampinjong er fersk

Sjekk hatten og roten
Du kan lett se om en sjampinjong er fersk eller ikke. Se på hatten. Den skal være lukket slik at det ikke er mulig å se lamellene. Og så skal den helst beholde roten, for roten er soppens naturlige konserveringsmiddel. Den øker holdbarheten og bevarer spensten. Du kan selvfølgelig også bare plukke dem selv. Du kan finne god hagesjampinjong i kompostdynger og på godt gjødslet jord fra mai til november, eller åkersjampinjong på markene der hestene gresser, ofte i hekseringer, fra juli til oktober. Men du bør helst alliere deg med en soppbok, slik at du ikke slår ut alle gjestene med en litt for eksotisk soppragu …
Skogens kjøtt
I litteraturen kan man spore sjampinjongen helt tilbake til den klassiske oldtiden (cirka 500 f. Kr.). Spesielt i Sør-Europa har denne matsoppen vært en delikatesse og en uunnværlig matvare i flere hundre år. Den kalles "skogens kjøtt" – fordi den er mettende og har et høyt innhold av mineraler.

Slik sikrer du at potetene holder seg gode

Unngå giften solanin
Kan poteter være giftige? Ja, det kan de, hvis de har blitt utsatt for slag (= har brune flekker) eller lys (= er blitt grønne). I disse to tilfellene utvikler potetene giftstoffet solanin som kan føre til hodepine, magesmerter og diaré. Solanin finnes i hele poteten og kan ikke fjernes, selv om du koker, friterer, steker eller skjærer bort det "grønne". Unngå derfor slagmerker og grønne poteter når du handler. Kjøper du poteter i poser, bør du velge poser der du kan se kvaliteten på baksiden av posen – ikke på forsiden der potetene blir utsatt for lys.
Kaloribombe?
Nei, ikke sammenlignet med pasta, ris, bønner og brød. Det er 390 kalorier i 100 gram pasta, 368 kalorier i 100 gram ris, 341 i hvite bønner, 241 i hvitt brød. Men poteter har kun 87 kalorier per 100 gram.

Slik vet du om en appelsin er av god kvalitet

Sjekk kalenderen
Appelsiner er best i vintermånedene. Sprengfylte med C-vitaminer pluss cirka 13 andre vitaminer, og både fargen og duften gir lys i øynene og krefter til lange, kalde dager. Hvis du ikke kan vente så lenge, kan du se etter appelsiner med brune flekker – flekkene er et tegn på kvalitet. Er du interessert i søte appelsiner som nesten ikke inneholder syre, kan du ta en titt på navlen. Jo større navle, jo søtere, er en huskeregel (vi har ikke undersøkt om det samme gjelder for mennesker …).

Statussymbol
Det var ikke smaken, men synet, som gjorde appelsinen berømt. For 500 år siden var det nemlig siste mote blant europeiske konger og adelsfolk å ha en appelsinlund med appelsiner som de sjelden spiste av (på samme måte som de gikk med parykk uten å være skallet).

Slik sikrer du at en krabbe har godt, saftig kjøtt

Løft og snu

Når du handler levende krabber, benyttes to kvalitetsparametere. Løft: Det er viktig at krabben føles tung (3–5 kilo), for ellers er den mest sannsynlig fanget for flere dager siden. Krabber kan ikke ta til seg føde etter at de er fanget, derfor begynner de å tære på depotene, altså det velsmakende kjøttet.

Snu: Hunnkrabber har saftigere kjøtt enn hannkrabber, så velg helst hunnen. Men hvordan kan vi se hvilket kjønn det er? Vend krabben over på ryggen og se nærmere på halespissen. Hunnkrabbens halespiss er bred og rund, hankrabbens er smal og trekantet.

På piknik?
Krabbekjøtt kan brukes til en hel rekke lekre retter. Spis det lettkokte kjøttet som det er med litt sitron, eller bland kjøttet med majones og krydderurter som fyll til et lekkert smørbrød til stranden eller skogsturen.

Slik velger du de beste råvarene

Grønnsaker

Agurk Blank og mørkegrønn i skallet. En blek og bløt agurk med flekker er ikke verd å stifte bekjentskap med.
Artisjokk De runde er de som inneholder mest kjøtt og smak. Den skal være frisk og grønn hele veien rundt. Verken mørkebrun eller svart i spissen.
Aubergine Den skal føles tung, ellers er den for gammel. Det er viktig at stilken er frisk og grønn.
Avocado Det at skallet er brunt, grønt, glatt eller kornet, sier ingenting om kvaliteten.
Blomkål Se etter friske blader. Hodet skal være hvitt eller elfenbensfarget.
Brokkoli Strutter av grønn sunnhet. Et matt og trist brokkolihode er ikke noe å invitere folk til middag på.
Fennikel Se etter de som er friske i grønne nyanser, uten brune blader.
Gulrøtter Kraftig oransjefarge tyder på god kvalitet. Velg heller mange små enn få store.
Pepperfrukt Jo større pepperfrukten er, jo mildere smak. De røde pepperfruktene er søte. Pepperfrukt skal ikke ha sår, striper eller flekker hvis de er helt ferske. Overflaten skal være blank og glatt.
Salat Den skal helst strutte av sunnhet, men ikke la deg skremme av triste blader ytterst. Som regel er hodet under fullt av vigør.

Frukt

Sitroner Runde sitroner er saftigere enn avlange. Jo gulere, jo flere C-vitaminer. Unngå grønne sitroner. De er kun pakket med som "modnere".
Fiken Ferske fiken skal "svette" med små dråper fruktsaft som får skallet til å glinse.
Grapefrukt De med tynt skall er saftigere.
Kiwi En moden kiwi gir lett etter hvis man trykker forsiktig der stilken sitter. Hvis frukten er for bløt, har den kanskje allerede begynt å gjære.

Kjøtt

And Velg helst en hunnand. De har saftigere kjøtt. Fertet skal være mer hvitt enn gult.
Biffkjøtt Skal være rødt. Må ikke være brunt.
Høne Dropp slakteren, dropp supermarkedet, dropp torget og kjør i stedet ut på landet til en bonde som har frittgående høns. De smaker best.

Fisk

Fisk generelt Skal ha en frisk, god duft av hav eller av fersk tang. Fiskeøynene skal være klare og skinnet glinsende med fastsittende skjell og vannklart slim. Fiskekjøttet skal være fast og spenstig – det skal rette seg opp igjen etter et trykk med fingrene. Sjekk at gjellene er røde og ikke bleke og slimete.
Blåskjell Tilbered dem levende. Det ser du lett ved å legge dem på kjøkkenbordet. De vil åpne seg hvis de er levende. Du kan slå dem lett mot kanten av vasken hvis du vil være helt sikker. Lukker de seg, er de helt sikkert i live.
Rødspette Er du i tvil om hvor fersk rødspetten er, kan du steke den. En fersk rødspette kryper sammen i stekepannen.
Røkt laks Skal være ensfarget og ikke skåret slik at det mørkebrune fra skinnet kommer med. Da vil fisken smake såpe.
Sild Sølvblank i skinnet. Den kan gjerne være bløt i buken, men ikke porøs. Unngå lang, mager sild.
Torsk Kjøp helst torsk i de kalde årstidene. Torskekjøttet blir løsere i varme perioder når den tar til seg mest føde, og motsatt om vinteren og i gyteperiodene om våren.

Så mye trenger du

Oversikt over innkjøp per person

Kjøtt

Kjøtt med bein (stek o.l.) 200-300 g
Kjøtt uten bein (oppskåret kjøtt) 125-175 g
Kjøtt til gryter 75-100 g
Ferdigblandet farse og medisterpølse 150-200 g
Kjøtt til frokost ("lun rett") 75-100 g

Fjærkre og vilt

And 600-800 g
Høne 350-400 g
Kalkun 350-400 g
Villand 500 g
Hare 300-350 g

Fisk

Laks, renset 200-300 g
Laks, røkt 50-75 g
Rødspettefileter 150-200 g
Sild, marinert 50-75 g
Ål, renset 250-300 g

Skalldyr

Krabbeklør 4-5 stk
Muslinger 10-12 stk
Reker til rekemat, rensede 75 g
Reker til rekemat, urensede 150-200 g
Østers 6-12 stk

Poteter / ris / pasta

Poteter, med skall 150-250 g
Poteter, med skall til mos m.m. 200-300 g
Pasta, fersk 125-150 g
Pasta, tørket 75-100 g
Ris ½ - 1 ½ dl