Rengjøring - Gorenje

Rengjøring

Hva er poenget med å rense krepsehaler i timevis for å kunne servere den mest ekstravagante bouillabaissen – på et spisebord som myldrer av maur? Hvorfor trylle frem en eksotisk mangosorbé hvis det eneste gjestene dine husker, er den lukten som kom fra kjøleskapet da du tok ut sorbeen?

Kanskje det med husholdningsskolene i Sveits ikke er slik en dum idé likevel? Rengjøring kan nemlig by på problemer. Hvordan skal du for eksempel feie opp støvet – uten at det virvles opp? Hvordan får du maurene til å forsvinne uten bruk av giftstoffer som fjerner gulvet i samme slengen? Og hvordan får du av den røde rødbetesaften som stadig sitter fast på hendene? Få svar på dette og få flere rengjøringstips på de neste sidene.

Slik holder du støvet nede når du feier kjøkkengulvet

Spre teblader

Te hjelper for så mangt. Slik er det også for støvallergikere og andre huslige sjeler som faktisk ønsker å fjerne støvet når de feier – og ikke bare virvle det opp for en stund før det lander og danner hybelkaniner i et nytt hjørne. Et husmortips er å spre fuktige teblader på tregulvet. Bladene er med på å samle sammen støvet under feiingen. Det samme tipset gjeldet ved fjerning av aske eller andre lette stoffer som har lett for å fly unna feiebrettet.

Spre teblader

Te hjelper for så mangt. Slik er det også for støvallergikere og andre huslige sjeler som faktisk ønsker å fjerne støvet når de feier – og ikke bare virvle det opp for en stund før det lander og danner hybelkaniner i et nytt hjørne. Et husmortips er å spre fuktige teblader på tregulvet. Bladene er med på å samle sammen støvet under feiingen. Det samme tipset gjeldet ved fjerning av aske eller andre lette stoffer som har lett for å fly unna feiebrettet.

Slik holder du maur bort fra kjøkkenskapene

Pynt med mynte

Kryr det av maur i kjøkkenskapet, er det tegn på to ting: Det er vår. Noe må gjøres. Og her har du flere valgmuligheter. Du kan ty til et av de aggressive midlene i kampen mot mauren, men som også samtidig kan skade matvarer, husdyr og nysgjerrige barn. Da bør du i alle fall lese nøye på etiketten før du velger egnet middel. Du kan også ty til et gammelt råd, som å pynte med mynte. Henger du grener av tørket mynte i kjøkkenskapene, forsvinner mauren. Du kan også plante mynte i nærheten av dører og vinduer, så holder mauren seg utenfor.

Maur sladrer

Maur er et skadedyr, men en enkelt maur gjør sjelden noen skade – men de sladrer. Hvis en maur finner noe god mat, legger den ut duftspor til de andre maurene, slik at de også kan finne frem til maten. Smart – men irriterende.

Slik unngår du at kjøleskapet lukter vondt

Nyt kaffen – bruk gruten

Hvis kjøleskapet lukter vondt av for eksempel ost, løk eller fisk, kan du komme lukten til livs ved å bruke kaffegruten fra kaffetrakteren. Du setter bare en skål med kaffegrut inn i kjøleskapet en stund. Da forsvinner all vond lukt. Ellers må du ty til skrubbing. Hell en kork med desinfiseringsmiddel i en liter vann, og vask og tørk av alle deler som ikke er av metall.

Filter eller skrubbing?

Ønsker du et luktfritt kjøleskap? Da bør du velge et kjøleskap fra Gorenje med et FRESH’n’COOL-filter som fjerner all ubehagelig lukt i kjøleskapet. Filteret er enkelt i bruk og varer i tre måneder.

Slik fjerner du sur lukt i kjøleskapet når kaffegrut ikke er godt nok

Smør inn med yoghurt

Æsj. På tross av en iherdig rengjøringsinnsats og mye slit, er det fortsatt en svak og ubehagelig, syrlig lukt når kjøleskapet åpnes. Sett din lit til yoghurten. Slik gjør du:

  1. Tøm kjøleskapet.
  2. Vask kjøleskapet med en svamp og litt oppvaskmiddel.
  3. Smør innsiden av kjøleskapet med yoghurt ved hjelp av litt kjøkkenpapir.
  4. Sett hyllene forsiktig på plass i kjøleskapet, slik at du kan sette inn maten igjen. La yoghurten sitte til neste dag. Tøm kjøleskapet slik at du kan fjerne yoghurten. Vask av yoghurten.
  5. Nyt det rene og velduftende kjøleskapet ditt.
Litt om antibakteriell beskyttelse

Det finnes bakterier overalt der det finnes mat. Derfor er det en god idé med antibakteriell beskyttelse, slik alle Gorenje-kjøleskap har. Materiale med sølvbelegg er spesielt med på å forhindre utviklingen av de skadelige bakteriene på kjøleskapsveggen.

Slik rengjør du fryseren

Husk de tre V-ene
Hvis du skal rengjøre fryseren, er den gode, gamle blandingen av vann, vaskemiddel og våte fingre det beste middelet å ty til. For her finnes det ingen snarveier eller trylleformler. Slik vasker du utsiden: Rengjør skapet med en oppløsning av vann og vaskemiddel. Bruk ikke skure- eller løsemidler eller spesielle midler beregnet til rengjøring av rustfritt stål på plast eller lakkerte overflater, da de kan bli ripet eller skadet. Slik vasker du innsiden: Vask skapet med lunkent vann tilsatt 1–2 skjeer eddik.
Husk: Hiv eller rim av først
Hvis du har is i fryseren, må den fjernes. Det gjør du på ulike måter, alt etter hvilken fryser du har. Har du et No Frost-fryseskap fra Gorenje, trenger du bare å dra ut kontakten før skapet rengjøres. Har du et vanlig fryseskap, må det først avrimes.

Slik fjerner du lukten fra sildeglassene

Legg dem på is
Glass med lokk er noe som er fint å bruke flere ganger. Her er det plass til lille Jakobs småkryp fra hagen. Her er det plass til fars skruer og spiker. Eller det er plass til storesøsters perler. Så ikke la en dominerende odør av sild / kaviar / syltede agurker ødelegge de gode intensjonene. Etter at de er rengjort, trenger du bare legge dem i fryseren, glasset for seg og lokket for seg. Etter et døgns tid er bakteriene – og dermed lukten – borte.
Plassproblemer? Glass i taket

Du har rene glass som familien kan fylle med diverse småtterier, men hvor skal du sette dem? Er det trangt om plassen, kan du skru lokket fast i taket – og deretter skru glasset fast i lokket. Da er både småtingene og glasset ute av veien.

Slik gjør du rent i kjøkkenskuffene

Finn frem nylonstrømpen
Hva har en nylonstrømpe med rengjøring å gjøre, tenker du kanskje. Men det er såre enkelt og ikke spesielt pikant. Skal du rengjøre kjøkkenskuffer uten å fjerne kniver, skjeer, strikker eller hva det enn er som ligger i skuffene, kan du feste en nylonstrømpe over støvsugerrøret og så er det bare å suge i vei. Nylonstrømpen gjør at det kun er støvet som forsvinner ned i røret. Samme teknikk fungerer godt når du skal rengjøre leketøysbokser og lignende. Da er det ikke så lett å skrape i skuffen heller.
Støvsug også baksiden av kjøleskapet
Kondensatoren på kjøle-/fryseskapets bakvegg skal alltid være ren og fri for matrester, støv m.m. Tørk derfor av kondensatoren med en myk børste eller støvsug den en gang i blant.

Slik får du rene glasshyller uten striper

Poler med sitron
Glass er jo så moderne. Glasbord, glasshyller, glassdører. Men det kan være ganske tidkrevende å gjøre rent, for håndbevegelsene med kluten gjør ofte at det kommer mange striper. Du tørker av og tørker av. Hvis du er lei av dette, kan du følge dette rådet neste gang: Hvis du presser en sitron på glasset og tørker av med papir, får du et flott glassbord – helt uten striper.
Stuer med fluer?

Citroner kan bruges til mange ting. Citronskaller i vinduet skulle efter sigende holde fluerne fra stuerne.

Slik fjerner du kalk uten å skrubbe og skure

Bruk vatt – og si god natt
Har du ofte kalk i vasken? I kasserollene? Eller andre irriterende steder? Kjøp en flaske med billig eddik. Dypp store eller små stykker vatt i eddiken, og legg dem på kalkflekkene. La stå over natten, og tørk av etterpå. Og vips! Da er alle de stygge flekkene borte mens du har sovet din skjønnhetssøvn! Og det med et billig rengjøringsmiddel! Ved kraftig kalkbelegg kan prosessen gjentas.
Rengjør kjøleskapet med en vattpinne
Avløpsrennen, som er plassert under kjøleelementet på kjøle-/fryseskapets bakvegg, fungerer som oppsamler for kondensvann. Derfor skal den holdes ren og fri for matrester. Sjekk regelmessig om avløpsrennen er ren. Hvis ikke kan du rense den med en tannpirker eller en vattpinne.

Slik unngår du at hendene dine blir røde av rødbetesaft

Gni dem inn med sitron
Ingenting er som hjemmelagde rødbeter, men æsj som det kan grise. Og røde hender passer ganske dårlig til selskapskjolen i kinesisk silke og forgylte Versace-stiletter. Så hva gjør du hvis du ikke kan skrubbe og gni av fargen? Ta den halve sitronen som du har lagt i kjøleskapet til dette formålet, og kjør fingrene godt inn i den. Etter et par sekunder er fingrene dine rene og pene igjen – og dufter friskt.
Og hva med gulrotsaft?
Hvis de revne gulrøttene smitter av på den hvite yndlingsskålen din og det er vanskelig å få bort flekken, trenger du ikke få panikk. Ta litt matolje i skålen og gni den inn. Voila – skålen er helt hvit igjen.