Vasketips - Gorenje

Vasketips

Det er skjedd en del siden vaskebrettet. Vaskemaskinen flyttet inn på 1960-tallet. Tørketromlene litt senere. Og i dag er langt de fleste hjem utstyrt med begge deler. Men dessverre fulgte den erfarne vaskekjerringa ikke med på kjøpet.

Hva gjør jeg når den hvite duken min er gulnet? Hva gjør jeg når en bitte liten rød sokk har misfarget alt sengetøyet? Hvordan unngår jeg at tøyfargene falmer? Hvordan sikrer jeg at kulørt tøy ikke lenger smitter av? Hvor mye vaskepulver skal jeg egentlig bruke? Hva sier miljøet til at jeg kokvasker med ekstra skylling? Og er det noe jeg må huske før jeg trykker på start? Alt det ville enhver tradisjonell vaskekone kunne svare på, men hvis du har vanskelig med å børste støvet av henne i tide og utide, så bruker du dette alternativet: Les videre.

Slik blir den broderte duken hvit igjen – og ikke gul

Gi den en skvulpetur
Det er trist når den hjemmebroderte duken til sommeridyllen plutselig er blitt gul og skjoldet. Duken kan likevel bli fin igjen. Først bløtlegging: Kok opp 10 liter vann. Løs opp 0,25 desiliter soda i vannet. Avkjøl vannet og legg duken i bløt 12 timer. Så koking: Kok opp 10 liter vann med 10 spiseskjeer såpespon. Legg i duken når vannet holder 60° C. La duken skvulpe rundt i 20 minutter. Skyll i 3 runder skyllevann (siste runde gjerne med avmineralisert vann). Dermed er duken hvit igjen.
Optisk hvit – et synsbedrag

Optisk hvitt er faktisk et slags synsbedrag som får gulnet eller grålig hvitt vasketøy til å se hvitere ut enn det er. Synsbedraget skyldes en gruppe stoffer, som går under betegnelsen optisk hvitt. Stoffene omdanner noen av solens usynlige uv-stråler til synlig hvitt lys med en kortere bølgelengde.

Slik vasker du tøyet for hånd

Følg håndvaskeguiden
  1. Velg vaskemiddel etter tøytype og følg doseringsveiledningen på pakken.
  2. Vaskepulveret skal være helt oppløst i vannet før tøyet legges i, og alt tøyet skal være dekket med såpevann.
  3. Flerfarget tøy bør bare ligge i bløt i ca. 10-15 minutter. Hvitt og ensfarget kan legges i bløt 1-2 timer eller natten over. Noen ømfintlige tekstiler tåler ikke bløtlegging, for eksempel ull og silke.
  4. Tøyet skylles grundig noen ganger i rent lunkent vann.
Tørk i håndkle

Særlig ull holder formen best hvis du tørker det i håndkle. Gjør følgende: Ta tøyet når overskytende vann er fjernet. Glatt ut pent etter formen. Legg ulltrøyen på et rent, tørt håndkle til tørk i et rom ved romtemperatur.

Slik sikrer du at ungene kan tumle ute i allslags vær

Kjør kjeledressen i tørketrommel

Gjørmepøler, snøhauger og vannpytter har alltid hatt en spesiell tiltrekningskraft på de små. Og så har vi det gående hvis kjeledressen har mistet de vann- og skittavvisende egenskapene (ja, det skjer når de vaskes ofte, og det gjør jo den typen plagg). Hva så? Gi drakten en omgang i tørketrommelen etter vask, hvis den tåler tørketrommel naturligvis, så gjenvinner drakten evnene – og den lille pjokken sin bevegelsesfrihet. Ikke nok? Kjøp impregneringsmiddel, hell det i forvasken og impregner tøyet igjen.

I bløt

Når nå de små kommer hjem i groskitne klær, er det praktisk å ha et bløtleggingsprogram, og ja, det er det på Gorenjes vaskemaskiner. Her ligger tøyet i bløt i 60 minutter mens trommelen roterer før vasken går direkte over i de grader som ønskes. Så slipper du å vaske tøyet to ganger for å få rent tøy.

Slik fjerner du lyserød misfarging på en mer miljøriktig måte

Kok i sitron

Nå er det ikke alltid nødvendig å ty til skarpe midler som hissige avfargingsmidler. En uskyldig sitron har faktisk samme effekt – og den skåner så vel miljøet som nesetipp, siden sitron ikke er helsefarlig å puste inn. Så neste gang en hvit sokk forviller seg i rødvasken, gjør du slik: Kok sokkene i en gryte sammen med et par skiver sitron. Sitron er et naturlig blekemiddel.

Rosa nylon?

Misfarget nylon: Løs opp 6 ss. oppvaskmaskinsåpe og 3 ss. blekemiddel til 5 liter mye varmt vann. La det kjøle av til romtemperatur og legg nylontøyet i bløt i minst 1/2 time.

Slik unngår du at kulørt tøy falmer

Vask i saltvann

Vask og bruk av tøy kan være hardt for tøyet, og resultatet er at tøyet begynner å se falmet og brukt ut selv om det er nokså nytt. Og hva så? 1 Kasser tøyet og nyt at du nå har en ny unnskyldning for å shoppe eller 2 Ta dine forholdsregler. Ifølge et gammelt vaskeråd kan du bevare farger på kulørt tøy ved å legge tøyet i kaldt saltvann før første vask. Bruk en håndfull salt til en bøtte vann.

Salt er universalt

Salt er velegnet til mye. Til grillkull (salt på kull gir mindre røyk og glør i lengre tid). Til blomster (nyplukkede blomster holder lenger når det er litt salt i blomstervannet). Til egg (kok dem med salt i eggevannet, så blir eggene enklere å skrelle).

Slik sikrer du at velurkjolen ikke blir matt i overflaten

Mindre slag, mer varme

Uansett om velur er nervøs eller ei, tilhører den gruppen av ømfintlige tekstiler. Og ømfintlig betyr nennsom behandling. Så gjør slik neste gang velurkjolene skal en tur i trommelen: Snu på vrangen. Når du vrenger dem, beskytter du luven mot lo og slitasje. Det kan bli en røff omgang når stoffet hamrer inn i trommelen og resten av kleshaugen – igjen og igjen, igjen og igjen, igjen og igjen, igjen og igjen, igjen og igjen, igjen og igjen, igjen og igjen, igjen og igjen, igjen og igjen, igjen og igjen, igjen og igjen, igjen og igjen

Elektrisk duk?

Hvis du vil unngå at nervøs velur blir elektrisk, vasker du med skyllemiddel. Det fjerner elektrisiteten i stoffet. Og hvis du ikke vasker stoffet før bruk? Bruk en sprayflaske med en blanding av skyllemiddel og vann i stedet. Legg aldri nervøs velur i en tørketrommel!